- La norma, impulsada pel Departament de Justícia, modifica el Codi civil per adaptar-lo a als reptes presents i futurs, com ara la sostenibilitat, l’emergència climàtica o la pobresa energètica
- La consellera Ciuró ha posat èmfasi en “l’actualització constant” que fa el Govern del Codi civil per “adaptar-lo a la realitat social i econòmica”
- El Parlament també ha aprovat amb un ampli suport un decret llei que augmenta la protecció dels drets dels consumidors de serveis o continguts digitals
El Parlament de Catalunya ha convalidat avui per àmplia majoria el Decret llei 28/2021, impulsat pel Departament de Justícia, que modifica el Codi civil català per facilitar els acords a les comunitats de veïns a l’hora d’instal·lar sistemes d’eficiència energètica o energia renovable. La voluntat expressada per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, és adaptar el Codi civil català als reptes presents i futurs que s’afronten mundialment, com ara la sostenibilitat, l’emergència climàtica o la pobresa energètica, objectius que marca l’Agenda 2030.
Amb la modificació del Codi civil, s’incentiva la col·locació de plaques fotovoltaiques, fusteries aïllants o aïllaments de façana a les comunitats de veïns, ja que els acords només requereixen la majoria simple. Per a la consellera Ciuró, es tracta d’establir “regles veïnals que facilitin l’autoconsum compartit en la xarxa interior d’un edifici, compartir l’energia d’edificis propers o participar de comunitats energètiques”.
En la seva intervenció davant del Ple del Parlament, la consellera de Justícia ha afirmat que “l’actualització constant del Codi civil català fa que aquest sigui un dret que s’adapta com un guant a la nostra realitat social i econòmica, per donar resposta als reptes i les necessitats que viu avui Catalunya”.
Protegir els drets dels consumidors de serveis o continguts digitals
La cambra catalana ha convalidat també avui el Decret llei 27/2021, que millora la protecció dels drets del consumidor de serveis o continguts digitals, com ara el programari informàtic, les aplicacions o les plataformes audiovisuals.
La consellera de Justícia ha remarcat que “el dret català ha anat més enllà en la protecció del consumidor que la regulació europea establint un termini de garantia de fins a tres anys, sense distingir si els contractes són o no de consum”.
Finalment, també ha quedat aprovat el Decret llei 1/2022, que facilita els acords adoptats per entitats jurídiques com ara associacions i fundacions, així com els que prenen les juntes de propietaris de comunitats en temps de pandèmia, davant de les restriccions decretades com a conseqüència de la COVID.