Agència Catalana de l'Aigua

Inici obres adequació barranc Barenys.

Comencen les obres per adequar el tram final del barranc de Barenys, amb una inversió propera als 17 MEUR

query_builder   24 gener 2022 10:46

event_note Nota de premsa

Comencen les obres per adequar el tram final del barranc de Barenys, amb una inversió propera als 17 MEUR

  • Els treballs estan sent executats per Infraestructures.cat i finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i es duran a terme en dues fases

  • El director de l'ACA, Samuel Reyes, i l'alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyats d’altres autoritats, han visitat les primeres actuacions, corresponents a la canalització soterrada i que consistiran en la demolició d’edificis i el desviament dels serveis afectats

  • L’actuació, inclosa a la planificació hidrològica vigent, dotarà al barranc d’una capacitat de desguàs de 140 m3/s des del vial de Cavet fins la desembocadura al mar
Primeres actuacions per adequar el tram final del barranc de Barenys (Salou).
Primeres actuacions per adequar el tram final del barranc de Barenys (Salou).

Avui han començat les obres per adequar el tram final del barranc de Barenys, dins del terme municipal de Salou, al Tarragonès. Els treballs, executats per Infraestructures.cat i finançats per l'ACA, minimitzaran el risc d'inundació en el barri de la Salut, resolent així un projecte que portava molts anys encallat. El director de l'ACA, Samuel Reyes, i l'alcalde de Salou, Pere Granados, juntament amb el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré, i el cap de la divisió d’Obres Hidràuliques d’Infraestructures.cat, Xavier Vall-llosera, han visitat avui l'inici dels treballs de la primera fase, que tindran una durada de 18 mesos.

El projecte d’endegament del barranc de Barenys, amb una inversió propera als 17 milions d’euros, incrementarà la capacitat de desguàs de 140 m3/s des del vial de Cavet fins a la desembocadura al mar.

L’obra s’estructura en dues fases:

La primera d'elles, que és la que s’ha iniciat avui, correspon al tram entre la via del ferrocarril i la desembocadura fins al mar (un tram de 205 metres), i consisteix en la construcció de 4 calaixos de formigó de 5 metres d’ample per 2 metres d’alt, que s’afegiran al ja existent. Per a l’execució d’aquest tram cal ampliar el carrer Barenys cap al marge dret de la canalització uns 25 metres, fet que implica la demolició dels edificis situats en aquesta zona. Un cop feta la demolició, i previ a l’execució dels calaixos, cal executar la important feina de desviament de les 31 afeccions en serveis existents.  Un cop finalitzada l’obra s’urbanitzarà la superfície creada pels calaixos.

Pel que fa a la segona fase, correspon al tram entre la via del ferrocarril i el vial de Cavet, de més de 1.000 metres de longitud, s’executarà un canal trapezial de 30 metres d’ample per 3 d’alçada revestit amb escullera. Les obres d’aquesta fase s’iniciaran un cop finalitzades les expropiacions dels terrenys afectats.

L'adequació del tram final del barranc de Barenys és una actuació que està inclosa a la planificació hidrològica vigent (2015-2021). El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha destacat que "tenim previst invertir més de 120 MEUR en els propers sis anys en actuacions com aquesta a Catalunya, tenint en compte que a la costa, en zones densament urbanitzades, es produeixin danys en episodis de pluges intenses i és, per tant, prioritari pel Govern fer aquest tipus d'actuacions".

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “avui és un dia històric”, en què es fa realitat “una reivindicació històrica del municipi de Salou i del Barri de la Salut”, per tal d’acabar amb les inundacions que han generat tantes portades i que han fet tant de mal als veïns i veïnes, durant molts anys. Segons l’alcalde, “no ha estat gens fàcil arribar fins aquí, ha estat un camí llarg, però al final hem vist el fruit”.

Així mateix, Granados ha agraït a l’ACA el fet d’haver trobat el finançament necessari i suficient per tirar cap endavant aquesta obra, que finalitzarà al 2023, i que “és la solució definitiva a les inundacions del Barri de la Salut, un dels punts més importants de Salou, on viuen moltes persones, i també des del punt de vista de l’atracció turística”.

Finalment, ha posat en valor les intervencions de la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, i ha donat les gràcies, també, als veïns i veïnes del Barri de la Salut, per la seva espera.

2  

Imatges

Foto 1. Zona on s'han iniciat els treballs.

Foto 1. Zona on s'han iniciat els treballs. 97

Foto 2.El director de l'ACA i l'alcalde de Salou durant la visita.

Foto 2.El director de l'ACA i l'alcalde de Salou durant la visita. 117

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF |