- Els titulars de Recerca i Universitats i de Salut han mantingut una trobada telemàtica amb els rectors de les universitats catalanes per avaluar la situació epidemiològica actual
- El proper 17 de gener es farà una nova reunió per seguir l’evolució de la pandèmia
La voluntat de les conselleries d’Universitats i Salut és que el 10 de gener es pugui reprendre amb normalitat l’activitat acadèmica a tots els centres universitaris de Catalunya. Aquest és el missatge que la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han volgut transmetre després de la reunió telemàtica que han mantingut aquest matí amb els rectors de les universitats catalanes per avaluar la situació epidemiològica actual.
En aquesta trobada entre les dues conselleries també s’ha acordat que el 17 de gener es farà una nova reunió de seguiment per veure quina és l’evolució de la pandèmia i prendre les mesures que calgui si s’escau. En qualsevol cas, els consellers Geis i Argimon han deixat clar que les universitats, en virtut de la seva autonomia, ja tenen previstos plans sectorials per adaptar en cas de necessitat els exàmens i la docència a un escenari híbrid o semipresencial. L’evolució de la pandèmia i les decisions que prenguin les autoritats sanitàries marcaran en cada moment l’escenari que hagin d’anar adoptant les universitats per garantir la salut tant d’estudiants, com de personal docent i administratiu.
Després de superar el curs passat una etapa de màxima virtualitat, les universitats de Catalunya van poder començar el curs actual amb un màxim del 70% de presencialitat de l’aforament autoritzat en els espais on es duen a terme les activitats docents. D’aquesta manera, tot i que les universitats han continuat mantenint un model híbrid de docència -presencial i virtual- com a conseqüència del període d’excepcionalitat causat per la crisi epidemiològica, per primera vegada, el grau de presencialitat ha estat en aquest curs clarament superior a la modalitat virtual.
Cal recordar que el PROCICAT va aprovar un Pla sectorial d’aplicació a totes les universitats, centres adscrits, escoles de negoci i altres centres d’educació superior universitària que desenvolupen la seva activitat a Catalunya. A partir d’aquesta normativa, correspon a cada universitat fer la concreció de les mesures previstes, d'acord amb els criteris d'autonomia acadèmica, amb la finalitat de garantir la millor prestació de servei a l'estudiantat i de protecció de la seva salut. Les mesures que preveu el pla són d’aplicació per al conjunt de la comunitat universitària (estudiantat, personal al servei de la universitat, PDI i PAS) i, en general, per a totes les persones que accedeixin a les instal·lacions d’una universitat.