- La temperatura ha estat molt superior a la normal per l’època a muntanya, amb màximes de 20 ºC prop dels 1.500 m d’altitud
- La inversió tèrmica ha estat extrema, amb glaçades a les fondalades i valors més de 15 ºC superiors als relleus propers
La temperatura ha començat a baixar a Catalunya després d’una setmana inusualment càlida a ple hivern, especialment a les àrees de muntanya. Un anticicló excepcionalment càlid i persistent ha provocat valors de temperatura fins a 12 ºC per sobre dels normals en aquesta època de l’any a cotes mitjanes i altes, tant de dia com de nit, amb valors àmpliament positius a l’alta muntanya. A les fondalades, en canvi, fins i tot hi ha arribat a glaçar, amb inversió tèrmica extrema.
L’anticicló va començar a abraçar Catalunya a principis de la setmana passada, amb vent de ponent i mestral entre el dilluns 27 i el dimecres 29 de desembre que va fer pujar la temperatura sobretot prop de la costa, on les màximes van superar els 20 ºC i van fregar els 25 ºC (24,9 ºC a Alcanar el dimarts 28). A partir del divendres 31, l’anticicló més centrat, l’absència de vent i el contrast entre l’aigua del mar i una massa d’aire excepcionalment càlid van afavorir els núvols baixos, que van frenar el termòmetre al litoral. Per la seva banda, la boira es va fer persistent a Ponent, amb màximes al voltant dels 5 ºC. Els mapes de pressió en superfície mostren l’anticicló emergint del nord d’Àfrica i impulsant vent de ponent a Catalunya el dimarts 28 de desembre (esquerra), i abraçant de ple l’Europa occidental el dissabte 1 de gener (dreta).
Rècords de temperatura màxima de desembre i gener
L’anticicló més càlid de les últimes dècades en aquesta època de l’any a Catalunya ha fet que de dilluns a divendres 40 de les 153 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades registressin la temperatura més alta en un mes de desembre.
La taula següent mostra els rècords dia a dia, primer a les comarques del litoral, prelitoral i fins i tot a Ponent, però després concentrats a zones de muntanya del Pirineu, Prepirineu i sectors del prelitoral:
L’Any Nou no va dur cap canvi de situació, sinó que es van continuar superant rècords de temperatura màxima, però en aquest cas de gener. Concretament, 13 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades el van superar durant el cap de setmana de l’1 i 2 de gener.
Els mapes següents mostren la distribució dels rècords de temperatura màxima al llarg de l’episodi, del dilluns 27 de desembre al diumenge 2 de gener, cada dia amb valors superiors als 20 ºC en alguns sectors del país. El dilluns 27 es van produir de manera molt local prop de la costa i el dimarts 28 només a una estació, però amb un registre molt destacat de 24,9 ºC a Alcanar (Montsià). El dimecres 29 els rècords (10) es van desplaçar al prelitoral i al pla de Lleida, mentre que el dijous 30 vam tenir 14 rècords entre el prelitoral i ja a l’alta muntanya, amb boira persistent a punts de la Noguera.
El divendres 31 es van comptabilitzar 18 rècords, màxim de l’episodi, a cotes mitjanes del Pirineu i zones elevades del Prepirineu, Catalunya central i prelitoral. A Ponent, en canvi, la boira ja va ser persistent, amb poc més de 5 ºC de màxima.
El cap de setmana la boira es va mantenir al pla de Lleida i també va aparèixer a les comarques del litoral, sobretot de la Costa Brava, però encara amb 11 rècords de màxima de gener al prelitoral el dissabte 1 i 4 més el diumenge 2.
Rècord de gener a la sèrie centenària de l’Observatori Fabra
L’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola a 411 m d’altitud, va registrar la temperatura més alta de gener dels seus 109 anys de dades, amb 21,9 ºC el dissabte 1 que superen els 21,4 ºC del 8 de gener de 2016 (dades de l’estació automàtica).
El dia 1 de gener va ser extraordinàriament suau en aquest punt de Collserola, ja que la temperatura mínima diària (0-24 h UTC) va ser de 14,8 ºC, la més alta en un mes de gener de la sèrie de 26 anys de l’estació automàtica, superant els 12,5 ºC del 8 de gener de 2016. De fet, la mínima es va produir a última hora del dia, ja que la de la matinada havia estat encara més alta (16,1 ºC), en contrast amb els 5,7 ºC a la Zona Universitària, 300 m per sota, i és que la inversió tèrmica es va fer notar com poques vegades a la ciutat de Barcelona i arreu del país.
Inversió tèrmica extrema i rècords de temperatura mínima
La matinada del dimarts 28 i el dimecres 29 de desembre va ser molt suau a la meitat sud del litoral i prelitoral, ja que el vent aponentat i alguns núvols van impedir el refredament nocturn. En alguns sectors de la ciutat de Barcelona i de la Costa Daurada la mínima no va baixar dels 15 ºC.
Posteriorment, es van imposar la calma i la inversió tèrmica, amb valors de temperatura molt alts als indrets enlairats, tant de dia com de nit, amb diferències de més de 15 ºC entre les fondalades, on glaçava, i els relleus immediats. Al massís de Montserrat, la matinada del diumenge 2 es va registrar una mínima de 17,5 ºC a Sant Dimes (916 m) i -1,4 ºC a Vacarisses (343 m).
Entre el dimarts 28 i el divendres 31 de desembre, 23 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la seva temperatura mínima diària més alta en un mes de desembre, amb protagonisme per les estacions d’alta muntanya, que van mesurar mínimes de +6 o +7 ºC a 2.500 m:
Posteriorment, 13 de les 153 estacions de la XEMA han mesurat la seva temperatura mínima diària més alta en un mes de gener, exclusivament situades en indrets elevats tant de massissos propers al litoral com del Pirineu i Prepirineu:
Els mapes següents mostren la distribució dels rècords, primer situats prop de la costa i després a les estacions situades en indrets elevats. L’evolució dels mapes també mostra el refredament de les fondalades, amb una major extensió de les glaçades a mesura que el vent va donar pas a nits serenes i encalmades.
Temperatura positiva a 4.000 m d’altitud
L’estació de radiosondatge de Barcelona, amb 23 anys de dades, ofereix informació de les condicions de la troposfera que també demostren l’excepcionalitat de la massa d’aire que hem tingut aquests últims dies sobre Catalunya.
- Nou i doble rècord de temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d’altitud), amb +6,9 ºC el dia 30 de desembre a les 00 h i +7,6 ºC a les 12 h, superant els +5,8 ºC del 06/12/2018 a les 12 h. La temperatura mitjana d’aquesta època de l’any és d’uns -4 ºC.
- Igualat el rècord de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud), amb +16,4 ºC el dia 31 de desembre tant a les 00 h com a les 12 h, el mateix valor que el 23/12/2012 a les 12 h. La mitjana d’aquesta època de l’any és d’uns +4 ºC.
- El nivell de la isozero (altitud a partir de la qual la temperatura és negativa) supera els 3.000 m d’altitud des del dimarts 28 de desembre i entre els dies 30 i 31 va arribar a superar els 4.000 m, condicions plenament estiuenques a l’atmosfera lliure.
Els mapes següents mostren la gran massa d’aire càlid just sobre la península Ibèrica en els moments en què es mesuraven els valors màxims a Catalunya. A l’esquerra, la topografia de 700 hPa del dijous 30 al migdia i a la dreta la de 850 hPa del dijous 31 a la matinada:
Finalment, el gràfic següent mostra l’evolució de la temperatura a 850 hPa i 700 hPa entre el dilluns 27 de desembre i el dilluns 3 de gener, en comparació amb la mitjana climàtica als dos nivells, on es poden observar anomalies superiors als 10 ºC durant 3 dies consecutius, fet que ha afavorit l’extensió dels rècords en superfície, sobretot a cotes mitjanes i altes.
3 de gener de 2022
1