- La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb les Diputacions, entitats municipalistes i el Consorci AOC, han formalitzat avui el conveni per completar el desplegament de la FUE arreu del territori
- Amb la incorporació de Barcelona, la FUE ja és present al 97% dels municipis i ofereix servei al 95% de la població
- El desplegament de la FUE beneficia als més de 650.000 autònoms i empreses de Catalunya, que podran gestionar de manera integral i unificada els seus tràmits per via telemàtica o amb el suport de la xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial
- El conveni permetrà implementar la Llei de facilitació de l’activitat econòmica, que suposarà un estalvi de 38 milions d’euros anual a autònoms i empreses
La Finestreta Única Empresarial (FUE) ja és present a pràcticament tot el territori de Catalunya. El seu desplegament ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració formalitzat avui per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC).
L’acte de signatura, presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni i Cuadrado; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i Sans; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Planas; la diputada presidenta delegada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor Cantador; el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert i Bernaus; i la gerent del Consorci AOC, Àstrid Desset i Desset. En representació del món local, han subscrit el conveni el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Josep Caparrós i Garcia, i la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Olga Arnau i Sanabra.
En el marc de la signatura, el Conseller Torrent ha destacat que “amb aquest conveni i, gràcies a la inclusió de l’Ajuntament de Barcelona, la FUE arriba al 97% del país i estem treballant per arribar a la totalitat de les empreses de Catalunya i, molt especialment a les pimes; especialment a elles va dirigida aquesta Finestreta Única i aquesta voluntat de simplificació”. El conseller ha recordat que el desplegament de la FUE suposarà un estalvi de més de 38 milions d’euros anuals a les empreses i autònoms, “un estalvi en temps i burocràcia, que ha d’anar dirigit allà on és més necessari, a l’economia productiva”. “El missatge d’avui no és només que ens posem d’acord, sinó també que estem disposats a aportar tot el que faci falta per aprofitar aquest moment de recuperació econòmica, per reactivar els nostres pobles i ciutats i per rellançar la Catalunya postcovid”, ha assegurat.
185.000 autònoms i empreses de Barcelona es beneficiaran de la FUE
La incorporació de Barcelona al model organitzatiu de la FUE beneficiarà a 185.000 autònoms i empreses barcelonines, que a partir d’ara podran accedir als serveis de la FUE, i gestionar de manera integral i unificada a través d’un únic punt d’accés, tots els tràmits administratius vinculats a la seva activitat, ja siguin de la Generalitat, locals o estatals. Els serveis de la FUE estan disponibles per via telemàtica, a través del Canal Empresa, o de forma presencial, mitjançant la xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial (OGE).
Així, en el cas d’un autònom que vulgui obrir un negoci, per exemple un restaurant, ja no caldrà que hagi de buscar per les diferents webs quins són els tràmits a fer, ja que des de Canal Empresa o la web de l’ajuntament podrà presentar la comunicació d’obertura, demanar el permís per disposar de terrassa, fer el registre sanitari corresponent, pagar les corresponents taxes o demanar un ajut.
Amb la incorporació de Barcelona, la FUE ja és present a la pràctica totalitat dels municipis (97%) i ofereix servei al 95% de la població. D’aquesta manera, assoleix el seu objectiu inicial d’esdevenir un únic punt d’accés per a autònoms, empreses i intermediaris en la gestió dels tràmits administratius vinculats a la seva activitat, sigui quina sigui l’administració, i acompleix la missió d’oferir serveis integrats, accessibles, digitals i proactius a empreses i professionals.
En el conjunt del territori, a partir d’ara la FUE donarà cobertura als més de 650.000 autònoms i empreses de Catalunya (375.267 autònoms i 279.481 empreses segons Idescat: dades 2020).
Actualment, està en curs la incorporació a la FUE d’altres 11 municipis, que representen el 5% de la població de Catalunya. Es tracta de Sabadell, Castelldefels, Vilafranca del Penedès, Sant Quirze del Vallès, Les Franqueses del Vallès, Sant Sadurní d'Anoia, Argentona, Pallejà, Calonge, Viladasens, i Fontanilles.
Objectiu de futur de la FUE: Donar compliment a la llei de facilitació de l’activitat econòmica, que suposarà un estalvi de 38 milions/any a empreses i autònoms
A més de formalitzar la incorporació de l’Ajuntament de Barcelona, l’objectiu del conveni és estrènyer la col·laboració de totes les administracions i institucions signants per fer evolucionar el model de la FUE en la línia que preveu la llei 18/2020 de facilitació de l’activitat econòmica, impulsant els canvis organitzatius necessaris i l’adaptació de les plataformes tecnològiques. En els propers 4 anys, treballaran conjuntament per assolir els següents objectius específics:
- Relació digital per defecte: Aconseguir que la tramitació i serveis administratius a disposició d’autònoms i empreses siguin digitals per defecte
- Canal Empresa com a únic portal: Aconseguir que la informació per a l’activitat d’autònoms i empreses estigui unificada en un únic portal electrònic
- Desplegament del model evolucionat de la FUE al món local. Concretament:
- Connexió de les àrees privades de les diferents administracions amb la de Canal Empresa
- Actualització del Directori d’empreses, establiments i registres
- Impuls de l’estandarització de les dades per fer possible la dada única, la interoperabilitat entre sistemes i organismes i la tramitació unificada
- Incorporació de l’identificador únic de l’establiment als expedients per garantir a l’autònom o empresari una visió integral de la seva empresa
Es calcula que la reducció dels tràmits, la major transparència, la simplicitat dels procediments i l’eliminació del temps d’espera per iniciar l’activitat empresarial comportaran una reducció estimada de costos de 38,4 milions d’euros l’any a empresaris i autònoms, un cop la llei estigui totalment desplegada.
De forma detallada, la simplificació del règim d’intervenció permet estalviar 26 milions d’euros; l’establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions, gràcies a l’aplicació del principi d’aportació de dades una única vegada, mentre que l’aplicació de l’administració digital, comporta un estalvi de 8,2 milions d’euros.
Pla Barcelona Fàcil
L’adhesió de l’Ajuntament de Barcelona a la FUE forma part d’una de les mesures establertes al Pla Barcelona Fàcil que el municipi va iniciar l’any 2021 i que preveu una reducció dels tràmits i processos per iniciar una activitat econòmica. De fet, la plena integració de l’Ajuntament a la FUE té en compte la singularitat del municipi. El Pla Barcelona Fàcil conté 26 mesures que s’estan implementant des de 2021 i fins a 2026 a través del lideratge de l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa, amb l’objectiu de la millora de la percepció i simplificació de la relació entre l’activitat econòmica i l’administració, agilitzant els recursos i el diàleg amb l’administració local.
En aquest sentit, el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha assenyalat que "estem aconseguint que Barcelona esdevingui la millor ciutat per emprendre o per posar en marxa una idea empresarial. Amb la incorporació de Barcelona a la finestreta única empresarial fem un pas més en el nostre objectiu de facilitar l’activitat econòmica a la ciutat, especialment de les persones autònomes, alhora que seguim reduint els costos i els tràmits necessaris per a la creació d'empreses”.
Projecte FUE: La Finestreta Única en la relació administració-empresa
La FUE és un projecte estratègic impulsat per la Generalitat des de 2011, a través de l’Oficina de Gestió Empresarial, amb l'objectiu de propiciar un canvi de model de relació entre empreses i Administració que faciliti l'activitat econòmica, basat en la confiança en l'empresariat. Des de la posada en marxa, ha anat incrementant el seu catàleg de tràmits i alhora, ha ampliat els tràmits disponibles en format electrònic.
Pel que fa al catàleg de procediments de la FUE, s’ha passat de 145 procediments l’any 2011 a 698 l’any 2021; una ampliació del catàleg que s’ha fet de manera simultània a un procés de racionalització i simplificació, que també comporta l’eliminació de procediments que no aporten valor, (se n’han eliminat 25 el darrer any). Tots els tràmits del catàleg FUE estan disponibles per via telemàtica al Canal Empresa.
El nombre d’expedients gestionats per l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) no ha parat de créixer, amb l’increment exponencial que van suposar les mesures COVID: al 2020 es van gestionar 564.506 expedients i al 2021 s’ha sobrepassat els 520.000.
Segueix-nos a les xarxes____________________________
- Twitter @empresacat | @treballcat