• La nit de Cap d’Any ha transcorregut sense incidents importants i destaca pel compliment generalitzat de les restriccions de mobilitat vigents per part de la ciutadania
  • El conseller Elena destaca “novament el comportament exemplar de la ciutadania” i “agraeix a tots els professionals que han treballat durant tota la nit per vetllar per la nostra seguretat”

El departament d’Interior ha fet balanç de les incidències ocorregudes durant el transcurs de la nit de Cap d’Any i dels serveis i actuacions dutes a terme pel Servei Català de Trànsit, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, i Protecció Civil i el telèfon d’emergències 112. Cal recordar que la nit de Cap d’Any s’ha celebrat amb el confinament nocturn vigent, entre la 1 h i les 6 hores de la matinada.

El conseller Joan Ignasi Elena ha destacat l’alt compliment de la normativa i ha volgut “donar les gràcies a la ciutadania de Catalunya perquè el seu comportament ha estat novament exemplar”. Elena també ha valorat la tasca del dispositiu de Mossos d’Esquadra i policies locals i de tots els professionals de la seguretat pública de Catalunya, que “s’han coordinat de forma efectiva per a dur a terme una tasca preventiva molt valuosa”. 

  • Telèfon d’emergències 112 de Catalunya

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 3.356 trucades durant la nit de Cap d'Any i fins aquest dissabte a les 9 hores (augment del 10,2% respecte fa un any), per 2.465 incidents relacionats amb la celebració de la festa (cal tenir en compte que un incident pot provocar diverses trucades d’avís). El 35,4% de les trucades (1.188) han estat per avisar d’actuacions incíviques; el 21,6% (724 trucades) per requerir assistència sanitària; el 17% (571) per baralles, amenaces, etc.; el 10,6% (355) per problemes de seguretat ciutadana, i el 2,9% (97) per incendis i rescats.

Per demarcacions, el 77,5% de les trucades s'han fet des de Barcelona (2.601), seguit de Tarragona (9,2% amb 310 trucades), Girona (8,6% amb 289 trucades) i Lleida (4,6% amb 155 trucades). Per municipis, la capital catalana ha concentrat el 39,8% de les trucades (1.337). La franja horària en què s’han rebut més trucades per incidents vinculats a la celebració de Cap d’Any ha estat entre la 1 h i les 2 h de la matinada, en la qual s’han atès 510 trucades.

  • Actuacions de Mossos d'Esquadra

El dispositiu especial es va iniciar a les 22 h del 31 de desembre i ha finalitzat avui a les 6 h. Ha comptat amb la col·laboració i la coordinació de les Policies Locals de tot Catalunya.

Durant la nit s'han detingut un total de 53 persones, de les quals 23 estarien relacionades amb delictes contra el patrimoni, i 14 per violències masclistes.

Pel que fa al trànsit se n'han realitzat un total de 43 controls d'alcohol i drogues a tot el territori. En els quals s'han efectuat un total de 674 lectures d'alcoholèmia, de les que 50 han resultat positives, i vuit d'aquestes han estat de tipus penal. Altres set conductors han estat sancionats per conduir sota els efectes de substàncies estupefaents.

D'altra banda, i amb relació a les restriccions per la Covid-19, Mossos d'Esquadra han aixecat un total de 69 actes. Al llarg de la nit s'han detectat un total de 25 festes il·legals en diferents punts del territori que s'han dissolt sense incidències, la policia ha aixecat diferents actes als seus organitzadors.

  • Servei Català de Trànsit

Incidències nit Cap d’Any

Durant la nit de Cap d’Any no s’ha registrat cap sinistre mortal a la xarxa viària interurbana catalana, ni es té constància de cap accident greu. Tampoc no hi ha hagut cap incidència viària destacada que hagi dificultat la circulació a les principals carreteres i autopistes catalanes.

Pel que fa a factors meteorològics, la boira intensa es manté en alguns trams de l’AP-2 (Castelldans-Soses) i de l’A-2 (Bellpuig-Soses), així com a la C-35 (Vidreres-Llagostera).

Resum del balanç de sinistralitat 2021

Segons dades provisionals del Servei Català de Trànsit, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2021 s’han registrat 135 víctimes mortals en 127 accidents en zona interurbana. Això suposa un descens del 23% en el nombre de víctimes mortals respecte al 2019.

D’aquestes 135 persones mortes a les carreteres, el 47% correspon als anomenats col·lectius vulnerables. Concretament, han mort 46 motoristes, 4 ciclistes i 14 vianants, mentre que en el mateix període de 2019 havien mort 49 motoristes, 9 ciclistes i 12 vianants. Les dades de sinistralitat del 2021 també indiquen que la meitat de les víctimes mortals han perdut la vida en cap de setmana o festiu i que 8 de cada 10 morts són homes. Pel que fa a la sinistralitat per demarcacions, a Girona i a Lleida la mortalitat augmenta respecte al 2019.

  • Bombers de la Generalitat de Catalunya

Ampliació de la informació sobre l'incendi a Sant Feliu de Llobregat

L’incendi, l’avís del qual es va rebre a les 12.24 hores d’ahir divendres, va cremar totalment l’entresol d’un bloc de planta baixa més 10 plantes al carrer Europa número 5 de Sant Feliu de Llobregat. Fins al lloc de l’incendi es van desplaçar fins a 12 dotacions dels Bombers de la Generalitat (8 camions d’aigua, 3 vehicles lleugers de coordinació i comandament i l’autoescala) entre les quals hi havia efectius del Grup Operatiu de Suport, GROS, amb el sanitari del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que a les 13.44 hores donaven el foc per estabilitzat. Durant les tasques d’extinció va ser necessari evacuar per la façana, i amb l’escala colissa, els veïns del pis de dalt.

A causa del foc, el forat de i el cel obert compartit amb el bloc del costat van quedar molt afectats pel fum i per la temperatura. Subministraments bàsics també van quedar molt afectats per la qual cosa va quedar tot el bloc sense serveis. El forjat entre l'entresol (pis cremat) i el pis de sobre va quedar totalment malmès. Conjuntament amb l'arquitecte tècnic municipal es va decidir evacuar tot el bloc (40 habitatges i 2 locals) i també es va aconsellar el desallotjament del bloc del costat, amb el qual comparteix el cel obert, per manca de subministraments. Des de l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat es va coordinar el reallotjament dels veïns afectats.

Segons informacions del SEM, que va desplaçar 10 unitats, es van atendre un total de 10 persones per inhalació de fum: altes in situ, 3 menys greus evacuats a l’hospital Broggi, 2 menys greus a l’hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat i 1 menor menys greu traslladat a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Fins al lloc també s’hi van desplaçar efectius dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local i de l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

Incendi a una casa unifamiliar de Valldoreix

A les 22.24 hores s’han activat 5 dotacions dels Bombers per un incendi al carrer Mercè Capsir, número 5 de Valldoreix, a Sant Cugat del Vallès. El foc, totalment desenvolupat, afectava una casa unifamiliar aïllada, de planta baixa i d’uns 50 m².

A la matinada s’hi ha tornat a desplaçar 3 dotacions perquè fumejava una part del fals sostre sense accés.

Incendis de xemeneia a Sant Pere i Sant Pau, amb una persona intoxicada, i a Bell-lloc d’Urgell

Un incendi ha cremat la xemeneia i el parquet, i ha afectat pel fum el darrer pis d’un edifici de 6 plantes al bloc la Mussara de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona. Els Bombers, que hi ha desplaçat 3 dotacions, han rebut l’avís a les 23.23 hores.

S’ha demanat als inquilins que marxessin del pis tancant portes i finestres per evitar la propagació del foc i del fum.

Una persona, intoxicada pel fum, ha estat traslladada pel SEM.

A Bell-lloc d’Urgell, a una casa del carrer de la Noguera, número 9, ha cremat part del revestiment del sostre de fusta per on passava el tub de la xemeneia. S’ha revisat tot el seu recorregut i s’ha sanejat tot el voltant que havia quedat afectat. Per precaució, els inquilins no han dormit a casa.

Els Bombers, que han rebut l’avís a les 01.39 hores, hi ha desplaçat 4 dotacions. Cap persona ferida.

Des de les 18.00 hores d’ahir, els Bombers de la Generalitat han treballat en 8 incendis de xemeneies a Maçanet de la Selva, Cubells, Alella, Viladecavalls, Terrassa, Aiguafreda, Vielha e Mijaran i Vacarisses. Cap de greu ni amb persones ferides. En aquest enllaç trobareu els consells bàsics per a un bon manteniment i ús de les llars de foc per prevenir i evitar incendis:

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/bombers/seguretat_a_la_llar_en_cas_dincendi/consells_de_seguretat_sobre_llars_de_foc/

Incendi a Lloret de Mar amb dues persones ateses

A Lloret de Mar, els Bombers han apagat un incendi, del qual han estat alertats a les 00.40 hores, que ha cremat una estufa elèctrica i un sofà a un pis de l’avinguda del Doctor Fleming número 25. Fins al lloc s’hi ha desplaçat 2 dotacions que a les 00.49 hores ja donaven el foc per controlat.

Dues persones han estat ateses pel SEM per inhalació de fum.

Incendi a una casa deshabitada de Tortosa

A les 06.54 hores s’ha rebut l’avís d’un incendi a una casa adossada, deshabitada, a carrer de la Murada de Sant Joan. La Policia Local ha desallotjat les dues cases adossades. Cap persona ferida.

Els Bombers, que hi ha treballat amb 3 dotacions, han iniciat les tasques d’extinció, per seguretat, des de l’exterior. A les 07.28 hores ja es donava el foc per apagat i s’han comprovat les bigues, els punts calents amb la càmera tèrmica i s’han revisat les altres cases.

Juntament amb l’arquitecte municipal s’ha fet una valoració de l’estructura i s’ha tapiat l’accés.

Fins al lloc també s’hi ha desplaçat efectius de la Policia Local i una ambulància del SEM, amb caràcter preventiu.