Polítiques Digitals

Lliurament ajuts emprenedoria digital femenina

El Govern amplia a 1M€ els ajuts a l'emprenedoria femenina en l'àmbit digital per fer créixer la presència i el lideratge de les dones al sector TIC

Ho ha anunciat el vicepresident Puigneró en l'acte de lliurament de la primera convocatòria dels ajuts, que s'han atorgat a 21 empreses per un import total de 500.000€

query_builder   26 gener 2022 20:23

event_note Nota de premsa

El Govern amplia a 1M€ els ajuts a l'emprenedoria femenina en l'àmbit digital per fer créixer la presència i el lideratge de les dones al sector TIC

Ho ha anunciat el vicepresident Puigneró en l'acte de lliurament de la primera convocatòria dels ajuts, que s'han atorgat a 21 empreses per un import total de 500.000€

  • Durant l’acte s’ha presentat l’estudi encarregat per Polítiques Digitals a Creapolis per analitzar l’estat de l’emprenedoria femenina a Catalunya vinculada a la innovació digital i sector TIC
  • Els ajuts promoguts per Polítiques Digitals dins del Pla DonaTIC donen resposta a una de les principals dificultats de l’emprenedoria digital femenina detectades al baròmetre: l’accés al finançament
  • La manca d’autoconfiança és, segons l’estudi, l’altre gran ‘gap’ sobre el qual cal actuar per garantir la participació plena i efectiva de la dona en la presa de decisions i l’emprenedoria en l’àmbit TIC
Intervenció del VP Puigneró a l'acte d'emprenedoria digital femenina

El Govern de la Generalitat, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, doblarà, fins a 1M€, el pressupost de la segona convocatòria dels ajuts a l’emprenedoria i el lideratge femení en l’àmbit digital, les bases de la qual es publicaran pròximament.

Així ho ha anunciat avui el vicepresident Jordi Puigneró durant l’acte de lliurament de la primera convocatòria d’aquests ajuts inscrits en el Pla DonaTIC que tenen per objectiu impulsar l’emprenedoria digital femenina com a instrument clau per augmentar la presència i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic.

Durant l’acte, en què també hi ha participat la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, i el director general de Creapolis, Oriol Alcoba, s’han donat a conèixer els resultats de l’estudi ‘L’emprenedoria femenina a Catalunya. Realitats i reptes des d’una perspectiva innovadora i tecnològica’. Es tracta d’un baròmetre elaborat per Creapolis per encàrrec de Polítiques Digitals amb l’objectiu d’analitzar l’estat de l’emprenedoria femenina en l’àmbit digital, detectar els ‘gaps’ existents i les casuístiques que els provoquen i proposar un full de ruta a seguir amb diferents accions que tinguin per objectiu reduir o fins i tot tancar aquestes bretxes.

El vicepresident ha recordat que “el sector TIC s’ha erigit com a generador d’ocupació durant els darrers anys, fet que el situa com un dels àmbits d’activitat amb més oportunitats i millors perspectives econòmiques i socials”. Per aquest motiu, ha afegit Puigneró, “és necessari i urgent incrementar la participació i el lideratge de les dones en un sector on, segons les últimes dades, només hi ocupen el 8% de les posicions tècniques i especialitzades”. Aquesta és, segons el vicepresident, una prioritat absoluta per al Govern, “com ho demostra el llançament d’aquests ajuts, aviat en segona convocatòria, o l’impuls del baròmetre sobre emprenedoria digital femenina que presentem avui i que ens ajudarà en la presa de decisions i el disseny d’iniciatives i programes en aquest sentit”.

Ajuts d’entre 15.000 i 35.000€ per a 21 empreses

En aquesta primera convocatòria de subvencions per a empreses de base tecnològica liderades per dones, que comptava amb un pressupost total de 500.000€, s’hi van presentar un total de 58 sol·licituds corresponents a 58 empreses. D’aquestes, 21 han obtingut l’ajut per imports que van dels 15.000 als 35.000 euros, depenent de la puntuació assolida d’acord amb els criteris de valoració fixats a les bases reguladores, que establia un mínim de 50 punts per tenir accés als ajuts.

