Salut

Salut habilita que les farmàcies adherides puguin notificar els positius dels tests d'antígens
Les persones que tinguin un resultat positiu per auto test podran comunicar-lo telefònicament a la farmàcia

Salut habilita que les farmàcies adherides puguin notificar els positius obtinguts per tests d'antígens

query_builder   3 gener 2022 13:20

event_note Nota de premsa

Salut habilita que les farmàcies adherides puguin notificar els positius obtinguts per tests d'antígens

  • Les persones que tinguin un resultat positiu per auto test podran comunicar-lo telefònicament a la farmàcia
  • Salut afegeix així un nou canal per comunicar casos positius asimptomàtics o amb símptomes lleus
Craywinckel i Casas, aquest matí en roda de premsa

El Departament de Salut ha afegit una nova via perquè les persones que tinguin un resultat positiu de Covid-19 mitjançant un test d’auto mostra el puguin notificar al sistema de salut. Ho podran fer a través de les farmàcies que ja estaven autoritzades per realitzar tests d’antígens supervisats. A partir d’ara, doncs, aquestes mateixes farmàcies podran comunicar a Salut resultats positius dels ciutadans i de les ciutadanes s’hagin fet l’auto test a casa.

Aquest nou canal està adreçat als positius per Covid-19 amb símptomes lleus o sense símptomes. Si un infectat o una infectada amb aquest perfil, mitjançant un test d’auto mostra de venda lliure, dona positiu de Covid-19, podrà trucar a una de les farmàcies adherides al Programa TAR perquè notifiquin el seu resultat a Salut.

Caldrà notificar el resultat positiu igual com es feia fins ara al CAP: identificant-se amb el CIP o DNI i anotant la marca del TAR. A partir d’aquí, els responsables de la farmàcia introduiran el resultat positiu a la història clínica del pacient. Seguidament, la persona rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els seus contactes estrets o demanar la baixa.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha subratllat que aquesta nova via s’afegeix als diferents canals que actualment ja permeten reportar positius. “En el moment actual, ens pot facilitar molt la recollida de positius en el sistema sanitari, però no és una via pensada perquè tingui una durada indefinida: és un circuit excepcional per a un moment d’incidència molt alta, ràpid, posat en marxa per facilitar la vida a la gent i per descongestionar alhora els centres de salut d’usuaris sense símptomes, que no haurien de moure’s pel sistema”, ha afegit. Craywinckel ha reiterat la importància de “fer correctament l’aïllament, els dies que toca” i ha recordat els canals d’informació i comunicació telemàtics establerts, com Canal Salut o La Meva Salut.

Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, ha recordat que aquesta iniciativa s’emmarca dins del conveni que es va signar fa un any pel qual la farmàcia esdevé “un punt d’atenció més del sistema de salut a nivell comunitari per la seva accessibilitat”. “Ens trobem en una situació d’incidència molt elevada i entenem que els farmacèutics i farmacèutiques catalanes, com a professionals sanitaris, hem de col·laborar en la descongestió del sistema sanitari”, ha apuntat.

A tot Catalunya, hi ha 1.300 oficines de farmàcies adherides per realitzar tests d’antígens supervisats i són les mateixes farmàcies que, a partir d’ara, podran també notificar resultats positius obtinguts a casa. El podeu consultar en aquest enllaç: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/deteccio-de-casos-i-seguiment-de-contactes/tar-farmacies/farmacies-adherides/

Els resultats d’aquests testos d’auto mostra no serveixen per obtenir el Certificat Covid digital per normativa de la Unió Europea, tot i això, queden registrats a la història clínica del pacient i a La Meva Salut.

Cal recordar que sense simptomatologia, o amb simptomatologia lleu, no cal anar presencialment al centre d’atenció primària ni confirmar el positiu amb cap prova més. Sinó que cal utilitzar les vies de contacte telemàtiques: amb una eConsulta des de La Meva Salut o a l’apartat Símptomes de la Covid-19. Ara, també s'afegeix la possibilitat de fer-ho contactant telefònicament amb la farmàcia i identificant-se amb el CIP, DNI o Passaport. En totes les vies de contacte cal indicar la marca del test, i la data en què s'ha fet, i es podrà incloure el positiu a l’historial clínic o tramitar la baixa. També hauràs de reportar els teus contactes des de l’eina ContacteCovid.cat. Recordeu també que amb un resultat positiu és molt important fer un bon aïllament a casa i no interrompre'l per fer cap tràmit o visita que pugui esperar, tampoc per posar-se la vacuna de record. Caldrà cancel·lar-la i tornar-la agendar una vegada finalitzat l'aïllament.

 

Més informació:

- Com informar d'un resultat positiu en un test d'antígens ràpid (TAR) d’auto mostra

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/C/coronavirus-2019-ncov/material-divulgatiu/positiu-test-antigens.pdf

- Tota la informació dels tests d’antígens ràpids (TAR) de COVID-19 a les farmàcies comunitàries

 https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/deteccio-de-casos-i-seguiment-de-contactes/tar-farmacies

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia