Salut

Roda de premsa

Salut fa més de 160.000 tests escolars en 8 dies i detecta uns 11.500 positius amb un 5,8% de positivitat

query_builder   19 gener 2022 15:41

event_note Nota de premsa

Salut fa més de 160.000 tests escolars en 8 dies i detecta uns 11.500 positius amb un 5,8% de positivitat

  • Argimon destaca l’esforç diagnòstic del conjunt del sistema sanitari i agraeix també l’esforç de la comunitat educativa i de les famílies; de les farmàcies que col·laboren al programa TAR a les escoles; de l’Atenció Primària i dels referents escolars
  • Salut obre la vacunació a persones d’entre 18 i 29 anys vacunades fa més de 8 mesos
  • Salut presenta un estudi liderat per la Metropolitana Nord de l'ICS que conclou que per cada euro invertit en vacunes contra la Covid-19 se n'estalvien 3,4
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el responsable de la Unitat d'Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), Francesc López Seguí

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha obert la roda de premsa sobre la situació epidemiològica de la COVID-19 a Catalunya afirmant que “som en un moment complicat que ja havíem previst. Més de 700.000 persones s’han infectat per Òmicron en els darrers 25 dies a Catalunya” i ha assenyalat que “l’OMS ja havia previst que la meitat dels europeus es podria infectar en les properes 10 setmanes”.

Argimon ha constatat que l’actual situació epidemiològica està tensionant el sistema de salut, però ho ha contextualitzat amb la situació general del conjunt de la societat. A tall d’exemple, el conseller s’ha referit a la situació descrita per PIMEC en què explicava que “una tercera part de les seves empreses afiliades havien hagut de tancar o bé perquè tenien tot el personal amb infecció o bé perquè amb el que tenien, a causa de les baixes, no podien fer funcionar l’empresa; és a dir, està afectant a tot arreu i en tots els àmbits”.

El conseller també ha centrat bona part de la seva intervenció amb la implementació del nou protocol escolar i els dubtes que pot haver generat. En aquest sentit, ha recordat que el Ministeri el va lliurar diumenge al vespre, un fet que ja van advertir “dificultava la posada en marxa del dispositiu previst”. Malgrat això, Argimon ha volgut posar en valor dos aspectes principals del nou protocol. Per un costat, el fet que un grup classe no es confini fins assolir la xifra de 5 infants positius ha disminuït de forma molt notable els grups confinats. En aquest sentit, ha afirmat que “amb el protocol antic s'haguessin confinat milers d'infants amb les conseqüències educatives i de conciliació que això hagués comportat”.

La segona novetat del protocol és la decisió d’implantar un programa de testatge de COVID-19 a les escoles. En relació a aquest aspecte, el conseller ha explicat el perquè de la decisió: “Després de dies nadalencs, de molta interacció social i familiar, vam voler protegir al màxim la presencialitat a les aules”. En un cribratge comunitari que permetés detectar el màxim nombre de positius a l’entorn escolar especialment asimptomàtics per tal de reprendre l’activitat escolar amb una capa més de seguretat: “És un esforç que no fa cap comunitat. El més fàcil hagués estat no fer res".

 Salut monitoritzarà i avaluarà l’impacte que està tenint Òmicron a l’àmbit escolar i, com sempre s’ha fet, anirà adaptant-los, de forma conjunta amb tots els agents implicats, per tal que s’ adeqüin de la millor manera al context canviant que provoca el virus.

Finalment, el conseller ha tancat la seva intervenció amb unes paraules d’agraïment: "Vull agrair a la comunitat educativa i a les famílies l’esforç que està fent; també a les farmàcies que col·laboren al programa TAR a les escoles; a l’Atenció Primària i als referents escolars”.

Nova obertura de franja

Per la seva part, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha avançat en roda de premsa que el Departament de Salut ha obert la vacunació a persones d’entre 18 i 29 anys vacunades fa 8 mesos. Se’n beneficiarien unes 16.000 persones, entre grans dependents, cuidadors i alguns serveis essencials que es van vacunar amb ARN, i que ja poden demanar cita a través del portal vacunacovidsalut.cat. Cabezas ha explicat que la resta de la franja s’anirà obrint de forma progressiva i ha recordat que els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són també les persones de 30 anys o més sempre que hagin passat 5 mesos de la segona dosi de Pfizer o Moderna i 3 mesos pels vacunats amb Janssen i Astrazeneca.

La secretària de Salut Pública també ha fet una crida a la vacunació i ha afirmat que “la prevenció és la mesura més cost-efectiva per l'atenció sanitària de les persones, una cosa que observem no només en les vacunes, sinó que en altres mesures preventives."

