• A partir de dijous els contactes estrets hauran de fer quarantena, excepte residents en centres amb elevada cobertura de dosis de record i professionals sanitaris i sociosanitaris
• Salut manté la prioritat d’impulsar la dosi de record en persones de 60 anys o més: se’ls enviaran SMS i es trucarà a persones encara no vacunades d’aquest tram d’edat
• La vacunació s’intensifica, amb mig milió de vacunes posades la darrera setmana i un acumulat que ja supera els 13 milions de dosis
Un moment de la roda de premsa, amb Cabezas i Craywinckel

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, han detallat avui en roda de premsa els canvis en el protocol de Salut Pública per a per donar resposta a l’increment de casos de Covid19 a Catalunya, ajudat per la creixent presència de la variant òmicron a Catalunya.

Aquests canvis, juntament amb adaptacions dels procediments de la xarxa assistencial i de salut pública, es produeixen per contenir el creixement de la COVID-19. En aquest sentit, la incidència acumulada a 7 dies és de 456.73 i s’enfila fins als 712.87 a 14 dies; la positivitat creix fins l’11.46% i l’Rt és ja l’1.7. Per grups d’edat, destaca el fet que, en els darrers dos mesos, la incidència acumulada a 14 dies s’ha disparat entre els menors de 15 anys, seguits pel grup 30-49 anys.

Pel que fa a les visites diàries per COVID a l’atenció primària, el passat divendres es van registrar prop de 30.000, enfilant més una tendència que ja era a l’alça: de fet, entre el 12 de desembre i el passat dissabte es van registrar 141.117 visites, prop d’un 85% més que respecte les dues setmanes anteriors. D’altra banda, als hospitals hi ha ara 1.280 ingressats a planta (136 més) i 310 a crítics (3 més respecte el dia anterior).

Accions prioritàries de vacunació
Davant aquesta situació, Salut prioritza un seguit d’actuacions relacionades amb la vacunació, que es pot incrementar demanant cita prèvia a VacunaCovid, gràcies a una disponibilitat superior a les 200.000 cites.

En primer lloc, cal seguir impulsant la dosi de record en persones de 60 anys o més: per a fer-ho, s’enviaran SMS de recordatori a persones d’entre 60 i 69 anys, i ara també es trucarà a persones d’aquestes edats que encara no estiguin vacunades. En aquest sentit, segons ha avançat la secretària Cabezas, les persones no vacunades majors de 70 anys tenen una probabilitat 6,3 vegades més gran de ser hospitalitzades per COVID i 19 vegades més d’entrar a l’UCI que les d’aquesta edat que tenen dosi de record.

Un altre fet rellevant és l’obertura, a partir d’avui, de la vacunació de record a persones vacunades amb AstraZeneca, de qualsevol edat, que facin més de tres mesos de la darrera dosi.  Quan s’obre un grup per a poder vacunar-se és quan cal apuntar-se; és el millor moment, no s’ha d’esperar”, ha dit la secretària Cabezas, per qui amb aquesta mesura “la seva protecció pujarà, un fet importantíssim en la situació actual de substitució per la variant òmicron”, la qual s’estima que ja pugui ser dominant la setmana vinent

En tercer lloc, s’enviaran SMS de recordatori a persones vacunades amb Janssen, mentre que també se seguirà impulsant la primovacunació en persones de 12 i més anys, això com la dels residents en centres sanitaris i sociosanitaris, professionals sanitaris i sociosanitaris.

Per últim, es preveu anar incorporant progressivament a la vacunació de record els grups d’edat de més de 40 anys que faci més de sis mesos de la darrera dosi, començant amb les persones més grans.

Es reforça la vacunació amb cita prèvia
Salut continua demanant a la població que demani hora per vacunar-se a través del portal vacunacovidsalut.cat. A partir d’ara, de fet, ja no s’ofertaran punts de vacunació sense cita prèvia, tenint en compte que actualment hi ha 200.000 cites disponibles. Tot i així, com que la vacunació és prioritària per ser la millor mesura de prevenció, es continuarà garantint que la gent amb dificultats per accedir al sistema es pugui vacunar. Si és necessari, es continuaran fent accions sense cita en barris amb baixa cobertura.

Mig milió de vacunes a la setmana i 13 milions totals
Pel que fa a l’evolució de la vacunació, cal remarcar la inoculació de la primera dosi en infants d’entre 5 i 11 anys, que ja arriba a les 40.919 des que es comences dimecres passat. Pel que fa a les dosis de record, ha crescut fins a gairebé el 60% de l’administrable entre persones de 60 a 69 anys, així com fins el 66% en professionals sanitaris.

En total, la setmana passada es van superar les 500.000 dosis, impulsant una acumulat que aquest matí ja haurà superat els 13 milions de dosis. 

 

Quarantena per als contactes estrets
L’evolució de l’epidèmia a Catalunya ha fet avançar el protocol assistencial i de salut pública cap a una segona fase de mitigació.

En aquest sentit, a partir d’aquest dijous, s’haurà de fer quarantena si s’és contacte estret d’un positiu tant si s’està vacunat com si no, amb dues excepcions: els residents en centres residencials amb una cobertura de dosis de record superior al 85%, i els professionals sanitaris i sociosanitaris, als quals s’aplicarà el protocol de proves diagnòstiques que correspongui.

L’elevada transmissió comunitària actual, amb uns 5.000 casos diaris, fa necessària aquesta quarantena per als contactes estrets i, conseqüentment, que la realització de proves per a aquests contactes només es limiti ara a les persones amb símptomes i als estudis de casos de brots rellevants, on aquesta pràctica resulta ara més efectiva. No obstant això, qualsevol persona en quarantena que tingui símptomes haurà de contactar amb el sistema de salut si té símptomes, per tramitar la baixa, etc. De fet, cal recordar que hi ha més de 2.000 professionals a Salut Pública i a l’atenció primària fent i atenent unes 5.500 trucades diàries, 24h/7d, programant proves, gestionant contactes, tramitant baixes, donant suport emocional i a l’aïllament a la llar...

En aquest sentit, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha reiterat l’agraïment a la tasca dels professionals, que tenen molta càrrega assistencial. “Cal que puguin treballar de la millor manera possible i apel·lem a la responsabilitat individual de cadascú de nosaltres per evitar l’impacte al sistema: cal minimitzar contactes, reduir la interacció social, mantenir les mesures de ventilació, la distància, la mascareta, demanar cita prèvia per vacunar-ne, perquè hi ha milers de cites a disposició...”. Craywinckel també ha avançat un acord amb Creu Roja Catalunya per tal que, a les seves seus i amb els seus voluntaris, s’ajudi qualsevol persona que necessiti la autoemissió del certificat digital o demanar cita per a vacunar-se"

Per últim, la nova fase II de mitigació també implica prioritzar la vigilància epidemiològica en els entorns més vulnerables i tota aquella atenció que no sigui demorable.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 3434