Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina, durant el seu discurs a l'acte del Meridian International Center, a Washington.

Alsina anuncia que el Govern organitzarà un acte en el marc del Summit for Democracy de l'Administració Biden: "Tenim clar que la democràcia és una eina de resolució de conflictes"

query_builder   7 desembre 2021 10:02

event_note Nota de premsa

Alsina anuncia que el Govern organitzarà un acte en el marc del Summit for Democracy de l'Administració Biden: "Tenim clar que la democràcia és una eina de resolució de conflictes"

  • Durant el seu viatge de treball a Washington, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert remarca la voluntat que “les polítiques de govern obert siguin la marca de Catalunya a l’exterior”
  • Alsina s’ha reunit amb diversos actors rellevants per a l’acció exterior del Govern i ha intervingut en un acte sobre la relació històrica entre Catalunya i els EUA al Meridian International Center
La consellera Alsina, durant el seu discurs a l'acte del Meridian International Center, a Washington.
La consellera Alsina, durant el seu discurs a l'acte del Meridian International Center, a Washington.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat des de Washington que el Govern de Catalunya organitzarà un acte sobre pau i democràcia com a esdeveniment paral·lel del Summit for Democracy (Cimera per la Democràcia, en anglès) que organitza enguany l’Administració Biden. “A Catalunya tenim clar que la democràcia és una eina de resolució de conflictes”, ha afirmat Alsina. Per això, “volem que internacionalment se’ns conegui per la qualitat democràtica”, segons la consellera. Alsina ha subratllat que l’acte se celebrarà la primavera del 2022 amb l’objectiu de “reforçar el govern obert i la democràcia com un tret definitori de l’acció exterior catalana i de què volem aportar al món”.

En una atenció a mitjans des de Washington, on la consellera Alsina és de viatge de treball, la titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha remarcat la voluntat que les polítiques de govern obert defineixin el país: “De la mateixa manera que Estònia és coneguda per l’administració electrònica, volem que la marca de Catalunya a l’exterior sigui el govern obert”. Aquest objectiu implica, segons Alsina, “més i millor transparència, polítiques anticorrupció, polítiques de col·laboració públicoprivada i participació ciutadana”.

En aquest sentit, la consellera considera clau “no només fer les coses bé a casa, sinó també participar en les xarxes globals que tracten aquest tema”. N’és exemple la Cimera per la Democràcia, organitzada per la Presidència dels EUA, que començarà aquest dijous amb un acte inaugural virtual encapçalat per Joe Biden amb caps d’Estat i govern, i líders de la societat civil i del sector privat. Però aquesta cimera no és l’únic esdeveniment internacional del qual Catalunya participarà en aquest àmbit: també ho farà de la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE). “El Govern participarà a la Cimera per la Democràcia de la mateixa manera que ho farà amb una veu activa a la CoFoE, que es promou des de les institucions europees per debatre sobre el rumb que ha de prendre l’Europa del futur”. En els dos casos, l’Executiu se sumarà als temes de debat proposats i n’aportarà de propis.

Reunions a Washington
En el marc del seu viatge de treball als EUA, la consellera Alsina s’ha reunit fins ara amb diversos actors rellevants per a l’acció exterior catalana. Entre d’altres, ha intervingut en un acte al Meridian International Center, un centre diplomàtic que connecta líders a través de la col·laboració per abordar els reptes globals, sobre la relació històrica entre Catalunya i els EUA. Durant el seu discurs, Alsina ha recordat els vincles entre els dos territoris, entre els quals destaquen un dels consolats dels EUA més antics a Barcelona, establert el 1797, l’1,5 milions de nord-americans que visiten anualment Catalunya o els més de 22.000 catalanes que resideixen als EUA. En clau històrica, la consellera ha recordat als assistents que Catalunya “és l’única nació europea amb un president executat pel feixisme” i, malgrat tot, “s’ha mantingut ferma tot i les dificultats i la persecució del nostre poble i la nostra llengua durant la dictadura”. “Al contrari els qui ens voldrien sense ambició, lluitem per complir una de les aspiracions polítiques més nobles: millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans”, ha afirmat Alsina, que ha assenyalat que “amb un estat-nació tindrem les eines per construir el país que volem”.

D’altra banda, Alsina s’ha reunit amb Sasha Toperich, vicepresident del Transatlantic Leadership Network, una organització sense ànim de lucre dedicada a enfortir les relacions transatlàntiques, amb qui han abordat la situació política a Catalunya. També s'ha trobat amb representants de think tanks, universitats i acadèmics nord-americans, a qui ha explicat els eixos de l’acció exterior i els objectius de transformació democràtica, social i verda del Govern de Catalunya. En l’àmbit del govern obert, la consellera ha compartit les mesures d'innovació democràtica que impulsa la Secretaria de Govern Obert en una sessió de treball al National Endowment for Democracy, la fundació pública dels EUA que treballa per enfortir la democràcia a més de 100 països.

Washington és la primera parada del viatge de treball que ha començat aquesta setmana la consellera Alsina, que demà continuarà a Nova York i, a partir de dijous, a Ciutat de Mèxic.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia