Bombers

Imatge del dispositiu de rescat al servei de Vilallonga de Ter, 5/12/2021

Els Bombers de la Generalitat efectuen rescats a la neu a tot el Pirineu durant diumenge i dilluns

query_builder   6 desembre 2021 20:14

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat efectuen rescats a la neu a tot el Pirineu durant diumenge i dilluns

Els Bombers de la Generalitat han treballat, en aquests darrers dos dies festius, en diversos serveis de salvament, la majoria d’ells condicionats per la presència de neu. Així les coses, els Bombers de la Generalitat recomanen prendre precaucions encara més rigoroses que de costum de cara els propers dies de festa per tal de garantir la seguretat dels participants en esports de neu i activitats al medi natural.

Diumenge, 19.02h Vilallonga de Ter (Ripollès)

Dos nois, acompanyats d’un gos, avisen que estan caminant entre Ribes de Freser i el refugi Claus i les condicions no els permeten prosseguir.  Hi ha molta neu i han perdut el camí; no saben si estan més a prop de Tregurà o de Ribes. S’activa el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i bombers dels parcs de Camprodon i Ripoll. Uns i altres decideixen pujar cap a la zona per diferents vessants, per duplicar la possibilitat de trobar aviat els joves. Els efectius constaten la presència de torb. Més endavant el vespre, els joves aconsegueixen fer arribar la seva ubicació mitjançant missatgeria instantània; han plantat una tenda i s’hi ha arrecerat. Els efectius els localitzen, sans i estalvis, a les 00.18 h.

21.24h Puigcerdà (Cerdanya)

Tres joves s’estan al refugi de Serrat de l’Orri després de caminar des de La Molina i es posen en contacte amb el 112 per avisar del mal estat de salut d’una de les integrats del grup. La jove, adverteixen, està molt freda i no pot caminar, malgrat estar sota sostre. S’activa el GRAE i una dotació del parc d’Alp. A les 22.24 els efectius assoleixen el refugi, després d’haver demanant als joves que sortissin a l’exterior i fessin fressa, dons la visibilitat és gairebé nul·la causa del vent i la neu. Les dotacions traslladen els joves fins a l’hospital de Puigcerdà.

Dilluns, 05.03h Vilobí d’Onyar (Gironès)

Dues dotacions del parc de Santa Coloma de Farners han sortit a fer recerca d’un jove que es dirigia en bicicleta a la feina per la carretera C-63 i, en trobar-hi senyalització extraordinària, s’ha desviat per un camí de bosc i s’ha perdut entre Sant Martí i Brunyola. Les dotacions l’han localitzat a les 05.51h, espantat i amb fred, i l’han menat en vehicle fins la carretera, des d’on ha prosseguit el seu camí.

12.55h, Naut Aran (Val d’Aran)

Avís d’un home inconscient, per motius desconeguts, a la zona d’Arties, a prop dels Banys Naturals de Tredós. S’activen un helicòpter i una ambulància del cos de Pompièrs d’Aran, però finalment es descarta l’ús de l’aeronau. Els comandaments GRAE i de la Regió de Lleida segueixen el desenvolupament del servei, per si calgués activar reforços. Finalment, aquests no són necessaris i l’ambulància trasllada l’home a l’hospital de Vielha.

14.06h, Sant Cebrià de Vallalta (Maresme)

Una dona pateix una caiguda durant una caminada. S’activa una dotació del parc de Pineda de Mar, que accedeix a l’indret de l’accident però constata la dificultat d’una evacuació per terra. Així, s’activa l’helicòpter amb GRAE i metge del SEM especialitzat en rescats. Als voltants de les 15h, la dona ja està carregada a l’helicòpter, que ha fet una maniobra de gruatge, i se la trasllada al camp de futbol del municipi, on s’esperava l’ambulància. Ha estat traslladada a l’hospital de Mataró.

14.14h, Alt Àneu (Pallars Sobirà)

Avís d’un esquiador que baixava, amb dues persones més, des del refugi d’Airoto a Isil, i ha patit una lesió al genoll que l’impedeix prosseguir. S’activa l’helicòpter amb GRAE i metge del SEM especialitzar en rescats i, malgrat les males condicions meteorològiques, amb neu i fort vent, s’aconsegueix accedir als joves a les 14.58h, fer un gruatge i traslladar el ferit a l’hospital de la Seu d’Urgell.

 

Els Bombers de la Generalitat recomanen vivament seguir els consells d’activitats a la muntanya, les alertes de Protecció Civil i les indicacions del Servei Català del Trànsit (SCT), entre d’altres, per avaluar amb coneixement de causa els riscos que pot comportar una activitat al medi natural. Cal recordar que, per part de Protecció Civil, hi ha una prealerta #Allaucat (risc d’allaus) activa fins demà dimarts, 7 de desembre, a les zones de l’Aran i el nord del Pallars.

A més, es recomana també informar-se de l’estat de camins i carreteres en transitar a llocs de muntanya: els Bombers han rebut, durant el cap de setmana, diversos avisos de vehicles embarrancats a la neu o el gel que, en la majoria dels casos, s’han resolt amb l’enviament de màquines llevaneus; tot i això, també hem actuat remolcant una ambulància a El Pont de Suert, o vehicles ocupats per famílies. Així, a les 20.00h d’avui dilluns romanen tallades, segons informació del SCT, la C-28 entre Vaquèira i La Peülla, la GIV-4016 a Toses i la BV-4031 entre Castellar de n’Hug i La Molina; i s’hi obliga l’ús de cadenes a la C-28 entre La Peülla i Esterri d’Àneu i a la C-142b en l’accés al Pla de Beret.

A efectes de l’estat del temps, recordeu sempre consultar meteomuntanya.cat per tal de planificar la sortida amb seguretat.

Cerdanyola del Vallès, 6 de desembre de 2021

20.00 hores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia