Delegació a Lleida

El lleidatà Josep Maria Estela, nou comissari en cap dels Mossos d'Esquadra

query_builder   20 desembre 2021 15:21

event_note Nota de premsa

El lleidatà Josep Maria Estela, nou comissari en cap dels Mossos d'Esquadra

Comissari Estela
El nou comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, al costat del conseller Elena

Josep Maria Estela serà el nou comissari en cap del cos dels Mossos d'Esquadra en substitució de Josep Lluís Trapero, que ha ocupat la màxima responsabilitat al cos en dues etapes diferents entre el 2013 i el 2017 i des del mes de novembre de 2020.

Estela té 51 anys i és llicenciat en Dret per la Universitat de Lleida, té un màster en Polítiques Públiques de Seguretat i un programa superior de direcció i gestió de la seguretat pública per la Universitat Oberta de Catalunya. Forma part del cos de Mossos d’Esquadra des de l’any 1994 i ha treballat en sis de les nou regions policials del país. Ha estat comissari en cap de la Regió Policial de les Terres de l'Ebre i de la Regió Policial del Camp de Tarragona, càrrec que ocupava actualment. També ha estat sotscap de la Regió Policial de Ponent, inspector cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Bages, sergent cap de l’ABP del Pallars Sobirà o agent de la unitat de seguretat ciutadana a la comissaria de Figueres, entre d’altres.

Ha impartit docència a l’Escola de Policia de Catalunya i l’any 2014 va formar part d’un projecte del comitè de prevenció de la tortura del Consell d’Europa, en el qual va treballar amb la policia d’Albània pel que fa als procediments de detenció i les garanties de les persones detingudes.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que Estela “és una persona arrelada al territori, que ha treballat en 6 de les 9 regions policials del nostre país, de tarannà dialogant i treball en equip”.

El nou comissari en cap ha fet una aposta per “prendre decisions de forma col·lectiva i treballant en equip”, i ha assegurat que “venim a desterrar la primera persona del singular al cos de Mossos per convertir-ho en la primera del plural”. Estela ha recalcat que “volem una policia que estigui atenta als canvis de la nostra societat”, i s’ha fixat com a principal objectiu dels Mossos d’Esquadra “donar servei a les persones”. Josep Maria Estela també s’ha fet seu l’objectiu de feminitzar el cos, i ha apuntat que “inclourem el talent femení en la cúpula de direcció del cos”. A més, s’ha referit al “model de proximitat” com a part de la marca Mossos, i ha apostat per “empoderar els nostres comandaments que estan al territori”.

Una policia més social, més propera al territori, més feminitzada i més jove

El conseller d’Interior  ha subratllat que “encetem una nova etapa que requereix de nous lideratges”, i ha apuntat a l’oportunitat de rejovenir, feminitzar i modernitzar el cos de Mossos d’Esquadra amb l’horitzó posat en el projecte Mossos2030. “Volem fer una policia més social, més propera al territori, més feminitzada i més jove”, ha apuntat el conseller, que en referència a l’etapa actual ha afegit que “un canvi no significa la negació del passat sinó la seva acceptació”. Elena ha volgut fer un reconeixement explícit a la feina duta a terme pel Major durant tots els anys que ha estat al capdavant del cos i ha expressat la voluntat de seguir comptant amb la seva experiència en benefici de la seguretat pública del nostre país.

El titular d’Interior ha assegurat que “els darrers anys hem culminat una etapa, la del desplegament, amb dos acords com són l’increment del sostre de plantilla fins als 22.006 agents i la jubilació anticipada”, i ha posat damunt la taula nous reptes com l’aposta per la proximitat o la modernització en nous àmbits com els delictes d’odi i les violències masclistes, el terrorisme internacional, el tràfic de marihuana o la ciberdelinqüència”.

Juntament amb Estela, Rosa Bosch i Eduard Sallent també s’incorporaran a la nova cúpula directiva del cos de Mossos.