Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

varietat

Aposta continuada per la conservació de la biodiversitat cultivada

query_builder   21 desembre 2021 10:10

event_note Nota de premsa

Aposta continuada per la conservació de la biodiversitat cultivada

varietats tradicionals
varietats tradicionals

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural avança la convocatòria per a l’any 2022 per fomentar la biodiversitat a través de les varietats locals d’interès agrari a Catalunya

Es promouen també les plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola, la malva o la regalèssia de muntanya

  

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha avançat la convocatòria dels ajuts per a l’any 2022 de foment de la conservació de la biodiversitat amb l’objectiu de continuar preservant les varietats locals d’interès agrari. La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya i cal conservar aquells recursos fitogènetics amenaçats de desaparició. La diversitat genètica també és necessària per garantir la seguretat alimentària davant els nous escenaris de canvi globals, i, per tant, cal adoptar les mesures oportunes per garantir-ne la conservació.

Així, per continuar fomentant la biodiversitat cultivada, es repetirà la publicació de les dues convocatòries d’ajuts diferents i compatibles entre si ja publicades enguany. El primer, l’ajut que s’avança, publicat avui mateix, està enfocat a la multiplicació i/o regeneració i als assajos col·lectius de varietats locals d’interès agrari, i a la conservació dels parents silvestres dels cultius i de les plantes silvestres d’ús alimentari, dotat amb 200.000 euros.

I, a començaments de l’any 2022, es publicarà també l’ajut agroambiental de la biodiversitat cultivada del Programa de desenvolupament rural destinada a la conservació de les varietats locals d’interès agrari de Catalunya amb un import de 150.000 euros.

 

Plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola o la malva

Una de les novetats de la convocatòria d’enguany va ser la inclusió dels parents silvestres dels cultius i de les plantes silvestres d’ús alimentari, en línia amb la voluntat del Tractat internacional sobre els recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura (2009). Aquest Tractat posa l’accent en la necessitat de fer extensiva la conservació dels recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura no només a les varietats locals, com feia en anteriors convocatòries, sinó també als parents silvestres dels cultius i les plantes silvestres d’ús alimentari.

Així, s’han concedit ajuts adreçats a la conservació dels parents silvestres dels cultius d’ús alimentari com poden ser el fonoll o les pastanagues silvestres i d’aquelles plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola, la malva, el ginebró o la regalèssia de muntanya.

A Catalunya, hi ha diferents entitats que estan duent a terme, des de fa molt de temps, tasques de conservació de varietats locals i de parents silvestres dels cultius i les plantes silvestres d’ús alimentari. És en aquest marc que la creació d’un ajut per a la conservació d’aquest patrimoni fitogenètic ha de permetre potenciar la tasca que estan duent a terme aquestes entitats.

Aquesta convocatòria publicada avui està dotada amb 200.000 € i facilitarà que les entitats que estan treballant al territori en la conservació de les varietats locals tradicionals catalanes puguin rebre un ajut econòmic. Algunes de les tasques que realitzen aquestes entitats són la prospecció de varietats locals i d’informació etnobotànica associada, la caracterització de varietats, el manteniment dels bancs de germoplasma d’espècies agrícoles i la multiplicació amb la finalitat d’obtenir o produir material com ara llavors, empelts o esqueixos. També fan analítiques vinculades a aquesta caracterització o conservació de varietats.

Segons l’ordre d’ajuts, seran beneficiàries les entitats de conservació públiques i privades que duguin a terme tasques de conservació i caracterització de les varietats locals, i es podran presentar les sol·licituds fins al 20 de gener de 2022.  

calitxos
calitxos

Les varietats locals incrementen la biodiversitat

Les varietats locals contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada, garantia de la continuïtat del sistema agrícola, i són una font de recursos fitogenètics que cal preservar, atès que són la base biològica de la producció mundial d’aliments i de la seguretat alimentària, i, per tant, contribueixen al desenvolupament econòmic.

A Catalunya, com a la resta de països del nostre entorn, hi ha hagut, durant els últims 50-60 anys, una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i de varietats que s’havien anat conreant durant decennis van ser substituïdes per altres varietats més productives adaptades a un nou sistema de producció basat en un ús intensiu d’adobs, fitosanitaris, sovint reg i maquinària d’alt rendiment.

El Departament disposa d’un Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya amb l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les Varietats Locals de Catalunya.


Estat de situació de les línies d’ajut vinculades a la biodiversitat cultivada

 

Línia d’ajuts

Any

Import €

Sol·licitat

Concedit

Certificat

 

 

Biodiversitat cultivada mesura agroambiental del PDR

2014-2020

2015

164.800

130.400

117.031,33

2016

163.550

147.750

119.163,35

2017

175.300

137.650

132.479,58

2018

157.800

144.850

138.376,4

2019

157.100

145.650

140.499,05

2020

12.000

12.000

12.000

Pròrroga PDR

 (2021-2022)

2021

162.200

141.900

Pendent

2022

Pendent de convocatòria

TOTAL PDR

992.750

860.200

659.549,71

Ajut de minimis a la biodiversitat cultivada

2020

137.860

132.380

131.640

2021

137.720

123.670

Pendent

 

2022

Publicats al DOGC i en curs

TOTAL MINIMIS

275.580

256.050

131.640

TOTAL LÍNIES

1.268.330 €

1.116.250 €

791.189,71€

 

 

 

 

1  

Imatges

Cultiu amb varietats tradicionals

Cultiu amb varietats tradicionals 392