Cultura

Garriga: "Impulsarem una llei de drets culturals perquè la cultura arribi a tota la ciutadania, sense exclusions"

Garriga: "Impulsarem una llei de drets culturals perquè la cultura arribi a tota la ciutadania, sense exclusions"

query_builder   25 gener 2022 17:25

event_note Nota de premsa

Garriga: "Impulsarem una llei de drets culturals perquè la cultura arribi a tota la ciutadania, sense exclusions"

  • La nova llei “tindrà per objecte que les activitats culturals siguin accessibles i inclusives, de manera que cap persona ni col·lectiu en quedi al marge per causes econòmiques, socials o de qualsevol altre tipus”
  • La consellera de Cultura anuncia que la consulta pública prèvia a l’avantprojecte de la llei de drets culturals tindrà lloc a final del primer semestre d’enguany
Garriga

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha anunciat avui que a final del primer semestre d’aquest 2022 tindrà lloc la consulta pública prèvia a l’avantprojecte d’una llei de drets culturals “que reconegui tant el dret essencial d’una persona a l’expressió cultural com també a tenir accés a la producció cultural del país”. La consellera Garriga ha assenyalat que la nova llei “tindrà per objecte que les activitats culturals siguin accessibles i inclusives, de manera que cap persona ni col·lectiu en quedi al marge per causes econòmiques, socials o de qualsevol altre tipus”. “Cal impulsar la democratització cultural, de manera que la cultura arribi a tota la ciutadania, sense exclusions. Però també la democràcia cultural, és a dir: que tothom tingui l’oportunitat de crear, de participar, d’implicar-se en projectes culturals”, ha subratllat Garriga. 

La consellera de Cultura, que ha fet aquest anunci en el marc d’una interpel·lació al Govern sobre la garantia dels drets culturals formulada pel grup parlamentari d’En Comú Podem, ha apuntat que “amb aquesta Llei, el país es dotarà d’un marc legislatiu molt potent que esdevingui un referent a Europa i que permeti, ara sí, definir la cultura com a quarta pota de l’estat del benestar i garantir el dret a l’accés i a la participació cultural”. Per a Garriga, tant el projecte de llei que s’impulsarà, com les polítiques públiques del Govern, “han de prioritzar la minimització de les barreres per accedir als productes culturals i a poder participar activament de la creació cultural dedicant recursos per aquells sectors més vulnerables o establint regulacions que suprimeixen les barreres existents”. En aquest sentit, Garriga ha assenyalat que la llei parteix de la constatació que “posar els béns culturals a disposició de la ciutadania no garanteix que tothom pugui accedir-hi amb igualtat d’oportunitats” i que cal “posar la ciutadania al centre de la cultura i la cultura al centre de les polítiques públiques per tal de dotar-nos d’un poderós instrument de transformació i d’inclusió social”. 

La consellera de Cultura ha explicat que “el redactat de la Llei establirà els mecanismes que garantiran el reconeixement a la diversitat cultural” perquè “definirà la cultura com un procés dinàmic i viu”. En aquest sentit, el text “promourà i protegirà la diversitat cultural i lingüística del nostre país, així com la seva identitat, patrimoni material i immaterial, tradicions, creativitats i llenguatges artístics”.

Garriga també ha apuntat que la Llei establirà els mecanismes per assegurar i protegir els drets dels creadors i creadores amb relació a aspectes com la llibertat de creació i expressió dels artistes; la defensa de la propietat intel·lectual; el dret a les condicions laborals justes i dignes i l’impuls de l’emprenedoria. D’altra banda, segons ha exposat la consellera de Cultura, el text regularà “els aspectes clau del sistema cultural a Catalunya” atès que determinarà les obligacions de les administracions, dels agents socials i sectorials i dels equipaments públics pel que fa al finançament i l’impuls de programes de reconeixement, promoció i foment de la Cultura. La Llei, per tant, també vetllarà per “una articulació eficient del sistema cultural català”; pel seu correcte finançament; per definir les obligacions de les administracions públiques, dels equipaments culturals i dels agents socials i sectorials. 

Finalment, la consellera Garriga ha recordat que mentre no s’aprova la futura llei, el Departament de Cultura ja impulsa i aplica moltes polítiques culturals per garantir el dret a l’accés a la cultura, com les línies d’ajut, que prioritzen aquelles entitats i associacions que duguin a terme programes de mediació artística i cultural, o bé els contractes programa amb els grans equipaments culturals. D’altra banda, s’impulsen campanyes com “Escena 25” i “Fas 6 anys. Tria un llibre” o el projecte de cooperació entre França i Catalunya ARTIS (Art per la inclusió social). A més, la consolidació i ampliació de les accions relacionades amb la cultura, la salut i el benestar és un dels eixos prioritaris d’aquesta legislatura.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia