Acció Exterior i Unió Europea

Victòria Alsina presenta el Pla d'acció OGP Catalunya

La Consellera Alsina convida la ciutadania a participar en el disseny de les polítiques públiques: "Siguem tots emprenedors públics"

query_builder   20 gener 2022 14:34

event_note Nota de premsa

La Consellera Alsina convida la ciutadania a participar en el disseny de les polítiques públiques: "Siguem tots emprenedors públics"

  • La consellera presenta el Pla d’Acció OGP cocreat entre la societat civil i les administracions catalanes  
  • El pla consolida la presència de Catalunya a l’Open Government Partnership, organització internacional de referència en qüestions com la transparència i la lluita contra la corrupció  

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha presentat aquest matí el Pla d’acció OGP Catalunya. Aquest pla és un pas decisiu per consolidar el full de ruta en matèria de govern obert per tot el país. Per dissenyar-lo s’ha treballat conjuntament amb diverses administracions i actors de la societat civil, com ara l’Observatori Català contra la corrupció, la Iniciativa Barcelona Open Data, el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i el Laboratori de Periodisme per a una ciutadania plural de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquesta presentació és la consolidació del compromís que va assolir Catalunya quan l’any 2020 va presentar la seva candidatura en aquesta xarxa internacional de prestigi en qüestions com la transparència, la lluita contra la corrupció i la participació ciutadana en les presa de decisions públiques.  

La consellera Alsina ha posat en relleu com s’ha elaborat el pla d’acció, “des de la cocreació”, i ha repassat els compromisos que Catalunya ha assolit com a membre de l’OGP.  

L’aliança mundial de govern obert, dona l’oportunitat de compartir bones pràctiques i experimentar, com el que estem fent avui en aquest seminari. És un altre valor afegit de ser membres de l’OGP”, ha manifestat la consellera. 

Segons Alsinanecessitem ser tots nosaltres emprenedors públics, experimentar aquests esperit d’emprenedoria pública. Sessions com les d’avui ens ajuden a tots a entendre el repte que suposa tirar endavant iniciatives com aquestes”. 

Catalunya és membre de l'OGP, l'aliança mundial de governs oberts, des de l’octubre de 2020. Aquesta xarxa internacional que des del 2011 promou el govern obert, agrupa més de 70 estats i 70 ciutats i regions que participen en el seu programa local. La candidatura la van presentar la Generalitat de Catalunya en nom de la Xarxa de Governs Transparents i la Iniciativa Barcelona Open Data en nom de la societat civil.  

El director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral, ha clos l’acte i ha explicat que des del Govern “busquem accions que millorin el dia a dia de les persones. Fent accions amb la gent, no només per a la gent”. 

Cañigueral ha explicat que per elaborar el pla s’ha implicat a tot el territori i ha manifestat que cal descentralitzar: “Mes enllà de construir un govern obert, m’agradaria veure un país obert amb un equilibri territorial”. En aquests sentit, les noves tecnologies també hi poden ajudar, segons Cañigueral. 

Durant el 2021 la Secretaria de Govern Obert ha impulsat l’elaboració del Pla d’acció OGP Catalunya que exigeix l’organització internacional a tots els seus membres.  

La presentació del pla s’emmarca en un seminari directiu, que ha organitzat la Secretaria de Govern Obert conjuntament amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, pensat per donar eines i formar als gestors públics.  

Durant la primera part d’aquesta jornada, celebrada en línia i obert a tothom, s’han exposat els compromisos dels propers dos anys en matèria de govern obert, i s’ha posat en relleu la importància de la cocreació per a la elaboració de polítiques públiques.  

Un del punts a destacar del pla és el seu procés d’elaboració, tal i com estableix l’aliança mundial, s'ha dut a terme de manera cocreada entre el sector públic i la societat civil. Un grup de persones paritari i mixt, entre societat civil i administració, integren l’anomenat Grup Motor i han estat els encarregats d’impulsar i assegurar l’elaboració del pla, així com de garantir-ne la cocreació.  

D’altra banda, es va obrir, també, un procés participatiu amb dues fases, de la primera fase en van sorgir els eixos que marquen els grans temes de treball:  

  • L’ecosistema de participació ciutadana 
  • La Integritat pública, anticorrupció i bon govern  
  • La governançade les dades obertes i la qualitat de la informació pública   
  • Els drets de les dones i la perspectiva de gènere  
  • La qualitat de vida social, solidària i sostenible  

En la segona fase, la ciutadania va validar els compromisos sorgits dels grups de treball de cada eix i que recull el Pla d'Acció OGP que s’ha presentat avui:  

  1. Dissenyar un model de participació per a polítiques i projectes amb impacte territorial. 
  2. Comptar amb plans d’integritat als ens locals de Catalunya: instruments per a la lluita contra la corrupció i el foment del bon govern i l’ètica pública en l’àmbit local. 
  3. Estandarditzar datasetsvinculats als Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 201. Posant a disposició dades obertes de qualitat de tot el territori, facilitant-ne la reutilització i potenciant-ne l’impacte.  
  4. Generar dades obertes actualitzades, comparables, accessibles i en format obert que permetin analitzar de forma integral la desigualtat socioeconòmica de les dones i la feminització de la pobresa, assegurant-ne l’accessibilitat i l’ús. 
  5. Ampliar el projecte Open CohesionSchool a matèries vinculades als reptes socials i a nous centres educatius del territori, afavorint l’anàlisi crítica de les persones joves i el seu impacte en les polítiques públiques.  

A més de la presentació del pla, diferents ponències han il·lustrat els beneficis de la cocreació a través de casos pràctics: Jose María Marín, oficial superior de programes, ha presentat, l’estudi Co-Val, seguit del projecte TeRRIFICA a càrrec de Maria Indurain, enginyera de l’àrea d’ecologia de l’AMB, i Marta Cayetano, responsable de comunicació de l’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). Des del govern obert d’Euskadi han explicat la seva experiència i el seu Pla d’acció OGP i el doctor en Ciència Política de la UdG, Joaquim Brugué, ha moderat el debat que ha posat punt i final a l’acte públic. El director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral, ha clos la jornada.  

La inclusió de la ciutadania en el disseny de les polítiques públiques esdevé clau per a la transformació de l'Administració 

La participació ciutadana fa anys que es proposa com a via per aconseguir més eficiència, apoderament ciutadà i equitat en les polítiques públiques. A Catalunya el Pla d’Acció OGP Catalunya materialitza la voluntat de canvi.  


 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia