Educació

Foto

Baixen els contagis als centres educatius per tercer dia consecutiu

query_builder   27 gener 2022 17:00

event_note Nota de premsa

Baixen els contagis als centres educatius per tercer dia consecutiu

  • La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, i la directora general de Professorat de Centres Públics, Dolors Collell, han actualitzat les dades d’incidència de la pandèmia als centres educatius

 

  • Des del 7 de gener fins avui, Educació nomena 13.156 docents substituts

 

  • Des que va començar el segon trimestre el 10 de gener, s’han fet 383.000 tests d’antígens a la farmàcia i 59.000 més a l’atenció primària, en l’àmbit escolar
Foto

Per tercer dia consecutiu, i des del 24 de gener, baixen els contagis de Covid als centres educatius en el context de la sisena onada. Així ho han exposat en roda de premsa la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà; la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso; i la directora general de Professorat de Centres Públics, Dolors Collell, que han actualitzat les dades d’incidència de la pandèmia als centres educatius.

 

Actualment, hi ha confinats 3 centres, 98.185 alumnes -6,82%- i 8.570 docents -5,36%-. Patrícia Gomà ha avançat que les dades d’avui evidencien “una moderada davallada de contagis en l’àmbit escolar de 3 dies consecutius. El dilluns 24 de gener va ser el dia més alt i a partir d’allà s’ha anat baixant la xifra. Aquest és el tercer dia de davallada de confinats. Amb tota la precaució i prudència, però això pot ser un punt d’inflexió, un canvi d’escenari en la sisena onada”.

 

El Departament d'Educació ha nomenat un total de 13.156 docents substituts per garantir el ple funcionament presencial dels centres en la tornada del segon trimestre escolar, entre el 7 i el 27 de gener. La secretària general d’Educació ha remarcat que les més de 13.000 substitucions docents són unes dades rellevants que mostren “el volum de feina que està afrontant el Departament per mantenir les escoles obertes i amb la màxima normalitat possible en un context de pandèmia que no té res de normal, i on l’escola està responent amb esforç. Un  esforç important per mantenir les escoles obertes, perquè es tracta d’un servei públic essencial”.

 

Per tal de garantir el funcionament escolar en els primers dies del segon trimestre, Educació ha pres mesures extraordinàries com el nomenament diari de professorat –enlloc del nomenament habitual de tres dies a la setmana-; el nomenament excepcional d’urgència per a centres amb més de 3 baixes inferiors a 5 dies; i la cobertura de baixes iguals o superiors a 5 dies –fins ara es cobrien les de 7 o més dies de durada-.

 

La directora general de Professorat de Centres Públics, Dolors Collell, ha explicat que “en les mateixes dates i període del curs passat el Departament va fer 3.271 nomenaments, fet que permet veure la magnitud excepcional de nomenaments que gestionem a dia d’avui”. Collell ha recordat que s’han obert les borses de totes les especialitats i territoris. Pel que fa a l’obertura de borsa, entre el 13 i el 21 de gener s’hi han inscrit més de 1.800 docents, dels quals 350 ja s’han incorporat al sistema. A data d’avui hi ha a la borsa 1.762 mestres de primària i més de 5.800 professors de secundària i d’FP. La borsa estarà oberta fins el 15 de febrer.

L’alt testatge en l’àmbit escolar ha permès detectar un 7,5% de positius

 

Per la seva banda, la responsable dels programes de Salut Pública en la infància i l’adolescència del Departament de Salut, Laia Asso, ha explicat que, des que es va iniciar el segon trimestre, el 10 de gener, fins avui, s’han realitzat a tot Catalunya un total de 383.000 tests d’antígens de prescripció automàtica en l’àmbit escolar. D’aquests, un 7,5% han donat positiu. “Són positius d’infants i de professionals dels centres educatius que s’han pogut conèixer malgrat que fossin asimptomàtics i, per tant, han permès que iniciessin els seus períodes d’aïllament”, ha ressaltat. A aquesta xifra, cal afegir-hi els 59.000 tests que s’han fet a l’atenció primària, que ha testat els alumnes d’educació infantil.

 

Tal i com ha assenyalat, la xifra de tests realitzats durant aquestes dues setmanes i mitja és molt més elevada a la registrada durant tot el primer trimestre, 71.595, amb un 1,17% aleshores de positivitat. En aquest sentit, ha remarcat Asso, la incidència actual “s’explica perquè estem testant molt” i, tal i com ha afegit, “si testéssim en qualsevol altre àmbit de la comunitat, trobaríem probablement incidències similars”.

 

D’altra banda, Asso també s’ha referit a les quarantenes que han de fer els alumnes no immunitzats dels centres de secundària. Tal i com ha recordat, “és un dels aspectes que no ha canviat respecte el protocol anterior: el primer trimestre també hi havia una indicació diferenciada de quarantena en els no immunitzats”. Aquesta quarantena, ha afegit, “s’indica per la protecció de la persona no immunitzada davant la covid-19” i està subjecta al procediment general d’aïllaments a Catalunya, que, al seu torn, “està subjecte al protocol del ministeri de Sanitat”.

 

Protocols per a les jornades de portes obertes i els Carnestoltes

 

Per últim, la doctora Asso també ha explicat els protocols per les jornades de portes obertes als centres educatius i per a les celebracions de les festes del Carnestoltes, que avui s’han presentat als equips directius. En el primer cas, ha explicat Asso, “es recullen les recomanacions habituals: prioritzar el format telemàtic i que les visites presencials es facin en grups petits, d’un màxim de 10 persones”. Pel que fa al Carnestoltes, ha dit es prioritzaran les activitats a l’aire lliure. Quan els actes s’hagin de fer a l’interior, hauran de ser en espais ben ventilats i, en aquest cas, es limitarà la presència d’acompanyants a un familiar per alumne.

 

27 de gener de 2021

2  

Fitxers adjunts

Recomanacions portes obertes

Recomanacions portes obertes
PDF | 388

Recomanacions carnestoltes

Recomanacions carnestoltes
PDF | 478

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia