President

El president Aragonès, durant el plenari

El Govern posa en marxa el Consell de la Catalunya Exterior per intensificar la relació amb la comunitat catalana a l'estranger

query_builder   22 desembre 2021 14:20

event_note Nota de premsa

El Govern posa en marxa el Consell de la Catalunya Exterior per intensificar la relació amb la comunitat catalana a l'estranger

El president Aragonès, durant el plenari. Autor: Rubén Moreno{"name":"2021/12/22/14/01/5fd35af6-10cb-4052-a8e8-c9f0cf6e9721.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"1279"}

  • El president Aragonès i la consellera Alsina encapçalen telemàticament el plenari constitutiu d’aquest òrgan de consulta i participació dels catalans i catalanes que viuen a l’exterior
  • El president Aragonès assegura que el nou Consell “enfortirà i augmentarà” la relació entre el Govern i la comunitat a l’exterior i demana la “implicació i participació” de totes perquè “quan se suma, es creix”
  • La consellera Alsina remarca que "la Catalunya exterior és una peça clau de la nostra acció exterior” i explica els grans objectius del Departament: desplegar una cartera de serveis per als catalans a l'exterior, modernitzar els casals catalans i identificar i donar suport al talent català a l'exterior

El Govern de Catalunya ha posat oficialment en marxa aquest dimecres el Consell de la Catalunya Exterior, que té l’objectiu d’intensificar la relació amb la comunitat catalana que viu a l’estranger. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, han encapçalat aquest dimecres el ple constitutiu del Consell de la Catalunya Exterior, que s’ha celebrat de manera telemàtica amb la participació de membres que en formen part, entre els quals representants de la Generalitat, la comunitat a l’exterior i altres institucions que treballen arreu del món.

El president Pere Aragonès ha qualificat de “bona notícia” la constitució avui del nou Consell de la Catalunya Exterior, una eina, ha dit, que “permetrà al Govern enfortir i augmentar la relació” amb el mig milió de persones que formen part de la comunitat de catalans i catalanes que viuen fora de Catalunya i “als quals volem servir i acompanyar, i poder atendre amb igualtat, coordinació i garanties”. Aragonès, que ha descrit els catalans a l’exterior com “el millor ambaixador que podem tenir al món”, ha assegurat que amb el Consell “reforçarem l’intercanvi de capacitats i de talent, de coneixements i d’expertesa, de solidaritat i de justícia” i “teixirem encara més complicitats en un món interconnectat”, perquè “sempre, quan se suma, es creix”, ha reblat. I ha afegit: “Sereu l’autèntic engranatge d’un Consell que ens ha de facilitar les gestions, però que només té sentit amb la vostra implicació i participació”.

Per la seva banda, la consellera Victòria Alsina també ha subratllat que els catalans a l’exterior són “una prioritat per al Govern i una peça clau de la nostra acció exterior”. En aquest sentit, ha explicat la consellera Alsiina, el Consell és “un espai per donar veu de manera efectiva i serveis als catalans i catalanes que resideixen a l’estranger”, amb l’objectiu d’articular “una comunitat de gairebé mig milió de persones, l'equivalent al segon municipi més gran de Catalunya”.

La creació del Consell de la Catalunya Exterior, aprovada el passat mes de juliol, respon al compromís del Govern d’intensificar la relació amb la comunitat catalana resident a l’estranger. S’ha engegat aquesta setmana a partir d’una doble jornada que ha tingut lloc entre ahir i avui en format híbrid. El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert va fer ahir una presentació del Consell de la Catalunya Exterior als membres que formen part de l’òrgan en una reunió preparatòria amb l’objectiu de conèixer-se i mantenir diverses reunions de treball de cara a avui, quan s’ha posat oficialment en marxa. El Consell és l’òrgan de consulta i participació dels catalans i catalanes que viuen a l’exterior en les polítiques publiques de la Generalitat. Es tracta d’un col·lectiu de gairebé mig milió de persones, l’equivalent a la segona ciutat de Catalunya.

El president del Consell és el president de la Generalitat; la vicepresidenta, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert. El completen 21 vocalies, amb representants de diferents àmbits de la Generalitat, la comunitat a l’exterior i altres institucions que treballen arreu del món. Les seves funcions són assessorar, elaborar informes i fomentar les relacions entre els catalans i catalanes a l’exterior, el Govern i les institucions del país. A partir de la seva constitució, l’òrgan s’estructurarà en grups de treball orientats als objectius acordats conjuntament.


Quatre projectes de legislatura

En el seu discurs, la consellera Victòria Alsina ha subratllat la importància del col·lectiu de catalans i catalanes que viuen a l’estranger per al Departament que encapçala, com demostra la creació d’una direcció general dedicada a la Catalunya Exterior, liderada per la directora general Laura Costa. A més, ha detallat quatre projectes de legislatura que marcaran l’acció política del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert envers la Catalunya exterior. El primer és el Consell que aquesta mateixa setmana es posa en marxa, que permetrà disposar d’un espai representatiu de la comunitat catalana a l’exterior.

D’altra banda, es crearà la marca #SomCatalunya per incrementar la visibilitat de la Catalunya exterior i també s’està construint un espai de servei i relació integral amb la comunitat catalana a través d’una cartera de serveis en l’àmbit cultural, universitari, laboral i de mobilitat a partir d’una evolució del registre de catalans a l’exterior. Un altre projecte del Departament és modernitzar els casals catalans per fer-los créixer i enfortir el seu abast. Actualment hi ha 144 comunitats catalanes reconegudes a l’exterior. En aquest àmbit, s’està treballant per reconèixer també les comunitats virtuals. Finalment, el darrer projecte està centrat en la identificació i el suport al talent català a l’exterior.

4  

Imatges

El president, durant la reunió

El president, durant la reunió 1279

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 1134

La conselelra Alsina, durant la seva intervenció en la reunió

La conselelra Alsina, durant la seva intervenció en la reunió 1938

La consellera Alsina amb membres del Consell de la Catalunya Exterior

La consellera Alsina amb membres del Consell de la Catalunya Exterior 216