Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina, el delegat Lleïr Daban i el secretari Figueras, davant la placa commemorativa de la inauguració.

Inauguració de la Delegació del Govern a Mèxic

Consellera Alsina: "Avui fem un pas més per institucionalitzar les relacions amb Mèxic, un país clau pels vincles històrics que ens uneixen"

query_builder   11 desembre 2021 09:25

event_note Nota de premsa

Inauguració de la Delegació del Govern a Mèxic

Consellera Alsina: "Avui fem un pas més per institucionalitzar les relacions amb Mèxic, un país clau pels vincles històrics que ens uneixen"

  • La titular d’Acció Exterior i Govern Obert situa la Delegació, liderada per Lleïr Daban, com “una peça clau per fer créixer la relació política, cultural, econòmica i d’amistat històrica” entre els pobles català i mexicà
  • A l’acte també hi han participat representants de diversos estats mexicans i la directora de Relacions Internacionals del Govern de la Ciutat de Mèxic
La consellera Alsina, el delegat Lleïr Daban i el secretari Figueras, davant la placa commemorativa de la inauguració.
La consellera Alsina, el delegat Lleïr Daban i el secretari Figueras, davant la placa commemorativa de la inauguració.
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha afirmat que amb la inauguració de la seu oficial de la Delegació del Govern a Mèxic, a Ciutat de Mèxic, “donem un pas més en la institucionalització de les nostres relacions amb un país clau pels vincles històrics que ens uneixen, per les seves credencials democràtiques i pel seu lideratge regional a Amèrica”. Liderada pel delegat Lleïr Daban, es va crear el 2019, malgrat que no s’ha pogut obrir l’oficina física fins ara a causa del context de la pandèmia de la COVID-19. Aquesta oficina a l’exterior del Govern té l’objectiu de buscar nous espais de col·laboració entre Mèxic i Catalunya per enfortir les relacions i teixir aliances entre les diverses administracions i altres institucions mexicanes, el món empresarial i think tanks amb presència al país.

En aquest sentit la titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha situat la Delegació del Govern a Mèxic dins l’estratègia internacional de Catalunya com “una peça clau per fer créixer” aquesta “relació política, cultural, econòmica i d’amistat històrica entre els nostres pobles”, que “ve de lluny i mira cap al futur”. En el seu discurs, la consellera Alsina també ha reivindicat la “normalitat” en la promoció internacional de Catalunya. “Malgrat les intimidacions de tota una maquinària estatal que voldria que Catalunya no tingués ambició, avui demostrem que la nostra determinació resta intacta i que el compromís amb la llibertat és un dels eixos ordenadors de tota la nostra acció política”, ha refermat.

Per la seva banda, el delegat Lleïr Daban s’ha compromès a treballar per teixir aliances estratègiques: “La nostra feina és construir ponts entre els dos països”. En aquest sentit, ha recalcat que la Delegació es dedica especialment a “reforçar la col·laboració amb el Govern mexicà i estats com Jalisco, Guanajuato, Querétaro, Nuevo León o Yucatán”. Amb aquests estats, de fet, la Delegació ja col·labora en els àmbits de la innovació, les start-ups, igualtat i feminisme, polítiques de sostenibilitat o la promoció de l’economia circular. A més, “volem augmentar els intercanvis culturals i les inversions mútues en sectors estratègics per als nostres països” de la mà de les oficines d’ACCIÓ, ha afegit el delegat, que ha explicat que ja s’està treballant en una campanya de promoció de productes agroalimentaris i vins catalans a Mèxic en col·laboració amb Prodeca.

L’acte també ha comptat amb unes paraules de la directora de Relacions Internacionals de l’estat de la Ciutat de Mèxic, Diana Alarcón, i amb la presència de diversos representants d’altres estats federats mexicans i territoris europeus. Després dels discursos, s’ha revelat una placa commemorativa de la inauguració.

Reunions polítiques, amb el món empresarial i en l’àmbit del govern obert

La consellera Alsina és de viatge de treball a Mèxic des de dijous, on ha mantingut diverses reunions. Entre d’altres, Alsina ha compartit un esmorzar de treball amb diversos empresaris catalans i mexicans, entre ells membres del Club Català de Negocis, una organització fundada el 1986 per promoure les relacions entre els seus socis empresaris i el sector a Mèxic. “Volem seguir intensificant els intercanvis comercials i les inversions mútues en sectors estratègics per a les dues economies”, ha remarcat.

Victòria Alsina finalitzarà el seu viatge a Mèxic aquest dissabte al vespre, amb un acte de reconeixement als exiliats catalans que van fugir a Mèxic arran de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Es calcula que uns 10.000 catalans van exiliar-se al país entre el 1939 i finals de la dècada dels 40. En la cerimònia, s’homenatjaran una trentena de persones. Posteriorment, la titular d’Acció Exterior i Govern Obert participarà al darrer concert del festival Catalan Sounds, un cicle de concerts impulsat pel Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, l’Institut Ramon Llull i Ràdio Amèrica Barcelona per donar a conèixer la música catalana al continent americà. Durant l'acte, Alsina es trobarà amb la comunitat catalana resident a Mèxic.

1  

Imatges

La consellera Alsina, el delegat Lleïr Daban i el secretari Figueras, davant la placa commemorativa de la inauguració.

La consellera Alsina, el delegat Lleïr Daban i el secretari Figueras, davant la placa commemorativa de la inauguració. 3531