Protecció Civil

sensor sulfur

Interior col·loca els sensors de tòxics per la prova pilot que permetrà detectar núvols tòxics al polígon químic de Tarragona en el marc del Plaseqta

query_builder   9 gener 2022 09:30

event_note Nota de premsa

Interior col·loca els sensors de tòxics per la prova pilot que permetrà detectar núvols tòxics al polígon químic de Tarragona en el marc del Plaseqta

sensor sulfur

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha procedit les darreres setmanes a la instal·lació de desenes de sensors detectors de productes químics que formen part de la prova pilot que servirà per detectar fuites tòxiques a l’exterior de les indústries químiques de Tarragona de forma automàtica en el marc del nou Plaseqta2020. La instal·lació de 56 sensors de clor i sulfur d’hidrogen va ser anunciada el mes de juliol pel conseller Elena en una reunió amb alcaldes dels 29 municipis afectats pel Plaseqta. Els darrers dies també s’ha procedit a realitzar la instal·lació del maquinari necessari per la recepció en temps real i continu de les lectures que realitzen els sensors. A partir d’ara i els propers mesos es duran a terme proves per garantir que el funcionament del sistema és òptim i avaluar possibles falsos positius o negatius.

La trama de sensors detectors de clor se situa entre la indústria del Polígon Sud i els blocs d’habitatges al barri de Bonavista a Tarragona i el municipi de La Canonja en les proximitats de la N-340. Per municipis s’han instal·lat 6 a Tarragona, 14 a La Canonja i hi ha 3 sensors dels quals s’està valorant la millor ubicació per a instal·lar-los.

Pel que fa als sensors detectors de sulfur d’hidrogen, se n’han instal·lat 33 entre les indústries químiques del polígon Nord i les zones d’habitatges de La Pobla de Mafumet, El Morell i Perafort. Per municipis se n’han instal·lat 17 a La Pobla de Mafumet, 8 a El Morell i 8 més a Perafort de forma paral·lela a l’A-27 i a la N-240.

Els sensors que s’han instal·lat, i altres que es podran instal·lar, estan configurats per detectar nivells de toxicitat greus d’acord a la normativa d’emergències químiques.

Actualment, la Direcció General de Protecció Civil treballa en ampliar la prova pilot tant pel que fa a productes detectats, com a la zona coberta per la malla de detecció de fuites. Fruit d’un treball d’anàlisi tècnic, es determinarà quants nous sensors s’instal·laran i en quines ubicacions, tenint en compte que han de ser zones que quedin entre la indústria química i zones habitades properes.

En un futur, i un cop la prova pilot hagi estat validada i ampliada, aquest sistema d’alertes automàtiques ha de permetre avisar la població de forma més àgil en cas que una fuita greu faci necessari el confinament, mitjançant l’ús de les sirenes de risc químic existents o també quan l’Estat enllesteixi la tecnologia del sistema “cell broadcasting” d’avisos massius als mòbils mitjançant sms. Una Directiva Europea obliga els Estats membres a implementar aquest sistema de missatgeria abans de l’estiu d’enguany.  

Cal recordar que d’acord amb el Plaseqta i altra normativa, les indústries han de notificar a les autoritats si pateixen un accident que pot causar afectació a l’exterior.

La col·locació dels sensors ha estat possible en gran mesura gràcies a la col·laboració de l’empresa Endesa, que ha cedit els espais necessaris en instal·lacions pròpies que es troben en ubicacions òptimes per a acollir els sensors. També ha estat imprescindible la col·laboració dels Ajuntaments de Tarragona, La Canonja, la Pobla de Mafumet, El Morell i Perafort.

2  

Imatges

Sirena risc químic Perafort_sulfur

Sirena risc químic Perafort_sulfur 752

Farola Tarragona_clor

Farola Tarragona_clor 504

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia