Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic instal·la onze llambordes stolpersteine al gener

query_builder   27 gener 2022 13:40

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic instal·la onze llambordes stolpersteine al gener

Se’n col·locaran vuit a Amposta, una a Cubelles i dues a Sant Fruitós de Bages

El 29 de gener, a les 11 h, l’Ajuntament de Ripollet farà un acte d’homenatge als deportats del municipi

.

Del 27 al 30 de gener, el Memorial Democràtic instal·larà onze llambordes stolpersteine a tres municipis. Se’n col·locaran vuit a Amposta, el 27 de gener; una a Cubelles, el 29 de gener, i dues a Sant Fruitós de Bages, el 30 de gener.

D’altra banda, l’Ajuntament de Ripollet recordarà els deportats del municipi en un acte públic el 29 de gener, a les 11 h, al Teatre Auditori del Mercat Vell. Durant l’homenatge es projectarà un vídeo en què ha participat el director del Memorial Democràtic. Al gener de 2021, el Memorial va instal·lar quatre stolpersteine a Ripollet en record dels veïns del municipi deportats en camps nazis Tomás Caballero, Josep Datzira, Sotero López i Juan Montesinos. En aquella ocasió, a causa de la pandèmia, l’Ajuntament no va organitzar cap acte públic.

Amposta

El 18 de juny de 2021 es van col·locar dues llambordes al Pont d’Amposta en record dels ampostins Ramon Jornet i Joaquín Tarín. El 27 de gener es col·loquen vuit llambordes més. Els deportats a qui s’homenatja amb la col·locació de les plaques són:

Nom 

Data de deportació 

Camp

Situació final 

Lloc on es col·locaran 

Lluís Cid

1940

Mauthausen

Assassinat

Avinguda Santa Bàrbara, 26

Enrique Ferré Durán

1940

Mauthausen

Alliberat

Carrer Victòria, 1-3

Enrique Ferré Berenguer

1940

Mauthausen

Assassinat

Carrer Victòria, 1-3

Jacinto Forcadell

1941

Mauthausen

Alliberat

Carrer Colom, 5

Vicente Gil

1942

Mauthausen

Alliberat

Carrer Corsini, davant 21-23

Marcelino Ortí

1941

Mauthausen

Assassinat

Pont d’Amposta

Miguel Tomàs

1941

Mauthausen

Assassinat

Carrer Migdia, 1-3

Pedro Valero

1941

Mauthausen

Assassinat

Carrer Corsini, 18

A les 17 h les autoritats i els assistents participaran en un recorregut durant el qual es col·locaran les llambordes (carrers del Migdia, Santa Bàrbara, Colom, Corsini i Pont Penjant). L’acte en record de les víctimes de l’Holocaust i dels deportats ampostins tindrà lloc a les 18 h, al costat del Pont Penjant. Hi intervindran l'alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; la regidora de Cultura d'Amposta, Inés Martí; el director dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l’Ebre, Joan Juan Aixa, i dues alumnes de l’Institut Ramon Berenguer IV.

Cubelles

A Cubelles, es col·locarà una llamborda el 29 de gener, en record de Luis Camacho. Nascut l’any 1914, Camacho va ser deportat a Mauthausen el 1941. Va morir al camp de Temberg l’any 1944. La llamborda s’instal·larà al carrer de la Pau, 5, en un acte d’homenatge que començarà a les 17 h i en què participaran l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll; el regidor de Memòria Històrica, Daniel Pérez; el president de l’associació Projecte Buchenwald, Enric Garriga, i el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro. A Cubelles ja hi ha una llamborda en record del deportat Josep Agustí Bombuí, col·locada a l’abril de 2019.

Sant Fruitós de Bages

L’Ajuntament ha organitzat un homenatge al veïnat que va patir les conseqüències de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial. Tindrà lloc el 30 de gener, a les 12 h, a la plaça de la Vila, al jardí de darrere del consistori. Durant l’homenatge, s’inaugurarà l’Espai de la Memòria i es col·locaran dues llambordes stolpersteine en record dels deportats Arturo Cura i Antonio Escalé. Tots dos van ser internats a Mauthausen l’any 1941 i moriren a Gusen.

Els parlaments aniran a càrrec d’Àdria Mazcuñan, alcaldessa de Sant Fruitós de Bages; Laia Feliu, regidora de Cultura i Festes; Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic; Victoria Soler, professora d’història contemporània de l’Institut Gerbert d’Aurillac, i Josep Sinca Cura, familiar del deportat Arturo Cura.

2021: 377 llambordes a 56 municipis

Catalunya ha acabat l’any 2021 amb un total de 377 llambordes stolpersteine instal·lades en un total de 56 municipis. Cada llamborda és un homenatge personalitzat a les víctimes de la deportació nazi que consisteix en la instal·lació de plaques urbanes davant l’última residència on la víctima va viure en llibertat.

A les stolpersteine es grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i, finalment, la seva situació final (assassinada o alliberada).

En paraules de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, les llambordes “ens permeten recuperar aquelles vides truncades i fer-les visibles amb un homenatge permanent que sigui útil com a lliçó de present i de futur. Cal dir els seus noms, perquè una persona només és oblidada quan el seu nom no és recordat. I nosaltres no els volem oblidar. Ni a ells ni a tantes d’altres víctimes de la repressió”.

Previsions per a enguany

Per a 2022, el Memorial Democràtic treballa amb dues llistes: la de les llambordes ja produïdes i pendents de col·locari la de les llambordes en procés de petició a Alemanya, que inclou municipis com Terrassa, Lleida, Arbeca, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Caldes de Montbui, Reus, Tarragona i l’Hospitalet, entre altres.

Actualment, les llambordes pendents d’instal·lar, a banda de les d’Amposta, Cubelles i Sant Fruitós de Bages, pertanyen a Agullana (3), Avinyó (2), Palafrugell (5), Vic (10) i Sant Joan Despí (1).

El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, afirma que “gairebé a totes les poblacions de Catalunya hi ha algú que és objecte natural d’una stolpersteine. Aquesta dispersió territorial ajuda a mantenir la memòria”. Segons el cens “Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis”, publicat pel Memorial, es calcula en milers les víctimes del nacionalsocialisme a Catalunya.

1  

Imatges

Llamborda en record de Luis Camacho

Llamborda en record de Luis Camacho 1152

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia