Territori

BIM

La digitalització de la Generalitat creix amb obres que incorporen el sistema BIM per valor de 530 MEUR, el doble que l'any 2020

query_builder   30 gener 2022 10:00

event_note Nota de premsa

La digitalització de la Generalitat creix amb obres que incorporen el sistema BIM per valor de 530 MEUR, el doble que l'any 2020

  • El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori impulsa el 60% de totes les actuacions que apliquen la metodologia BIM a la Generalitat

 

  • El Building Information Modelling un sistema de treball col·laboratiu i virtual en 3D que afavoreix la sostenibilitat i l’ús eficient dels recursos des del disseny dels projectes i l’execució de l’obra, fins a la gestió i manteniment posterior
BIM

La Generalitat va adjudicar i contractar l’any passat 127 obres que incorporaven el sistema Building Information Modelling per valor de prop de 530 MEUR, el doble, tant pel que fa a nombre d’actuacions com per la inversió, respecte de l’any 2020, segons dades de l’Observatori BIM del Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori. El Govern té incorporada des de 2018 aquesta nova metodologia en contractes d’obra civil i d’edificació per aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador que garanteixi alhora un ús més eficient dels recursos públics.

  

El BIM és un sistema de treball virtual en 3D on col·laboren de forma contínua els diferents agents, públics i privats, que participen en el cicle de vida de les obres i edificacions,  des del disseny i execució de l'obra fins al seu manteniment i conservació. L’evolució de les dades d’actuacions adjudicades i contractades des de l’inici de la seva implementació, mostra que la digitalització de la Generalitat i del seu sector públic va augmentant de manera positiva.

BIM

Durant l’any passat, els contractes que seguien la metodologia BIM van ser 127, per un valor de 530 MEUR, quan l’any anterior es van adjudicar i contractar 64 obres que sumaven 243,3 MEUR. Cal remarcar, a més, que les actuacions adjudicades que utilitzen aquest sistema van ser les de més valor econòmic. D’aquestes obres on s’utilitza el sistema BIM, 80 van ser d’obra civil, amb un pressupost total de 255,5 MEUR, i 47 d’edificació, per un import de 272,1 MEUR.

 

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori va impulsar més del 60% de les obres amb metodologia BIM (78), per un valor de prop de 200 MEUR. Algunes de les obres que ha executat l’any passat o està executant aplicant la metodologia BIM són el condicionament de la C-14 entre Organyà i Montant de Tost, la transformació de la C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat, l’ampliació de la C-17 al Vallès Oriental o la variant d’Anglès.

 

Transformació de la construcció

 

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, com a principal promotor d’obra pública i gestor d’infraestructures de mobilitat ha liderat la implementació de la nova metodologia de treball BIM com a palanca de canvi que permeti la transformació digital en l’àmbit de la construcció a Catalunya. A més, manté un ferm compromís d’assolir uns alts nivells de sostenibilitat ambiental, econòmica, política i social en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

Així mateix, presideix la Comissió Interdepartamental del BIM que, amb una estructura renovada el 2021, està guiant tot el procés de desplegament del BIM en l’àmbit del sector públic de la Generalitat. Aquesta Comissió va impulsar l’any 2018 l’acord de Govern que va instaurar la necessitat d’utilització del BIM en el disseny i construcció de les obres d’edificació pública i obra civil de la Generalitat, fent de referència i de tractor d’aquest procés de transformació digital i innovació a tot el sector de la construcció a Catalunya.

1  

Imatges

Imatge variant Anglès BIM

Imatge variant Anglès BIM 43

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 445