• El Departament d’Igualtat i Feminismes invertirà més de 300.000 euros a Reus i més de 70.000 euros a Valls per impulsar la corresponsabilitat de l’administració pública en les cures d’infants i adolescents
  • Tània Verge: “Atenem les necessitats immediates de conciliació de la vida laboral i familiar de tota la població amb criatures per promoure un canvi estructural en com s’entenen les cures.”
La consellera Verge ha visitat l'IES Joan Puig i Ferreter per conèixer la seva aposta coeducativa i feminista.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat aquest matí el desplegament del programa TempsxCures al Camp de Tarragona, territori que rebrà una inversió d’1,5 milions d’euros fins a finals d’aquest any. Ho ha explicat des de la Selva del Camp, municipi al qual s’ha desplaçat per visitar l'Ajuntament i per conèixer l’aposta coeducativa de l’IES Joan Puig i Ferreter.

El programa TempsxCures s’emmarca dins del treball estratègic de la conselleria per promoure un canvi estructural respecte de les cures. Amb aquest projecte, el Govern es corresponsabilitza de la cura d’infants i adolescents de 0 a 14 anys, oferint atenció fora del temps escolar amb serveis de proximitat i de qualitat. En paraules de la consellera, “atenem les necessitats immediates de conciliació de la vida laboral i familiar de tota la població amb criatures per promoure un canvi estructural en com s’entenen les cures". Un nou paradigma que avança en el dret a les cures i el dret al temps –temps per a la participació en la vida política i social, per a l’oci, per a l’autocura– com a drets universals.

La inversió destinada a les comarques del Camp de Tarragona es distribuirà entre els municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès. La ciutat de Tarragona rebrà 365.892,55 euros; Reus, 313.395,91 euros; Cambrils, 106.115,38 euros; Salou, 80.212,66 euros; Vila-seca, 76.652,98 euros, i Valls, 70.000,18 euros. La transferència de fons tindrà en compte particularitats territorials com la dispersió geogràfica, la deficiència de la xarxa de transport col·lectiu, la singularitat dels micropobles, les situacions de ruralitat o el risc de despoblament.

Amb una clara aposta per l’equitat territorial, l’estratègia d’implementació del programa facilita que siguin els municipis i els ens locals qui identifiquin quins són els serveis que millor s’adapten a les necessitats de cures i de temps de la seva població. Serveis que poden ser puntuals o no, a domicili o en equipaments, en ludoteques, en espais d’acollida a les escoles, en casals, etc. “Som un govern municipalista, treballem amb i pels ajuntaments”, ha assegurat Verge. “El departament d’Igualtat i Feminismes facilita que siguin els municipis els que triïn quins són aquells serveis més necessaris, aprofitant les estructures que ja tenen, reforçant-les, ampliant els serveis. El Departament coordina i fa també aquest acompanyament al desplegament”, ha explicat.

La prestació de serveis, de vocació universal, tindrà en compte la diversitat de les famílies i de les dones, i per això es prioritzaran les famílies monoparentals, les dones en situació de violència masclista, les dones en situació d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura i les dones migrades.

Per últim, TempsxCures és també una aposta per l’ocupació de qualitat. En aquest sentit, la consellera ha afirmat que el programa revaloritza les cures: “Com que estem oferint aquests serveis de proximitat des dels poders públics, estem incrementant l’ocupació en el sector de les cures, i també estem incrementant l’ocupació de qualitat. Sabem que les cures són un treball massa sovint precaritzat, segurament en part perquè està molt feminitzat". Per això, TempsxCures estableix una nova acreditació professional perquè aquelles persones que ja han estat treballant en l’àmbit de les cures, però sense un reconeixement específic de la seva vàlua professional, puguin veure ara acreditades les seves competències i accedir a millors contractes i condicions laborals.



