.

Divendres, 28 de gener, a les 5 de la tarda, el Memorial Democràtic i l’Ateneu Barcelonès han organitzat una conversa entre Llibert Tarragó, periodista, editor i fill del deportat Joan Tarragó, i el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro. L’activitat, oberta al públic, tindrà lloc a la Sala Jacint Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès.

Joan Tarragó, impulsor de la biblioteca clandestina de Mauthausen

La conversa girarà a l’entorn de la figura de Joan Tarragó Balcells (el Vilosell, les Garrigues, 1914 - Brive-la-Gaillarde, França, 1979). Tarragó va lluitar a l’exèrcit republicà i es va exiliar a França. Després de passar per diversos camps de concentració francesos, es va allistar a l’exèrcit francès. Va ser detingut pels nazis i enviat al camp de concentració de Mauthausen, el 23 de gener de 1941. Allà va participar en una xarxa de resistència amb altres deportats espanyols i va crear una biblioteca clandestina amb uns dos-cents llibres robats, que amagava en un dels barracons. Molts dels llibres venien en els combois de presoners francesos i italians. Tal com explicava als seus fills, “llegir llibres a l’infern era una manera de sobreviure”. També va organitzar el robatori de menjar i de medicaments aprofitant que estava destinat a la cuina dels SS.

Tarragó va ser alliberat per l’exèrcit nord-americà el 5 de maig de 1945 i va viure a França. Va escriure, amb el seu fill Llibert, el llibre Heretar Mauthausen. Es tracta d’un diàleg entre pare i fill pocs anys abans que Joan Tarragó morís. El volum recull les seves memòries de la reclusió de quatre anys i quatre mesos al camp de Mauthausen.

La conversa entre Llibert Tarragó i Vicenç Villatoro és una proposta en el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. El 26 de gener Tarragó participarà també en un acte en record de les víctimes de l’holocaust al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida.

 

1  

Imatges

Joan Tarragó

Joan Tarragó 391