Interior

Els fets delictius a Manresa disminueixen un 2,7% el darrer any

Els fets delictius a Manresa disminueixen un 2,7% el darrer any

query_builder   20 gener 2022 15:14

event_note Nota de premsa

Els fets delictius a Manresa disminueixen un 2,7% el darrer any

Foto
  • Els indicadors de seguretat de Manresa es situen en una ràtio de 54,3 fets per 1.000 habitants, que determina que l’afectació al municipi és inferior a la del conjunt de Catalunya, que es situa en 61,2 fets

 

  • El patrullatge conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local al centre de la ciutat i als diferents eixos comercials iniciat el dimarts 2 de novembre i el Dispositiu Tremall, centrat en la lluita contra els delinqüents multireincidents, milloren la seguretat a la ciutat

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va visitar Manresa a finals d’octubre i es va comprometre a iniciar un dispositiu de patrullatge conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local al centre de la ciutat i als diferents eixos comercials de la ciutat. El patrullatge conjunt es va iniciar el dimarts 2 de novembre. En aquests dos mesos, el nombre d’incidents s’ha reduït més d’un 4% respecte el mateix període del 2019.

La mitjana d’incidents els darrers 12 mesos ha estat de 723,8. Aquesta xifra representa un 4,9% menys que el mateix període del 2019.

El total de fets penals ha disminuït un 2,7%, amb 119 fets menys en relació al 2019. Pel que fa als delictes contra el patrimoni, el conjunt de robatoris amb força en general ha disminuït un 26,4% i els robatoris amb violència i/o intimidació ho han fet en un 17,9%. Els robatoris amb força als domicilis han baixat un 42,2% respecte l’any 2019. Els robatoris amb força als establiments han passat de 118 l’any 2019 a 48 el passat 2021, el que representa un descens del 59,3%. En relació als robatoris i estrebades amb violència i/o intimidació han passat de 34 el 2019 a 24 el 2021, amb un descens del 29,4%. També decauen un 22,1% els robatoris amb violència i/o intimidació a l’espai públic, que han passat de 163 a 127.

El conseller d’Interior, que ha posat en valor el bon funcionament dels dispositius de patrullatge conjunt entre Mossos d’Esquadra i policies locals, ha qualificat aquest canvi en les dades de “molt positiu”, fet que “ha anat acompanyat d’una major tranquil·litat de l’opinió pública i dels ciutadans i ciutadanes de Manresa respecte a la seva seguretat”

Elena també ha anunciat que des de l’Ajuntament “s'està fent un llistat de possibles llocs, en coordinació amb el Govern, per tirar endavant una comissaria de proximitat en coordinació amb nosaltres. En les propers mesos tindrem clar l’espai”, ha concretat.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, que ha agraït la visita del conseller, ha manifestat que “s’estan complint els objectius que ens vam marcar” per reduir les problemàtiques d’inseguretat i incivisme” i ha fet una molt bona valoració del conjunt de mesures que es van posar en marxa, com l’operació Tremall i el patrullatge compartit. Per aquest motiu, ha agraït especialment “l'esforç de tots els professionals que vetllen per la seguretat”.

Els últims 12 mesos s'han fet un total de 57.803 hores de serveis realitzats. La resolució dels fets penals coneguts ha augmentat en 1,7 punts respecte el 2019, passant del 33,4% al 35%.

La 28a promoció del cos de Mossos d’Esquadra va destinar 77 nous agents a la Catalunya Central, 15 dels quals a Manresa. Això va suposar un increment del 10% dels agents destinats a la capital del Bages.

El Departament d'Interior ha obert la convocatòria de 840 places noves de Mossos d'Esquadra i el termini de presentació de sol·licituds està obert del 13 de gener al 9 de febrer. Aquesta nova convocatòria aplicarà una reserva de places del 40% per a dones.

Dispositiu Tremall

Per donar resposta a la problemàtica de la sensació subjectiva d’inseguretat a Manresa, s’ha dut a terme el Dispositiu Tremall, per intensificar la lluita contra els delinqüents multi reincidents. Aquest dispositiu es centra sobre els delinqüents locals que actuen de manera reiterativa, evitant que cometin delictes i posant-los a disposició de l’autoritat judicial quan els cometen amb suficient càrrega probatòria perquè es pugui decretar l’ingrés a presó.

Des de que es fa el dispositiu Tremall les detencions per delictes contra el patrimoni i especialment per robatoris amb violència s’han incrementat notablement, i s’ha aconseguit reduir de manera molt important les baralles a la via pública en les que s’utilitzaven armes blanques.

Compromís per a un museu dels Bombers a Manresa

El passat 29 d’octubre, durant la visita del conseller Elena a la seu de la Regió d’Emergències Centre a Manresa, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va oferir la ciutat per acollir el Museu dels Bombers i la disponibilitat municipal per a participar en el projecte amb alguna instal·lació o equipament.

La proposta es basava en l’antiguitat i la història del Parc de Bombers de Manresa, el fons que disposa i la llarga trajectòria de l’Associació de Bombers de Manresa que s’ha encarregat durant més de 40 anys de conservar i restaurar els vehicles antics.

Avui el conseller d’Interior ha informat que “coincidim amb l’alcalde que no s’ha de concebre el Museu només com un espai d’exposició de vehicles i equips antics dels Bombers”, sinó que cal orientar-lo a la “divulgació i difusió de la prevenció” a partir del relat de la història, la realitat del servei públic de Bombers, i com gestionen els vells i nous riscos. En paraules del conseller Joan Ignasi Elena, espai museístic hauria de ser “un centre d’interpretació de la feina que fan els bombers, dels grans incendis forestals, de les implicacions del canvi climàtic... I, també, un museu interactiu que pedagògicament sigui interessant tant pels alumnes com per a la població en general”.

El conseller Elena ha explicat que la visió és dur-lo a terme amb el compromís i contribució de tres institucions: l’Ajuntament de Manresa, el Departament d’Interior i el Departament de Cultura. “Ja està en mans de la Direcció General del Patrimoni Cultural –ha manifestat el conseller–, que la setmana que ve ens oferirà un esborrany de conveni que serà tramès a l’Ajuntament”.

Aquest conveni incorporarà el compromís per a impulsar el Museu dels Bombers, amb seu a Manresa, com a centre d’interpretació i museu interactiu, i un acord per a encarregar un projecte museogràfic (continguts, programa, necessitats, superfícies, etcètera) a professionals de la museografia.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha explicat que “un cop fet aquest estudi i conegudes les necessitats d’espai i altres requisits, l’Ajuntament de Manresa es compromet a cedir el sòl necessari per a la construcció del Museu i els vehicles històrics que són de la seva propietat”.