Cultura

Nadal

El Departament de Cultura organitza més d'un centenar d'activitats per celebrar el Nadal

query_builder   17 desembre 2021 11:25

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura organitza més d'un centenar d'activitats per celebrar el Nadal

  • Visites i tallers a museus, monuments i jaciments, i activitats per promoure el català o per gaudir del cinema són algunes de les propostes destacades
  • Cultura recorda la importància de l’ús de la mascareta i reitera que l’adaptació i actualització de les mesures de seguretat referents al COVID-19 continuen fent possible gaudir de la cultura aquest Nadal
Patrimoni

Com cada any, el Departament de Cultura organitza un ampli ventall de propostes per gaudir de la cultura durant les vacances de Nadal. Els museus, monuments i jaciments catalans programen, fins a mitjans de gener, visites, tallers i activitats per a tots els públics. Un  catàleg de jocs, l'oferta de cursos i de cinema en català, són algunes de les altres propostes suggeridores per als dies de festes.

Viu la màgia de Nadal al patrimoni cultural
Els espais patrimonials de Catalunya ofereixen prop d’un centenar d’activitats per a tots els públics per fruir del patrimoni durant el període de Nadal. Fins al diumenge 9 de gener, es podrè gaudir d’exposicions, visites guiades i teatralitzades, espectacles o tallers familiars. Tota l’oferta es pot consultar a l’agenda en línia de patrimoni.gencat.cat/nadal, on es pot cercar per localització, tipus d’activitat o data. Enguany, també inclou propostes d’escapades per conèixer el patrimoni durant els pròxims dies festius i idees de regal d’abonaments, llibres infantils i guies de patrimoni.

Les activitats destacades als museus i monuments de la Generalitat de Catalunya són:

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) organitza a les seves seus de Barcelona i d’Ullastret l’”Arqueonadal”, diverses dinàmiques i jocs per conèixer el dia a dia dels ibers, els dies 28 de desembre, 4 i 8 de gener. La seu d’Olèrdola, d’altra banda, convida a les famílies a buscar el Tió de Nadal mentre que la seu de Girona proposa contes i tallers de postals nadalenques, els dies 30 de desembre i 4 de gener. Pel que fa a la seu d’Empúries, el MAC ha preparat, del 28 al 31 de desembre, diversos tallers infantils en els quals els més menuts de casa s’emportaran una nova manualitat, i, per començar bé l’any, les clàssiques visites romanes en les quals dos antics habitants romans mostren al públic l’antiga ciutat d’Emporiae.

El Museu d’Art de Girona proposa diversos tallers familiars per gaudir dels dies més màgics de l’any, com un taller de creació de corones de Nadal el 18 de desembre, un per guarnir el bastó per fer cagar el tió el 21 de desembre,  un per preparar el cotilló i celebrar la festa de Cap d’any, el 19 de desembre, i un per dissenyar i crear un fanalet per donar la benvinguda als Reis d’Orient, el 2 de gener.

El Museu d’Història de Catalunya ha preparat una programació per endinsar-se en el màgic món dels titelles, tres espectacles en directe de la mà de la companyia La Curiosa i l’espectacle MUUUUN, el 28 de desembre, de La Puntual amb el Patufet, el 29 de desembre i, finalment, la companyia Jordi Bertrán amb Poemes Visuals, el 30 de desembre.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya proposa un any més els seus ja clàssics tallers de Nadal per aprendre de manera entretinguda aspectes relacionats amb la música, la figura de Leonardo da Vinci, l’estació espacial Mir o la química, del 23 de desembre al 5 de gener. A més, fins al 30 de gener s’hi podrà visitar el Planetari, una proposta immersiva per descobrir la ciència, la tecnologia i la història de l’univers. I, com cada any, la cita amb el Patge reial Xiu-Xiu, que passarà pel museu a recollir les cartes dels infants als Reis d’Orient.

D’altra banda, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona proposa fer un itinerari pel Museu i Necròpolis Paleocristians i al Teatre romà, el dia 19 de desembre. També proposa gaudir d’una tarda de jocs en família, el 8 de gener, on es podrà jugar a les tabes o al dvplvm molendivm.

Finalment, la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, impulsada pel Departament de Cultura, s’uneix un any més per organitzar la setena edició de “Nadal al Museu”, una campanya que dona a conèixer l’àmplia oferta d’activitats familiars que s’han programat fins al 9 de gener. Durant aquests dies, es podrà participar en família buscant objectes pel museu i, en acabar, emportar-se un regal a casa. 

Aquest Nadal, regala català
A les portes de les festes nadalenques, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha estrenat el web de Nadal amb els serveis i recursos que posa a disposició de la ciutadania per impulsar l'ús social del català, especialment vinculat als costums i tradicions d'aquestes dates.

Sota l'eslògan "Aquest Nadal, regala català!", en el web destaca el catàleg de jocs del programa "I tu, jugues en català?", amb més de 1.100 propostes classificades per edat, tipologia de joc, temàtica i fabricant. Les persones interessades en algun dels productes del catàleg també poden saber en quins establiments comercials adherits al programa els poden localitzar.

"I tu, jugues en català?" compta amb 23 empreses col·laboradores, compromeses amb la necessitat de potenciar el català en els seus productes, i unes 435 botigues que disposen de jocs en català.

En l'apartat musical, la proposta és una selecció de nadales en català a través de la llista del compte del CPNL a Spotify. Un compte que també inclou la llista "Ballem, ballem, que l'any s'acaba!" de música de festa, especialment pensada per celebrar la nit de Cap d'Any. A més, al web poden trobar-se altres opcions per a l'oci l'agenda d'activitats dels centres de normalització lingüística per promoure el català en tot el territori.

El web de Nadal convida a regalar cursos de català i a descobrir l'experiència del Voluntariat per la llengua (VxL). Pel que fa als cursos de català, fins al 10 de desembre es pot acreditar el nivell com a pas previ a la formalització de la inscripció als cursos, del 16 al 21 de desembre, a través de la plataforma d'inscripció i tràmits. Els interessats en el VxL, poden informar-se'n al portal de VxL, on trobaran la manera de participar-hi com a aprenents o com a voluntaris.

Finalment, el CPNL ofereix a les empreses i als comerços que ho necessitin el Servei d'Assessorament Lingüístic per garantir que totes les seves comunicacions nadalenques, internes i externes, tinguin la màxima qualitat lingüística en català. En conjunt, els serveis que ofereix el CPNL a través d'aquest web faciliten l'ús de la llengua en tots els àmbits i són una bona eina per garantir la presència del català en les accions quotidianes d'aquestes festes. D’altra banda, com cada any, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya edita una Carta als Reis en català en què els nens poden llistar els llibres que desitgen. Se'n distribueixen prop de 65.000 exemplars per totes les biblioteques públiques de Catalunya. A més, també fa recomanacions de llibres per incloure-les a la carta. En paral·lel, el CPNL també proposa la seva carta als Reis d'Orient, que es pot descarregar al seu web.

Un Nadal de cine
Com al llarg de l'any, la cartellera de cinema en català, impulsada per la Secretaria de Política Lingüística, proporciona informació sobre tota l’oferta de cinema en català que es projecta a les sales de tot Catalunya. D’altra banda, la Filmoteca de Catalunya col·labora en la Festa de Nadal que organitza l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Catalunya, amb imatges dels seus arxius que s’han incorporat a l’audiovisual creat per Núria G. Lorang Tants Nadals. Del 18 al 30 de desembre, s’ofereix un recorregut domèstic, analògic, inèdit i nadalenc per les barcelones del passat. De la mà de la cineasta Núria G. Lorang i la formació musical Seward, el cinema i la música en directe s’uneixen per transportar l’espectador a diversos espais i moments de la nostra ciutat entre els anys 1929 i 1989. També s’hi projectaran fragments de films de Segundo de Chomón, com a part de les activitats de l’Any Chomón. A més, en el marc d’aquesta commemoració,  el 21 de desembre, la Filmoteca acull una sessió de cinema-concert de cloenda de l’Any Chomón, amb música composta i interpretada per alumnes de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). 

Emociona’t amb la cultura
El Departament de Cultura ha impulsat la campanya ‘Emociona’t’, adreçada directament a la ciutadania, per tal que gaudeixi, participi i s’emocioni amb tot el que la cultura els proposa. Després d’un llarg període de pandèmia, aquesta iniciativa de suport i promoció de la cultura i reactivació del consum cultural compta amb la complicitat de diferents agents del sector i equipaments nacionals, i està pensada per arribar a tot el territori i a tothom. És una campanya multicanal, amb presència a televisió, cinemes, ràdio, mitjans escrits i digitals, xarxes socials i espais exteriors. També inclou les etiquetes #comparteixcultura i #regalaemocions. 

En qualsevol cas, el Departament de Cultura recorda la importància de l’ús de la mascareta, i reitera que l’adaptació i actualització de les mesures de seguretat referents al COVID-19 continuen fent possible gaudir de la cultura aquest Nadal.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia