- Tot a punt perquè les organitzacions del sector tèxtil es puguin adherir en les properes setmanes a aquest acord voluntari per afavorir la transformació del sector de forma compartida i col·laborativa
- La Generalitat impulsa aquest Pacte, amb un grup de 31 agents de tota la cadena de valor del tèxtil
El segon plenari del Pacte per a la Moda Circular de Catalunya, que ha presidit la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha aprovat aquest dijous les bases i els continguts del Pacte. D’aquesta manera es tanca la fase d’elaboració d’aquest acord, que culminarà el primer trimestre de 2022 amb la signatura d’un document, que inclourà les accions a desplegar fins a finals del 2024.
Per a la secretària “aquest és un tret de sortida important, que reafirma el compromís del sector per la circularitat i que ofereix interessants oportunitats des de diferents prismes”. “És clau”, ha explicat Barnadas, donant suport i destacant la competitivitat del tèxtil català, que històricament ha hagut de fer molts esforços, ”que la indústria del nostre país afronti el repte de transformar el que fins ara es consideraven residus en materials que es poden tornar a incorporar en la cadena de valor”. “Tot això es conclou en el fet d’implementar una agenda compartida, amb uns objectius ben definits, com constituir la millor de les estratègies per acollir els fons de recuperació europeus, de forma que impactin en el conjunt del sector, i, en aquest sentit, ens cal que es doni un valor important a aquest espai industrial”, ha reblat.
De la seva banda, el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa, Lluis Juncà, ha remarcat la “necessitat d’impulsar aquest pacte" en "un context com l’actual d’emergència climàtica”. Juncà ha volgut posar en valor la col·laboració entre els Departament d’Empresa i Treball i d’Acció Climàtica, i el “treball conjunt per crear complicitats” amb els diferents agents implicats. "Tenim per endavant un important repte, evolucionar cap a una economia que generi les mínimes externalitats basada en negocis sostenibles i més competitius”, ha afegit.
Les organitzacions que s’adhereixin al Pacte hauran d’assumir determinats compromisos generals. En concret, reduir entre un 5 i un 10% la generació de residus tèxtils; assolir entre el 25 i el 30% en la recollida selectiva d’aquesta fracció; i incrementar el percentatge de valorizació material de la part recollida selectivament. En concret, entre el 55 i el 60% s’haurà de destinar a la preparació per a la reutilització i, entre el 40 i el 50%, al reciclatge dels residus tèxtils.
Actualment s’estima que a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de roba a l’any i tan sols el 12% dels residus tèxtils es recull selectivament. Això implica que la gran majoria, un total de 140.000 t/any, s’incinera o es llença als abocadors. De la part que es recull de forma selectiva, la meitat es prepara per reutilitzar i el 40% es recicla.
Compromisos i projectes pilot
Des del febrer del 2021, 31 agents impulsors de la cadena de valor del tèxtil, que inclouen empreses fabricants, distribuïdores i comercialitzadores, patronals i associacions sectorials, gestors de residus, centres tecnològics i acadèmics, administracions i entitats del tercer sector, han estat treballant per definir els continguts i establir les bases del Pacte. Aquest ha estat un procés obert i participatiu que s’ha treballat en tres comissions –sobre objectius, gestió i finançament, i comunicació-. La comissió d’objectius ha definit la proposta d’objectius globals i específics, per a cada segment de la cadena, que responen als reptes ambientals, socials i econòmics del sector.
En l’àmbit de la fabricació, per exemple, es vol incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres mesures d’escalatge i innovació. Per assolir aquests objectius ambiciosos, ja s’està treballant en la definició de projectes pilot en determinats territoris per impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el desenvolupament de la indústria local de reciclatge tèxtil.
Cap a un acord voluntari
Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global. En els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món i la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%. Per contra, la reutilització i el reciclatge no s’han incrementat al mateix ritme, en gran mesura perquè els productes tèxtils no acostumen a estar dissenyats per a aquest fi. Es calcula que menys de l'1% de la roba del món es recicla per convertir-la en nous productes. A més, després de l'alimentació, l'habitatge i el transport, el consum global de productes tèxtils és el quart demandant més gran de matèries primeres i aigua, i el cinquè emissor de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH).
Catalunya s’ha caracteritzat històricament per disposar d’una important indústria tèxtil i que fa temps que inverteix en sostenibiltat com a oportunitat. En l’actualitat destaca dins d’Europa pel seu gran potencial d’aprofitament dels residus tèxtils, ja que compta amb una llarga tradició de fàbriques que fan servir materials reciclats en la seva producció. En un moment en què s’estan definint mesures decisives per frenar l’impacte de la crisi climàtica i avançar en l’economia circular, la Generalitat està impulsant el Pacte per a la Moda Circular des dels Departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i d’Empresa i Treball, un acord voluntari que afavoreixi una transformació urgent i necessària del tèxtil des del nostre territori, de forma voluntària, compartida i col·laborativa, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible aquest canvi.
Aquesta iniciativa sectorial és una de les accions pilot d’economia circular triades per la Unió Europea dins del projecte Interreg Europe CircE pel seu caire innovador i el seu potencial de replicabilitat en d’altres territoris. Es podrà anar fent un seguiment dels avanços del Pacte a través de la plataforma Catalunya Circular, el hub que recull totes les iniciatives d’empreses i institucions que aporten solucions i estratègies innovadores per consolidar l’economia circular a Catalunya.