El nou marc de funcionament de la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista, el Protocol d'actuació davant els feminicidis i l’actualització del Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, temes clau de la Taula Institucional sobre Violència Masclista a la Plana de Lleida

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha subratllat “la importància del treball en xarxa i del compromís col·lectiu de tots els actors que intervenen en la lluita contra les violències masclistes”. “Sense la col·laboració i la coordinació dels diversos agents que hi intervenen -ha afegit-, esdevé impossible proporcionar una millora continuada de la resposta i reparació a casos complexos i elaborar polítiques de prevenció i detecció precoç efectives”. Així s’ha expressat avui en el transcurs de la reunió que ha presidit de la Taula Institucional sobre Violència Masclista a la Plana de Lleida, celebrada en format telemàtic, a la qual han assistit la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, i la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé.

La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha remarcat que “l'erradicació de les violències masclistes és una qüestió de país, de primer ordre”, i ha compartit els treballs realitzats amb l’objectiu de millorar els processos de detecció, atenció i recuperació de situacions de violència masclista. “Proposem un nou marc de coordinació, a través d'una nova estructura de la Comissió Nacional per un abordatge coordinat de la violència masclista, i el seu desplegament territorial”, ha explicat.

Per la seva banda, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, ha assenyalat que des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes s’ha recollit “la tasca de coordinació feta arreu del territori i especialment a la demarcació de Lleida” i, en base a aquesta, s’ha presentat “un nou model d'organització del treball en xarxa, que és essencial per un bon abordatge de les violències masclistes”. A més, la directora general ha presentat el Protocol d'actuació davant dels feminicidis, una de les primeres eines treballades des de la conselleria, i ha explicat que s'ha iniciat el treball en un nou Protocol marc “per actualitzar el model de prevenció, reparació i investigació de les violències masclistes”.

Acció coordinada per erradicar les violències masclistes

Durant la reunió, s’han presentat diferents mesures activades des de la conselleria per abordar i eliminar les violències masclistes. S’ha detallat el nou marc de funcionament de la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista, que coordina i actualitza els circuits d’abordatge de les violències masclistes des d’una perspectiva feminista amb enfocament interseccional, incorporant les normatives i paradigmes més recents.

També s’ha introduït el Protocol d'actuació davant els feminicidis de la Generalitat de Catalunya, que garanteix la coordinació institucional entre totes les administracions implicades en el circuit de prevenció i atenció, seguint l’estàndard de diligència deguda recollit per la llei 17/2020. Això permet personalitzar les respostes institucionals per cada cas, així com identificar situacions revictimitzants i de violència institucional que pugui exercir l’administració. El protocol inclou situacions de feminicidis i de feminicidis vinculats, així com les seves temptatives a tot Catalunya. És una eina replicable i adaptable, que els ens locals poden aterrar a les necessitats dels seus municipis.

El document es desplega en 3 fases: una primera de resposta a l’emergència, amb accions i actuacions estandarditzades i personalitzables; una segona fase d’intervenció integral durant les 72h posteriors, en què s’activen els serveis i recursos d'atenció en l'àmbit de la Violència Masclista pertinents, i una tercera de seguiment del cas. El protocol es planteja des d’un enfocament interseccional i recull totes les formes i àmbits de violència presents a la llei 17/2020. 

Pel que fa a l’actualització del Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, d'acord amb la Llei 17/2020, s’està realitzant en consonància amb el model d'abordatge de les violències sexuals que s'anunciarà properament des del Departament. Aquesta renovació parteix d’un canvi en l’enfocament de les violències masclistes, entenent que cal una actuació integral, en tots els àmbits, per aconseguir-ne l’erradicació.

L’actualització del Protocol incorpora el marc normatiu internacional i europeu, la diligència deguda –que estandarditza la coordinació i cooperació entre institucions per evitar revictimitzacions– i l’enfocament interseccional. L’objectiu és passar d’un model de prestació de serveis a un altre de garantia de drets, en què cada acompanyament s’adapta a les necessitats i situacions particulars de cada dona.

La Taula Institucional sobre Violència Masclista a la Plana de Lleida és el màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista i té l’objectiu de millorar la resposta envers les dones que travessen aquestes situacions i els seus fills i filles, i l’optimització de recursos. Està integrada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Subdelegació del Govern central, els consells de la plana de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Fiscalia i l’Audiència Provincial de Lleida, el Col·legi d’Advocats de Lleida, el Col·legi de Periodistes de la demarcació a Lleida, la divisió de Lleida de l’Institut de Medicina Legal i diverses entitats que treballen en aquest àmbit.