Una transformació feminista que es fa “des de tots i cadascun dels espais”

La consellera Tània Verge Mestre ha anunciat el desplegament del programa TempsxCures al Camp de Tarragona en el marc de la seva visita a la Selva del Camp. En primer lloc, ha visitat el consistori, on ha estat rebuda per l’alcalde del municipi, Josep Masdeu Isern, i ha signat el Llibre d’Honor. A continuació, s’ha desplaçat a l’IES Joan Puig i Ferreter, “un centre educatiu que posa de manifest que la transformació feminista ja ha començat, i es fa des de tots i cadascun dels espais”, segons ha afirmat la consellera.

Verge ha pogut conèixer de primera mà el treball col·laboratiu que es realitza al centre entre professorat i alumnat per transversalitzar la perspectiva de gènere, “per fer polítiques feministes també en el dia a dia dels centres educatius, sigui en els continguts curriculars, sigui en activitats extraescolars, sigui també en el propi repensar els espais perquè siguin veritablement inclusius” ha assegurat la consellera.

En aquest sentit, una de les accions en què s’ha concretat l’aposta coeducativa del centre porta per títol “No hi ha prou aules per a tantes dones amb talent”. Es tracta d’un projecte integral de l’institut que ha consistit en identificar cadascuna de les aules amb noms de referents destacades de diversos àmbits de la cultura i el coneixement. Dones procedents d’arreu del món i amb trajectòries molt diverses són les protagonistes d’una iniciativa que, en paraules de la consellera, “repara un greuge històric: el de la invisibilització de les dones al currículum escolar. Tenim encara uns cànons historiogràfics, de literatura, d’art, que segueixen invisibilitzant les dones, que ens fan desaparèixer, com si no tinguéssim història o no haguéssim fet aportacions a tots els àmbits del coneixement”, ha lamentat Verge.

Una altra de les accions amb què l’IES Joan Puig i Ferreter està aplicant el principi d’una educació coeducativa és la posada en marxa d’una assignatura de primer d’ESO sobre educació sexoafectiva. Un projecte que encaixa plenament amb l’enfocament que s’està promovent des del Departament d’Igualtat i Feminismes, segons ha explicat la consellera, i que s'alinea amb l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. De fet, dos elements clau d’aquesta estratègia són la incorporació de l’educació sexoafectiva a tot el currículum escolar, des de l’etapa de 0 a 3 anys, i la promoció de l’equitat menstrual a través dels centres educatius. “Som aliades en la transformació feminista”, ha dit la consellera a les representants de la comissió d’igualtat del centre, “i és responsabilitat del Govern contribuir a la transversalització del principi de la coeducació”.



Valls: Dones en xarxa, colles castelleres i Festes Decennals

Després de la visita a l’institut, la consellera s’ha desplaçat a Valls. La capital de l’Alt Camp inaugura aquest divendres les seves Festes Decennals, que l’any passat van haver de ser ajornades a causa de la situació sanitària generada per la COVID-19.

Encara durant el matí, Verge ha visitat el projecte “Dones en Xarxa”, una iniciativa impulsada per la Regidoria d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Valls i formada per dones migrades en què es promou la seva participació en la vida social del municipi.

A la tarda, la consellera s’ha reunit amb la comissió d’igualtat de la Colla Joves Xiquets de Valls, i amb la junta i la comissió d’igualtat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Com a final de jornada, el programa de la consellera tanca amb l’assistència al pregó de les Festes Decennals i a la primera encesa de les lluminàries.

5  

Imatges

Visita a l'IES Joan Puig i Ferreter

Visita a l'IES Joan Puig i Ferreter 247

Visita a l'ajuntament de La Selva del Camp.

Visita a l'ajuntament de La Selva del Camp. 478

Trobada amb el projecte 'Dones en Xarxa".

Trobada amb el projecte 'Dones en Xarxa". 395

Trobada amb la comissió d'igualtat de la Colla Joves Xiquets de Valls.

Trobada amb la comissió d'igualtat de la Colla Joves Xiquets de Valls. 387

Trobada amb la comissió d'igualtat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Trobada amb la comissió d'igualtat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. 434