En aquest sentit, la secretària ha fet referència al posicionament fet per l’Agència Europea del Medicament (EMA) que constata l’efectivitat de les vacunes a l’hospitalització i ingrés a UCI també amb la variant Òmicron; i la recomanació d’accelerar les administracions de les terceres dosis.

També s’ha referit a un estudi difós per la mateixa EMA que referma la seguretat de la vacunació amb vacunes mRNA durant l’embaràs. En aquest sentit, a Catalunya, el 70,6% de dones embarassades i un 71,2 de dones puèrperes estan correctament vacunades a Catalunya.

Cabezas també ha ressaltat un altre estudi que ha analitzat els efectes que té la vacuna sobre la menstruació i que conclou que la vacunació no provoca alteracions substancials a la menstruació, més enllà d'alteracions menors, com el fet d'avançar-se  la regla un dia abans del previst.

Situació epidemiològica

Pel que fa a la situació epidemiològica contra la COVID-19 a Catalunya, ara mateix la incidència de casos continua augmentant, sobretot, en edats més joves. En global, a 7 dies està a 2.709 –“realment molt alta” ha afirmat Cabezas, que també ha posat en valor l’esforç diagnòstic que fa Catalunya per trobar casos: “Hem fet a les fàrmàcies més de 160.000 TAR, lligats a les escoles, entre el 10 i el 17 de gener, amb un 5,8% de positivitat i hem detectat més de 9.000 positius. També en Educació Infantil, amb prop de 20.000 proves als CAP, amb més de 2.400 positius i una positivitat del 12,2%. Tot plegat, sumen gairebé 11.500 casos positius detectats".

Mentrestant, l'Rt se situa ara a l’1.22, “força més baixa que l’1,5 o l’1,8 que havíem tingut” i  la positivitat també baixa i és del 22.83%”. Ara mateix hi ha 2.618 ingressats i 504 persones a les Unitats de Cures Intensives.

La secretària de Salut Pública també ha explicat que l’atenció primària va atendre ahir més de 79.000 consultes relacionades amb la COVID-19 i que va batre el record de visites en tota la pandèmia aquest dilluns, 17 de gener, amb 102.114 consultes.

Durant la roda de premsa, Cabezas també ha avançat que Salut amplia de 4 a 7, els dies per fer un test d’antígens als escolars a la farmàcia. “La recepta electrònica pel TAR estarà activa tota la setmana; no hi haurà limitació dels primers quatre dies”. Així mateix ha indicat que només es generarà un TAR per setmana per cada infant per tal d’evitar “una sobrecarrega innecessària”.

Es tracta d’una prova voluntària, que s'ofereix a tots els infants quan hi ha un cas entre els seus companys de classe. Així, quan hi ha un positiu, les famílies reben una recepta a través de l'aplicació de La Meva Salut que els permet fer-los el test d'antígens de forma gratuïta en una de les farmàcies que forma part del programa TAR a les escoles.

Cada euro invertit en vacunes contra la COVID-19 se n’estalvien 3,4

Per la seva part, el responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Francesc López Seguí, ha presentat en roda de premsa l’estudi “Anàlisi cost-benefici de la vacunació contra la COVID-19 a Catalunya”. Aquest estudi, liderat per la Metropolitana Nord de l'ICS, conclou que per cada euro invertit en vacunes contra la Covid-19 el sistema sanitari se n’estalvia 1,4 en hospitalitzacions, estades a l’UCI o proves PCR i TAR. Aquesta xifra augmenta fins a 3,4 euros si, a més, tenim en compte la reducció de la mortalitat i dels casos amb seqüeles.

L’estudi s’ha fet entre l’inici de la campanya de vacunació (27 de desembre de 2020) fins al 30 de setembre del 2021, quan la majoria de casos de les variants Delta i Alfa. Tot i la recent entrada de la variant Òmicron, aquests resultats segueixen sent vàlids ja que s’ha demostrat que les vacunes segueixen sent efectives. A més, s’ha iniciat el subministrament de la dosi de reforç, que encara contribuirà més en augmentar la protecció contra aquesta variant.

Francesc López ha remarcat que “volem fer valdre la prevenció que és la mesura més cost-efectiva per la cura de les malalties”.

L’estudi s’ha dut a terme analitzant les xifres de la regió sanitària Metropolitana Nord i gràcies a la participació de professionals de diferents institucions del Campus Can Ruti, de l’Atenció Primària Metropolitana Nord i de la Universitat Pompeu Fabra. L’article ha estat recentment publicat a la revista Vaccines.

1  

Fitxers adjunts

Presentació sobre el seguiment de la situació epidemiològica de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya

Presentació sobre el seguiment de la situació epidemiològica de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya
PDF | 4148

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia