Direcció General de Comunicació

El Govern modifica el Comitè d'Ètica Pública per guanyar independència en la vigilància del Codi de conducta dels alts càrrecs

El Govern modifica el Comitè d'Ètica Pública per guanyar independència en la vigilància del Codi de conducta dels alts càrrecs

query_builder   21 desembre 2021 13:33

event_note Nota de premsa

El Govern modifica el Comitè d'Ètica Pública per guanyar independència en la vigilància del Codi de conducta dels alts càrrecs

  • Incorpora dos membres externs a l’Administració, que han de ser persones de reconegut prestigi en l’àmbit de l’ètica, la integritat i la transparència

El Govern ha aprovat modificar el Comitè Assessor d’Ètica Pública per incorporar-hi dues persones externes a l’Administració de la Generalitat amb l’objectiu de potenciar la independència, la imparcialitat i la professionalitat d’aquest òrgan. El Comitè Assessor d’Ètica Pública és el mecanisme de control intern que garanteix el compliment del Codi de conducta d’alts càrrecs i directius i es va crear per Acord de Govern de 21 de juny de 2016.

En la modificació de la composició es preveu que formin part del Comitè Assessor d’Ètica Pública dues persones de reconegut prestigi en l’àmbit de l’ètica, la integritat i la transparència que, en el desenvolupament de les seves funcions, podran emetre informes per a l’elaboració de les respostes, resolucions o dictàmens del Comitè. Aquestes persones expertes seran nomenades a proposta de la Secretaria d’Administració i Funció Pública i de la Secretaria de Govern Obert i tindran un mandat de cinc anys no renovable.

Aquesta mesura respon al compromís del Govern amb les polítiques d’ètica pública, d’acord amb les previsions de l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat de l’Administració de la Generalitat i dels acords de la primera Cimera contra la corrupció celebrada al Parlament de Catalunya el 17 de juliol de 2020.

Cal recordar que el Govern va aprovar el 21 de juny de 2016 per acord de Govern el Codi de conducta dels alts càrrecs i personal directiu de l’Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic, i altres mesures en matèria de transparència, grups d’interès i ètica pública. Entre aquestes mesures complementàries al Codi de conducta, el punt 6 d’aquell acord va crear el Comitè Assessor d’Ètica Pública.

Amb l’Acord de Govern aprovat avui, el Comitè s’enriqueix amb funcions relatives a la formació i la socialització, l’avaluació i la prevenció de riscos i la gestió de comunicacions que arriben a través de la bústia ètica.

D’altra banda, en el règim de funcionament, i com a resultat de la posada en marxa de les bústies anònimes, s’ha tingut en compte l’especial protecció de les persones que fan alertes i comunicacions per preservar el seu anonimat.