Drets Socials

consellera cervera

Violant Cervera presenta a Lleida un servei integral per atendre infants i adolescents que han patit abusos sexuals

query_builder   19 gener 2022 17:54

event_note Nota de premsa

Violant Cervera presenta a Lleida un servei integral per atendre infants i adolescents que han patit abusos sexuals

La Barnahus (casa dels infants), que ja funciona a Tarragona, evita la revictimització i facilita la recuperació

La consellera ha explicat que “és un servei pioner a l’Estat que funciona les 24h i els 365 dies de l’any, millorant la detecció i l’atenció als infants víctimes d’abusos sexuals”

Es destinaran més de 700.000 euros a la construcció d’aquest equipament en un solar cedit per l’Ajuntament de Lleida

El Departament de Drets Socials té previst habilitar fins a 13 serveis d’aquestes característiques arreu del territori

consellera

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, han presentat avui a Lleida la Unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals; Barnahus (casa dels infants en islandès) un servei que pretén evitar la revictimització dels infants i joves víctimes d'abusos sexuals així com prevenir i detectar agressions sexuals a infants i adolescents. Barnahus, promogut per Save the Children, és un servei pioner a l’Estat que funciona les 24h i els 365 dies de l’any, que funciona des del 2020 a Tarragona i que properament obrirà les seves portes a Lleida.

Durant la presentació del projecte, la consellera ha remarcat que la Barnahus “posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un espai amable, tots els serveis d’atenció que necessita. D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i recuperació, evitant així la revictimització a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés i d'oferir al nen o nena un entorn agradable, que evitarà que es reobrin les ferides i facilitarà la seva recuperació.”

La consellera Cervera ha explicat que: “Des de que va obrir, la primera Barnahus al juliol de 2020 a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals en aquesta ciutat respecte la mitjana catalana. Barnahus ha atès més de 300 menors de 18 anys. No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a menors, és que ara gràcies a Barnahus es detecten més”. La consellera ha remarcat que: “El Govern té la voluntat de construir 13 Barnahus un per cada vegueria, aquest es el primer que presentem i per això volem agrair a l’Ajuntament de Lleida  l’agilitat i predisposició” La consellera ha explicat que el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de Lleida també es traslladarà a les instal·lacions de Barnahus.

 

Una inversió de 700.000 euros

El Departament de Drets Socials destinarà més de 700.000 euros a la construcció d’aquest equipament en un solar cedit per l’ajuntament de Lleida, properament està previst habilitar 13 serveis d’aquestes característiques arreu del territori

A la presentació també han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, el director territorial de Drets Socials a Lleida, Joan Segura, el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, el primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Toni Postius, la 2a Tinenta d'Alcalde  i regidora de Presidència, Jordina Freixanet i la regidora de les Persones, comunitat i agenda 2030, Mariama Sall. 

L’alcalde de Lleida ha destacat el treball conjunt entre ambdues administracions per buscar la ubicació del nou equipament, que finalment es construirà al carrer Paulí de Nola, 52, a la zona del Parc de l’Aigua, a la Bordeta. Pueyo ha explicat el compromís de la Paeria en la defensa i la promoció dels drets de la infància i l l’adolescència. “La voluntat és construir espais segurs i habilitar recursos perquè, com diu la consellera, es puguin detectar i prevenir casos d’assetjament o abús sexual” ha apuntat Pueyo, qui ha conclòs que la prioritat és garantir els drets de les persones i, en especial, de col·lectius vulnerables, com els nens i nenes i els adolescents.” 

 

Model Barnahus

L’equip psicosocial està format per psicòlegs/es i treballadors/es socials i per una persona que en fa la coordinació, treballant tota la jornada al centre. D’altra banda, a fi de garantir que el servei es presta les 24 hores cada dia de l’any, es compta amb la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI) qui posteriorment podrà derivar els casos a Barnahus. 

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos, d’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -que habitualment està format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social-, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

4  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 155

La consellera durant la seva intervenció

La consellera durant la seva intervenció 66

La consellera i el paer en cap

La consellera i el paer en cap 117

La consellera durant l'atenció a mitjans

La consellera durant l'atenció a mitjans 72

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia