Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Fruita i verdura

Els Bancs d'Aliments de Catalunya han rebut 1,3 milions de quilos d'aliments frescos a través de les ajudes als productors agraris per compensar les pèrdues de la COVID19

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat 2,9 M€ a través d'aquestes ajudes lligades a donacions als Bancs d'Aliments

query_builder   28 desembre 2021 10:30

event_note Nota de premsa

Els Bancs d'Aliments de Catalunya han rebut 1,3 milions de quilos d'aliments frescos a través de les ajudes als productors agraris per compensar les pèrdues de la COVID19

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat 2,9 M€ a través d'aquestes ajudes lligades a donacions als Bancs d'Aliments

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat ajuts per valor de 2,9 M€ a través de la línia d’ajudes específica que el Departament ha impulsat els anys 2020 i 2021 destinada a compensar els productors agraris per la pèrdua d'ingressos derivada de la manca de funcionament dels canals de comercialització HORECA (hotels, restaurants i càterings) de productes peribles i d’altres, com a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID19.

A través d’aquestes ajudes, es possibilitava la donació als Bancs dels Aliments de Catalunya de tots aquests productes per evitar-ne el malbaratament i contribuir a nodrir aquestes entitats d’aliments de proximitat i amb un alt valor nutricional en un moment d’elevada demanda a causa de la crisi sanitària. En total, durant els anys 2020 i 2021, s’han donat als Bancs d’Aliments a través d’aquesta iniciativa 1.360.098 quilos d’aliments i 426 litres de llet.

En concret, 133.595 quilos de carn (vedella, xai, porc, perdiu i embotit); 905.124 quilos de fruita (poma, taronja, cirera i préssec, entre d’altres); 200.557 quilos de verdures com ara tomàquets, pastanagues, patates, enciam, mongeta, carxofa, col o carbassa; 120.822 quilos de derivats lactis entre iogurts, formatges i recuit i mató, i 426 litres de llet.

Aquestes ajudes estaven destinades a productors, societats agràries de transformació (SAT) i cooperatives, entitats i associacions sense ànim de lucre que elaboren productes transformats de fruita i horta i productes lactis i elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d’explotacions catalanes. Per optar-hi, havien d’haver patit una davallada de facturació de, com a mínim, el 30%.

En total, s’han fet cinc convocatòries entre els anys 2020 i 2021 i han sol·licitat l’ajut 88 productors, SAT i cooperatives i entitats. A la demarcació de Lleida, s’han atorgat ajudes per valor d’1,2 M€; a les Terres de l’Ebre, 620.131 euros; a la demarcació de Barcelona, 349.011 euros; a la de Girona, 287.145 euros; al Camp de Tarragona, 232.350 euros, i a la Catalunya Central, 211.610 euros.