Justícia, Drets i Memòria

.

Interns del centre de justícia juvenil El Segre participen en la recuperació de la maduixa autòctona de Lleida

query_builder   30 desembre 2021 10:43

event_note Nota de premsa

Interns del centre de justícia juvenil El Segre participen en la recuperació de la maduixa autòctona de Lleida

  • Un cop florides, les maduixeres es plantaran a totes les escoles bressol de la ciutat de Lleida
  • La cura dels esqueixos és una activitat més de l’àmbit formatiu dels joves
.

Un total de 35 joves interns del centre de justícia juvenil El Segre del Departament de Justícia, a Lleida, participen, des de les aules de jardineria, en les tasques de recuperació de la maduixa autòctona de Lleida. En aquestes aules, els joves han plantat els esqueixos d’aquesta maduixa originària del Segrià, hi han afegit el compost elaborat per ells mateixos i tenen cura de regar-los per veure el creixement de la planta.

Les tiges de la planta del maduixer creixen ara dins d’un total de 200 testos ubicats dins de l’hivernacle del centre. Quan les maduixes estiguin a punt, cap al mes d’abril o març, els joves del centre es desplaçaran a les escoles bressol de la ciutat de Lleida per plantar les maduixeres. L’objectiu és que els més petits en gaudeixin als seus patis i coneguin de primera mà aquesta planta pròpia del seu territori: els colors, el tacte, l’olor i el gust.

Recuperació de la maduixa autòctona

Les particularitats climàtiques, geogràfiques i socials de l’Horta de Lleida han permès desenvolupar una agricultura autòctona. La maduixa de Lleida és una varietat gairebé exclusiva de la comarca del Segrià, que, a poc a poc, s’ha pogut recuperar.

La recuperació d’aquesta fruita pels joves i els formadors del Centre Educatiu El Segre del Departament de Justícia s’ha fet en col·laboració amb la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida en el marc del programa de l'Agenda 21 Escolar.

Jardineria com a eina de reinserció

Els joves que es troben interns en centres educatius de justícia juvenil segueixen un programa formatiu individualitzat enfocat, sempre, a la seva reinserció social.

La formació és un dels eixos clau per treballar la rehabilitació dels joves. L’objectiu és afavorir l’adquisició d’hàbits laborals per facilitar-los l’entrada en el món laboral quan surtin dels centres.

El Centre Educatiu El Segre disposa de diversos espais formatius: lampisteria, jardineria, hostaleria i un taller productiu de serigrafia i impressió. En els tallers de jardineria hi participen alumnes de PFI (programa de formació i inserció), àmbit pràctic d’ESO amb diversificació curricular i els de formació ocupacional.

Centre Educatiu El Segre

Ubicat a Lleida i amb 45 places, el centre educatiu de justícia juvenil El Segre acull joves de 14 a 18 anys als quals el jutge ha imposat una mesura judicial d’internament. A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil ubicats arreu del territori: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau-solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès).

L’internament en un centre educatiu és una mesura judicial reservada com a últim recurs i s’imposa per als delictes més greus. L’internament en un centre educatiu pot ser en tres tipus de règim: tancat, semiobert i obert. En el primer, els joves no poden sortir en cap cas del centre; en el segon, els joves poden sortir a fer alguna activitat escolar o ocupacional, i, en el tercer, el règim obert obliga els joves a anar a dormir als centres i fer totes les activitats a l’exterior.

Només el 9,5 % dels joves i menors que passen per la justícia juvenil acaben internats en aquesta tipologia de centres. La gran majoria (prop d’un 50 %) compleixen mesures judicials en el medi obert, com ara la llibertat vigilada, les tasques socioeducatives o les prestacions en benefici de la comunitat. La taxa de reinserció en el conjunt de la justícia juvenil és del 70 %: és a dir, 7 de cada 10 menors no torna a delinquir.

2  

Imatges

Un dels menors prepara els esqueixos, al taller de jardineria

Un dels menors prepara els esqueixos, al taller de jardineria 2235

Hivernacle del centre educatiu

Hivernacle del centre educatiu 2670