• Els poden sol·licitar els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades i els consells comarcals titulars o gestors de les instal·lacions d’enllumenat públic
  • Es prioritzaran les accions desenvolupades a les zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha publicat una convocatòria de subvencions per fomentar l’adequació dels enllumenats exteriors de titularitat dels ens locals, destinats a actuacions executades entre els anys 2021 i el 14 de novembre de 2022. Aquests ajuts, que estan dotats amb 600.000 euros, s’adrecen, prioritàriament, a millorar l’enllumenat públic a les zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica, es poden sol·licitar fins al 15 de febrer de 2022.

A més de reduir la contaminació lumínica, les actuacions subvencionades poden comportar, en molts casos, estalvis superiors al 50% del consum energètic. Els projectes s’han d’implementar en punts de referència i les seves àrees d’influència, municipis amb àrees declarades espais amb un cel nocturn de qualitat, zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica (E1), i en zona de protecció alta (E2) o moderada (E3), que estiguin com a màxim a dos quilòmetres d’una zona de protecció màxima envers la contaminació lumínica (E1).

En aquestes àrees protegides, la Generalitat finançarà la substitució dels llums existents, la instal·lació de sistemes de regulació de flux lluminós i la instal·lació de sistemes d’accionament, per tal que les instal·lacions compleixin les condicions que estableix la legislació en matèria de protecció del medi nocturn.