Interior

Interior demana extremar la precaució en les activitats al medi natural durant aquests propers dies de pont

query_builder   3 desembre 2021 13:25

event_note Nota de premsa

Interior demana extremar la precaució en les activitats al medi natural durant aquests propers dies de pont

Foto
  • Els Bombers de la Generalitat recorden que cal seguir unes pautes de seguretat, com planificar l’activitat prevista, consultar la previsió meteorològica, dur l’equipació necessària i adaptar l’activitat a la nostra condició física
  • En cas de patir una emergència és imprescindible trucar al més aviat possible al telèfon d’emergències 112
  • Per la seva part, els Agents Rurals demanen que sempre que se surti a muntanya se segueixin els principis de respecte a l’entorn natural i es tinguin en compte les prohibicions

El Departament d’Interior fa una crida a extremar les mesures de seguretat en la pràctica d’activitats al medi natural, especialment a la muntanya, durant els propers dies, quan es preveu que els dies festius i el pont augmentin l’afluència de gent a practicar les activitats d’aquest tipus. Consultar la previsió meteorològica pren una especial importància ara que les condicions de vent, fred i vent poden ser elements determinants i adversos en la pràctica d’esports i activitats de lleure al medi natural.

Consells de seguretat dels Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat han detectat, en els darrers anys, un increment constant dels serveis de rescat en l’àmbit natural, sobretot en els casos d’ excursionistes, escaladors i senderistes que es precipiten o es perden pels boscos o la muntanya. Enguany, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, els efectius responsables dels rescats, han efectuat ja, a data 1 de desembre de 2021, 1.819 serveis de rescat al medi natural. L’any passat van ser 1.651 i, el 2019, 1.440.

A l’hivern, a excursionistes i passejants se’ls sumen les persones practicants dels esports de neu. Com és natural, aquests serveis sovintegen quan els ciutadans disposen de temps d’oci, és a dir, en els dies festius i les vacances. Per això, de cares al pont de la Constitució els Bombers volen fer una crida a extremar les precaucions en cas de sortir a caminar, fer excursions, muntanyisme o esquí. Així, els Bombers de la Generalitat proposen seguir aquests consells i qüestions abans d’emprendre una activitat al medi natural:

  • PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
  • PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
  • EQUIPEU-VOS: Porteu roba i calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.
  • FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.
  • MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Pel que fa al muntanyisme i als esports de neu, cal prendre precaucions molt concretes i no sobreestimar les pròpies capacitats. Podeu trobar consells de seguretat al web de Bombers i al de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)

Pels rescats de muntanya (escaladors en problemes, persones precipitades) és, molt sovint, imprescindible l’ús d’un helicòpter amb grua. El cos disposa de quatre helicòpters destinats a tasques de rescat, amb seu a La Seu d’Urgell (Alt Urgell), a Olot (Garrotxa) i l’aeroport de Sabadell (Vallès Occidental). Des de principis de l’any 2020, efectius mèdics del SEM habilitats per treballar en rescats formen part de les tripulacions dels aparells, juntament amb els rescatadors dels GRAE. Això permet proporcionar la primera assistència mèdica a la víctima al mateix temps que se la rescata.

Si bé la majoria dels accidents que els Bombers de la Generalitat atenen a la muntanya corresponen a passejants o excursionistes que s’han fet mal i no poden continuar la marxa, cal recordar que un accident al medi natural, sobretot quan les condicions meteorològiques són adverses, pot tenir conseqüències extremadament greus.

Els serveis de rescat de muntanya són més freqüents als indrets icònics per a les activitats de lleure, com ara el Bages i el Baix Llobregat, on s’alça el massís de Montserrat; el Berguedà, on hi ha el Pedraforca; el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran, en ple Pirineu; o el Ripollès, indret boscà molt freqüentat pels excursionistes. Però també trobem proliferació de rescats a les zones verdes més properes a la corona metropolitana, com passa amb el Vallès Occidental, on s’alça el massís de Sant Llorenç i el seu pic més alt, La Mola.

I, per suposat, abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia cal consultar la previsió meteorològica. A  www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat   podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

 Atents a les alertes

Des de Protecció Civil de la Generalitat s’emeten alertes dels plans d’emergència meteorològics com ara nevades (NEUCAT), ventades (VENTCAT) i pluges intenses (INUNCAT) i també l’avís per risc d’allaus (ALLAUCAT). Les alertes s’emeten amb la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya (nevades, ventades i inundacions), així com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (perill d’allaus) i es fan arribar als serveis d’emergència i especialment als ajuntaments dels municipis potencialment afectats i als seus consells comarcals. Cal recordar que un avís d’alt risc pot significar restricció d’activitats. Per tant, és important consultar les alertes de Protecció Civil i, si s’escau, actuar amb precaució o fins i tot, renunciar si no es pot garantir la seguretat.

En cas d’emergència, cal trucar immediatament al 112

En cas de patir una emergència és imprescindible trucar al més aviat possible al 112. Es pot trucar des de qualsevol mòbil sempre que hi hagi cobertura telefònica, encara que no sigui de la companyia que tenim contractada. Només el 13% del territori català no disposa de cobertura mòbil de cap mena, i cal tenir-ho en compte a l’hora de fer activitats com escalada o muntanyisme: la major part d’aquesta zona sense cobertura és d’alta muntanya. El CAT112, que gestiona el telèfon d’emergències 112, senyalitza amb pals els punts on sí que hi ha cobertura, ni que sigui poca, a les rutes de senderisme que transcorren per aquests indrets isolats. Així, en cas d’emergència, cal recular fins a l’última fita i, des d’allà, trucar el 112. Cada pal té una matrícula amb xifres i lletres que cal proporcionar a l’operador o operadora del 112 per tal de situar l’alertant. Podeu consultar la ubicació dels pals senyalitzadors al web de cobertura del 112.

  Cuidar, també, l’entorn

Per la seva part, els Agents Rurals demanen que sempre que se surti a muntanya se segueixin els principis de respecte a l’entorn natural i es tinguin en compte les prohibicions. No és permès circular amb vehicle motoritzat fora de pistes forestals i cal aparcar només en zones autoritzades: els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïns de la zona.

La policia mediambiental posa de relleu també que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats. Per això, demana que es mantingui una distància de seguretat amb ells, que no se’ls espanti amb accions o sorolls innecessaris i que es lligui els gossos.

Finalment, el cos operatiu recorda que sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar. En cas que es trobi un animal salvatge ferit, cal contactar amb els Agents Rurals a través del 935617000.

Més informació

Podeu trobar dades dels serveis al medi natural dels GRAE de Bombers de la Generalitat destriats per dates, territoris o municipis al web d’estadístiques de medi natural. Al nostre FTP, hi trobareu imatges i vídeos per il·lustrar aquesta notícia.

http://83.247.143.14

Usuari: mcbombers

Contrasenya: B2jPF34wr

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota pdf

Nota pdf
PDF | 113