Imatge de recurs
  •  Els plans homologats avui, sumats als de les anteriors comissions del 2021, fan un total de 251
  • Del total de plans aprovats, 13 són d’indústries de risc químic que tenen substàncies perilloses en quantitats importants
  • A la mateixa Comissió d’avui, 26 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, ha presidit avui divendres, 28 de gener de 2022, una nova Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, en què s’han homologat 37 nous Plans d’Autoprotecció d’indústries de risc químic, centres docents, edificis d’oficines i ports esportius, entre altres.

A la Comissió d’Autoprotecció també hi ha participat el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el sots-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández per delegació la directora general d’Indústria; i el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció.

La d’avui ha estat la primera de l’any i la novena reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021), i que està agilitzant el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció reduint de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 37 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 214 homologats a les anteriors reunions de la Comissió el 2021, de manera que deixen un total de 251 plans homologats entre març de l’any passat i aquest mes de gener.

 Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions químiques, centres docents, edificis d’oficines, entre altres

Avui s’han homologat 37 Plans d’Autoprotecció (PAU) dels quals la majoria són de les comarques de Barcelona (27), 3 de Tarragona i de la Catalunya Central; i 2 de Girona i l’Alt Pirineu i Aran.

Entre els plans homologats, per tipologia hi ha 13 instal·lacions industrials amb producte perillós en quantitats importants; 2 instal·lacions de gestió de residus perillosos; una instal·lació frigorífica; una explotació minera; 4 edificis d’oficines; un centre poliesportiu; 5 concerts-espectacle; 3 centres docents; 2 ports esportius; 1 hotel; 2 llars d’avis i centres de dia; un centre comercial i el complex del Monestir de Montserrat.

De tots els plans homologats avui, a més del complex del Monestir de Montserrat on es reforcen els elements d’autoprotecció a través del control de l’ocupació dels espais de més risc per garantir les condicions d’evacuació en cas d’emergència, també destaca l’estació de tractament d’aigua d’Agbar, afectada per la presència de substàncies perilloses i especialment del clor com a tòxic, que ha fet un esforç important per reforçar els seus equips d’autoprotecció i disposar de bombers d’empresa (equips de tercera intervenció d’acord al que estableix la normativa). També destaca el centre de dia i residència geriàtrica del Parc Taulí de Sabadell i els 2 edificis d’oficines del Banc Sabadell, amb un gran nombre de treballadors. 

A la Comissió d’avui s’han presentat també 26 PAU que no han estat homologats (19 de Barcelona; 4 de Girona; 2 de Lleida i 1 de la Catalunya Central).

Per tipologia, es tracta de 5 instal·lacions industrials amb producte perillós en quantitats importants; una empresa de gestió de residus perillosos; una instal·lació frigorífica; 2 instal·lacions industrials afectades per elevada càrrega de foc; una instal·lació relacionada amb la generació o transformació d’energia elèctrica; un castell de focs; 5 edificis d’oficines; 3 hotels; un port esportiu; un túnel ferroviari; un túnel ferroviari i estació (complex ferroviari); un càmping ubicat en zona inundable; 2 magatzems de venda a l’engròs i un concert-espectacle.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels propers mesos per tal de que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.