Acció Exterior i Unió Europea

PAHO

Alsina anuncia des de Washington una contribució de 290.000 euros a l'Organització Panamericana de Salut per reforçar l'atenció sanitària a Haití després del terratrèmol 

query_builder   7 desembre 2021 18:44

event_note Nota de premsa

Alsina anuncia des de Washington una contribució de 290.000 euros a l'Organització Panamericana de Salut per reforçar l'atenció sanitària a Haití després del terratrèmol 

  • En el marc del seu viatge de treball als Estats Units, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert s’ha reunit amb SylvainAldighieri, alt representant de l’OPS 

  • La contribució permetrà enfortir els equips mèdics d’emergència a les zones del país més afectades pel sisme, que va provocar més de 2.000 víctimes mortals el passat agost
PAHO

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat des de Washington una contribució de 290.000 euros del Govern de Catalunya a un projecte de l’Organització Panamericana de Salut (OPS) per contribuir a respondre a la crisi que viu Haití i que es va agreujar arran del terratrèmol del passat mes d’agost. Amb seu a Washington, l’OPS és l’organització internacional especialitzada en salut pública del continent americà, que alhora exerceix d’oficina regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). 

En el marc del seu viatge de treball als Estats Units, Alsina ha anunciat la contribució després de la reunió amb el director adjunt del Departament d’Emergències de l’OPS, Sylvain Aldihieri, a qui ha traslladat “la voluntat de reforçar la col·laboració entre les dues institucions”. La consellera també ha compartit amb el directiu de l’OPS “el compromís que té Catalunya amb l’ajut humanitari d’emergència i la voluntat de continuar jugant un rol actiu davant dels grans reptes globals, contribuint a donar respostes concretes”. 

Per a Alsina, aquesta “no és una declaració buida d’intencions” i es demostra amb algunes de les accions que el Govern ha tirat endavant darrerament, com l’aportació al mecanisme COVAX per a una distribució mundial justa de les vacunes contra la COVID-19 o la contribució de gairebé 600.000 euros dedicada a respondre a l’emergència humanitària a l’Afganistan a través de dos projectes del Programa Mundial dels Aliments de l’ONU i de l’ACNUR. En aquest sentit, la consellera Alsina ha refermat la prioritat del Govern de les polítiques de cooperació per al desenvolupament, una importància que es trasllada als Pressupostos 2022, on la cooperació és el 40% del global dels comptes del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. 


Seguiment de la crisi humanitària 

El sisme que va colpejar Haití a l’agost va ser d’una magnitud de 7,2 a l’escala de Richter i va provocar més de 2.000 víctimes mortals, gairebé 13.000 persones ferides i més de 300 desaparegudes, a més de greus danys materials. “Estem fent seguiment de la crisi humanitària a Haití i, des de les nostres possibilitats com a actors compromesos, volem contribuir a ajudar a resoldre la situació precària i d’inestabilitat que pateix el país”, ha afirmat la consellera Alsina des de Washington, i ha afegit que el Govern té la voluntat de continuar fent aquest seguiment de la mà dels actors multilaterals i de la cooperació catalana. 

A dia d’avui, Haití viu una situació d’inestabilitat política i social i està immers en una dramàtica crisi humanitària. Davant d’aquesta situació, el Govern, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), aporta gairebé 300.000 euros a una intervenció de l’OPS per enfortir els equips mèdics d’emergència i, d’aquesta manera, reforçar l’atenció clínica durant la resposta i la recuperació del terratrèmol a les zones més afectades. L’actuació, que es desplegarà als departaments de Grand’Anse, Nippes i Sud, es focalitza especialment als col·lectius en situació d’especial vulnerabilitat, sobretot les dones, infants i persones amb discapacitat. 

L’objectiu és assegurar l’accés a una atenció sanitària oportuna i de qualitat de la població afectada pel terratrèmol acompanyant els equips mèdics d’emergència perquè puguin donar suport a la recuperació de la xarxa de serveis de salut, que va quedar desbordada amb el sisme. D’aquesta manera, es pretén millorar l’atenció clínica durant la resposta i la recuperació del país després del desastre. Concretament, la contribució catalana permetrà reforçar aquests equips amb la compra, transport, emmagatzematge i distribució de medicaments essencials i materials mèdics. També es preveu que un equip de l’OPS els assisteixi de manera directa i ofereixi formacions i mentoria. El projecte es desplegarà sobre el terreny al llarg d’un any. 


Reunions a Washington en matèria de govern obert 

La consellera Alsina ha continuat aquest dimarts la seva agenda en el marc del viatge de treball als Estats Units, que aquest dimarts ha inclòs diverses reunions en l’àmbit del govern obert. La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha participat en una sessió de treball a l’Open Gov Hub, un espai de treball cooperatiu i d'innovació que fomenta polítiques de transparència i govern obert. La consellera hi ha explicat els compromisos d’aquesta legislatura en matèria de govern obert i les accions que s'estan duent a terme per tal d’assumir-los.  

L’Open Gov Hub ofereix un punt de trobada per molts països que promouen la implementació de polítiques basades en el govern obert i va en línia amb els vincles que Catalunya té actualment amb altres xarxes internacionals com l’Open Government Partnership o l’Open Data Charter. 

2  

Imatges

PAHO

PAHO 144

PAHO 2

PAHO 2 188

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia