Delegació a Tarragona

El 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació

El Centre de Mediació de Catalunya a Tarragona tanca el 2021 amb 256 expedients de mediació familiar i civil

query_builder   20 gener 2022 17:35

event_note Nota de premsa

El 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació

El Centre de Mediació de Catalunya a Tarragona tanca el 2021 amb 256 expedients de mediació familiar i civil

Una de les prioritats del Departament de Justícia és el reforç de la mediació com a mesura alternativa de resolució de conflictes

El Centre de Mediació de Catalunya a Tarragona ha tancat el 2021 amb una alta prestació de servei i encara el 2022 amb l’objectiu de seguir fomentat, difonent i facilitant l’accés de tota la ciutadania al servei de mediació.

Després d’uns anys a l’alça, amb 352 expedients tramitats el 2019 i 396 el 2020, aquest 2021 les peticions s’han reduït fins als 256 expedients tramitats a les comarques de Tarragona, amb 200 expedients de l’àmbit familiar i 56 de diversos temes civils i de l’esfera del dret privat, amb un descens de les peticions de medicació en l’àmbit familiar.

Si entrem al detall, del total de 256 mediacions tramitades a les comarques de Tarragona, 166 ho van fer de forma directa -per voluntat pròpia de les parts involucrades- mentre que un total de 40 ho van ser per derivació judicial, és a dir, en un moment determinat d’un procés judicial, el jutge decideix que aquell assumpte es pot resoldre a través de la mediació i obliga les parts a assistir a una sessió informativa sobre mediació. Els expedients d’inici per voluntat pròpia s’inicien posant-se en contacte amb l’Oficina dels Serveis Territorials de Justícia, o també a través dels serveis SOM (Servei d’Orientació a la Mediació) dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Tarragona i Reus.

Del total de les mediacions finalitzades a les comarques de Tarragona l’any passat (159), un 26% ho va fer amb un acord satisfactori per a les dues parts (42). Tot i que la majoria de mediacions són en l’àmbit familiar –com ara separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per aliments–; hi poden arribar tota mena de conflictes: problemes entre veïns; diferències socials o culturals sorgides de la convivència ciutadana; conflictes relatius a lloguers o reclamacions de quantitat; i disputes en l’empresa familiar, entre fundacions o associacions, entre d’altres. La directora dels Serveis Territorials, Mònica Solé, recorda que “per iniciar una mediació no cal que hi hagi cap procés judicial iniciat, només cal que una persona cregui que té un conflicte”.

Mònica Solé també anima als integrants de diferents col·legis professionals, com per exemple d’advocats, de criminòlegs, de politòlegs i sociòlegs, de notaris... entre molts d’altres, a fer la formació sobre mediació i a inscriure’s a la borsa del Centre de Mediació de Catalunya ja que és una oportunitat laboral de col·laboració amb un servei a la ciutadania en la prestació d’un servei públic.


Mediacions telemàtiques

La pandèmia ha incidit fortament en les mediacions. La crisi sanitària i el posterior confinament no van aturar la celebració de les sessions, però s’han hagut de buscar fórmules alternatives per dur-les a terme, com per exemple amb la posada en pràctica del programa Mediació i Covid, que va permetre fer mediacions telemàtiques. La mediació en línia és una modalitat que ha arribat per quedar-se i abasta tota mena de conflictes: familiars (divorcis, custòdies, pensions...), però també civils (arrendaments, comunitat de veïns...).

La directora dels Serveis Territorials valora molt positivament el servei prestat, ja que tot i les limitacions, es va continuar atenent la necessitat de mediació amb rigor, innovació i professionalitat. També destaca les oportunitats de la mediació com a eina prejudicial que permet arribar a acords entre les parts i també l’estalvi de temps i recursos tant per a la ciutadania com per a l’Administració.


Més ràpid i econòmic que anar al jutjat

Resoldre un conflicte mitjançant la mediació, per tant, és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat. El procés per resoldre un cas de l’àmbit familiar per la via judicial es pot arribar a allargar fins a dos anys. A aquest fet s’hi ha de sumar la despesa dels honoraris d’advocats i procuradors.

En canvi, la mediació pot escurçar aquest procediment i resoldre’l en un termini que se situa al voltant dels quatre mesos, amb un màxim de sis sessions, i amb un cost de 40 euros per sessió i persona implicada.


Compromís ferm

La partida pressupostària del Departament de Justícia destinada a la mediació s’ha incrementat aquest any en 225.000 euros, d’acord amb el Projecte de llei de pressupostos per al 2022. En la mateixa línia, també s’incrementen en un 20% les tarifes que el Centre de Mediació de Catalunya destina a les derivacions judicials i a les sessions informatives prèvies a les mediacions familiars.

Aquesta legislatura veurà la llum el projecte de llei de prevenció, gestió i resolució de conflictes. El Departament de Justícia està fent actualment una anàlisi de la normativa vigent per detectar-hi mancances i fer propostes de millora.


Dia Europeu de la Mediació

El 21 de Gener se celebra a tot Europa el Dia Europeu de la Mediació, per això, durant aquest divendres el Centre de Mediació a Tarragona serà present al Palau de Justícia de Tarragona fent difusió de l’eina de la mediació a tothom que hi estigui interessat.

Per altra banda, el proper 15 de febrer s’organitza una taula col·loqui per explorar la mediació com a mecanisme de gestió de conflictes familiars més enllà del divorci a partir del llibre Hijos Ingratos del magistrat Pascual Ortuño. L’acte es durà a terme al Palau Bofarull de Reus a les 6 de la tarda.


MÉS INFO:

Centre de Mediació · Serveis Territorials de Justícia a TarragonSant Antoni M. Claret, 17 baixos · 43002 Tarragona

mediacionstarragona.justicia@gencat.cat

http://justicia.gencat.cat/ca/ambits/mediacio/mediacio_dretprivat/

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia