Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

consellera Teresa Jordà

La consellera Jordà anuncia una inversió històrica de 72 milions d'euros en el nou pla de prevenció d'incendis forestals 2022-2025

query_builder   13 gener 2022 13:54

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà anuncia una inversió històrica de 72 milions d'euros en el nou pla de prevenció d'incendis forestals 2022-2025

La consellera Jordà en un moment de la presentació del nou Pla de Prevenció d'Incendis
La consellera Jordà en un moment de la presentació del nou Pla de Prevenció d'Incendis
  • El pressupost es multiplicarà per 6, passant de 3 milions d’euros anuals a 18 milions d’euros
  • L’objectiu és preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació.


La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat avui a Sant Cugat del Vallès el nou pla de prevenció d’incendis 2022-2025, per preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació. La consellera ha anunciat aquestes mesures durant una visita a la masia de la Torre Negra, situada al Parc Natural de Collserola, acompanyada per l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i la directora general de Ecosistemes Naturals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas.

Jordà ha explicat que “el pla de prevenció d’incendis més ambiciós de la història de Catalunya suposarà una inversió històrica de més de 72 milions d’euros que s’executaran entre 2022 i 2025”. En aquest sentit, la consellera ha afegit que es tracta d’un “pla amb mirada a mig i llarg termini que pla multiplicarà per 6 el pressupost destinat a aquesta finalitat, passant dels 3 milions d’euros de 2021 als 18 milions d’euros anuals a partir d’aquest mateix any”.

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha recordat que “com a conseqüència de l’emergència climàtica els boscos del nostre país són més vulnerables que mai als incendis forestals i que cal tenir ben present l’amenaça que representen els incendis de sisena generació”. En aquesta línia, ha recordat que “els experts sempre expliquen que els incendis s’apaguen a l’hivern i per això cal tenir un paisatge i uns boscos preparats pels incendis forestals, que ajudin també i facin possible que els incendis es puguin apagar”. Per aquest motiu, Jordà ha defensat la necessitat d’aquesta inversió per actuar ambientalment per protegir i conservar els ecosistemes forestals del nostre país i garantir la salut de la biodiversitat.

 

La consellera Teresa Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF
La consellera Teresa Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF

Els 18 milions d’euros anuals es destinaran, entre altres mesures, a aquestes línies d’actuació:


6,8 milions d’euros per a infraestructures de prevenció d’incendis

Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir grans incendis forestals. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb una coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

 Amb la nova dotació pressupostària es podrà actuar en totes les zones prioritàries: Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones muntanya interior de Tarragona i Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.

 

5 milions d’euros per a la prevenció d’incendis en finques privades

El 75% de la superfície forestal de Catalunya és de propietat privada. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obrirà una nova línia de 5 milions d’euros en ajuts per actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades a través del Centre de la Propietat Forestal.

 

Mapa de les zones d'intervenció prioritària
Mapa de les zones d'intervenció prioritària

Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals i ADFs

Es destinaran 2 milions d’euros per a reforçar els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que passaran de 3 a 7 establint noves unitats permanents a Ulldemolins (Priorat), Gandesa (Terra Alta), Calaf (Anoia) i Girona (Gironès), per donar cobertura executant feines de prevenció d’incendis tot l’any i a tot el territori. I s’invertirà 1 milió d’euros en la modernització del material i vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

 

 2,4 milions d’euros per protegir urbanitzacions i nuclis de població i el suport als ens locals

Es multiplicaran per tres els ajuts per a fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals a través de línies d’ajuts amb una dotació per aquest any. I es crearà una nova línia d’ajuts de suport als ens locals, prioritàriament adreçada a municipis petits i amb pocs recursos, que cobreixin accions no incloses en la convocatòria actual com poden ser el suport a la planificació.


Nou programa informàtic i App per gestionar activitats amb risc d’incendi

 Es desenvoluparà una nova APP mòbil per gestionar les activitats amb risc d'incendi forestal. El programa informàtic que es va posar en funcionament fa més de 10 anys ha esdevingut una eina important en la prevenció d’incendis amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc, que ara s’actualitzarà amb la nova aplicació. Alhora, també es modernitzaran les eines de previsió del perill d'incendi forestal, incorporant la intel·ligència artificial, les fotografies de satèl·lit i els mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran una major concreció territorial  i temporal dels diferents episodis de perill.

7 milions dels fons Next Generation destinats a la prevenció d’incendis

Finalment, als 72 milions d’euros del pla de prevenció d’incendis s’hi afegiran 7 milions d’euros provinents dels fons Next Generation, que es destinaran a infraestructures de prevenció d’incendis a tot Catalunya fins a l’any 2026.

 

4  

Imatges

La consellera Teresa Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF

La consellera Teresa Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF 536

La consellera Jordà en un moment de la presentació del nou Pla de Prevenció d'Incendis

La consellera Jordà en un moment de la presentació del nou Pla de Prevenció d'Incendis 749

Mapa de les zones d'intervenció prioritària

Mapa de les zones d'intervenció prioritària 202

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà 1207

1  

Fitxers adjunts

Perímetres de Protecció Prioritària a Catalunya

Perímetres de Protecció Prioritària a Catalunya
PDF | 12401

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia