Incasòl

Vista actual del camí.

Un passeig connectarà els nuclis de l'Arboçar a Avinyonet del Penedès

query_builder   14 desembre 2021 13:29

event_note Nota de premsa

Un passeig connectarà els nuclis de l'Arboçar a Avinyonet del Penedès

Es recupera així un tram de l’antic camí de transhumància entre la Cerdanya i el Penedès
Vista actual del camí.
Vista actual del camí.

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat la urbanització d’un passeig per a vianants que comunicarà els nuclis de l’Arboçar de Dalt i l’Arboçar de les Roques, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès. Aquest camí formava part de la via de transhumància entre els Pirineus i el litoral català.

Les obres del projecte que ha estat redactat pel Servei d’Arquitectura de la Direcció general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, tindran un cost de 132.000,00 € (IVA inclòs) aportats pel  Departament de la Vicepresidència i de  Polítiques Digitals i Territori mitjançant el programa de Reviure velles ciutats. Seran executades per l’empresa Excavacions i Rocallas Catalunya SL en un termini de 6 mesos.

Els promotors del projecte són el Departament de la Vicepresidència i de  Polítiques Digitals i Territori, mitjançant la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i l’INCASÒL, i l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès.

L’objecte de la intervenció és la urbanització, recuperació i millora d’un camí rural, limitat per marges de pedra seca, amb valors de caràcter paisatgístic, cultural i patrimonial que ens permet interpretar i llegir l’evolució històrica i sociocultural del lloc. Aquest recorregut s’utilitza com a element de connexió per a vianants entre els dos nuclis de l’Arboçar.

La restauració del camí que posa en valor els elements identitaris del bé patrimonial consistirà en la introducció d’un nou tractament de terres i paviment, la il·luminació del camí i la col·locació d’una barana en el tram del camí del bosc així com mobiliari urbà.

S’intervé en dos trams de camí molt diferenciats. Un primer tram transcorre entre vinyes, té 140 metres de longitud i 3,5 metres d’amplada mitjana. El segon tram, en canvi, passa per una zona boscosa amb pendent pronunciat, té una llargària de 100 metres de longitud i és més estret.

Actualment el camí és únicament de vianants però, en el seu origen, formava part de la via de transhumància que connectava les comarques litorals amb els Pirineus. El Camí Ramader de Marina, de la Cerdanya al Penedès és el camí referenciat més antic de Catalunya, citat al Diplomatari del Monestir de Santa Maria de Poblet l'any 1055. És anomenada via peccorad de Ceguiolas o via pecuària de les Gunyoles, popularment coneguda com la Carrerada Reial de la Cerdanya. La carrerada del projecte és la carrerada de la Creu d'Ordal, un brancal que uneix la carrerada de la Cerdanya amb la de la serra de la Llampa.

1  

Imatges

IMATGE

IMATGE 858

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 1094