D’entre les 21 empreses beneficiàries, n’hi ha cinc que han obtingut una puntuació per sobre dels 70 punts, motiu pel qual els ha correspost una subvenció de 35.000 euros. Les cinc tenen en comú que són empreses liderades per dones en com a mínim un 53% i fins al 100%, dos anys de vida i una activitat innovadora basada en el desenvolupament i ús de tecnologies digitals avançades.

Els ajuts a l’emprenedoria femenina en l’àmbit digital promoguts per Polítiques Digitals s’inscriuen en un dels eixos estratègics del  Pla DonaTIC (promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria) i volen contribuir a reduir un dels principals esculls amb què es troben les dones a l’hora d’emprendre en aquest sector: l’accés al finançament.

En aquest sentit, cal destacar que tant l’import total sol·licitat per les 58 empreses que es van presentar a la convocatòria (2M€) com el sol·licitat per les que van assolir la puntuació mínima requerida per optar als ajuts (prop de 800.000€) superen amb escreix el pressupost destinat a aquesta primera convocatòria dels ajuts.

Finançament i autoconfiança, els reptes de l’emprenedoria digital femenina

Segons l’estudi ‘L’emprenedoria femenina a Catalunya. Realitats i reptes des d’una perspectiva innovadora i tecnològica’ elaborat per Creapolis, el 66% de les emprenedores actives i el 76,5% de les emprenedores potencials assenyalen el suport financer com l’element més necessari per al seu desenvolupament. D’aquest 76,5%, el 95% afirma que si es posés a disposició una subvenció per potenciar l’emprenedoria femenina, sol·licitaria aquest ajut de finançament.

“Les dones tenen més dificultats pel que fa a la sol·licitud d’ajuts i suport econòmic de forma globalitzada. A més, fins ara els fons d’inversió han pensat en clau masculina per la inexistència de referents femenins”, ha explicat Oriol Alcoba, director de Creapolis. “Així mateix, existeix una aproximació molt diferent entre homes i dones a l’hora de demanar finançament, ja que les dones solen demanar fites assumibles, sense afegir un cèntim de més o fins i tot a la baixa, mentre que els homes en general solen tenir menys aversió al risc”, ha afegit.

Sobre la manca d’autoconfiança, un altre repte destacat de l’emprenedoria digital femenina, Alcoba ha destacat “l’obsessió per la perfecció” com a principal obstacle: “moltes emprenedores pensen que per poder llançar-se els caldria comptar amb més formació de la que tenen o comptar amb una idea de negoci sense cap escletxa”. En aquest sentit, l’estudi evidencia el reclam generalitzat de més recursos i formació, sobretot en àmbits com les competències digitals (el 48,0% i el 37,0% de les dones enquestades actives i potencials respectivament) i l’assessorament empresarial (el 57,0% i el 44,5% respectivament).

Per superar aquests obstacles, l’estudi de Creapolis recomana sensibilitzar sobre la importància d’una major contractació en competències i habilitats complementàries per sobre de l’autoexigència d’estar formada en tots els àmbits, donar visibilitat al talent femení i als seus referents, compartir experiències, apostar per equips diversos i arribar a tots els àmbits territorials.

L’estudi es va realitzar a partir d’una enquesta a una població de 400 dones d’entre 18 i 64 anys, 200 de les quals són emprenedores amb un projecte tecnològic en actiu i les altres 200 tenen perfil emprenedor, però no disposen d’un projecte tecnològic en actiu. En una segona fase, es va fer una investigació amb fonts secundàries sobre l’ecosistema emprenedor femení del sector tecnològic analitzant les principals motivacions i actius al lideratge femení, amb l’objectiu últim de contrastar i complementar aquests resultats en un ‘focus group’ format per 14 dones referents del sector.

Podeu consultar el baròmetre complet aquí.

2  

Imatges

Lliurament dels ajuts a l'emprenedoria digital femenina

Lliurament dels ajuts a l'emprenedoria digital femenina 2314

El vicepresident Puigneró i la directora general Joana Barbany han lliurat els xecs a les empreses beneficiàries

El vicepresident Puigneró i la directora general Joana Barbany han lliurat els xecs a les empreses beneficiàries 2247

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia