Justícia, Drets i Memòria

.

Lourdes Ciuró anuncia que el Fòrum Judicial de Tarragona es construirà a la zona del Francolí

query_builder   31 gener 2022 13:56

event_note Nota de premsa

Lourdes Ciuró anuncia que el Fòrum Judicial de Tarragona es construirà a la zona del Francolí

  • “Hem buscat la millor solució per poder tenir com més aviat millor i en les millors condicions el Fòrum Judicial de Tarragona”, una reivindicació històrica “de fa més de vint anys”, ha assegurat la consellera de Justícia
  • La consellera s'ha reunit amb l’alcalde, Pau Ricomà, i els operadors jurídics per anunciar-los la decisió final
  • Ciuró ha reconegut que l’edifici de Tabacalera “ens enamorava”, però “era una quimera i no podíem garantir que el Fòrum de Tarragona fos aviat una realitat”
.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, acompanyada de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha anunciat aquest matí que la futura seu del Fòrum Judicial de Tarragona s’ubicarà “al solar del carrer Arquebisbe Pont i Gol de Tarragona, més conegut com la zona del Francolí. Aquesta és l’opció que des del Departament hem escollit com la millor”.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha traslladat aquest matí a l’Ajuntament de Tarragona, on s’ha reunit amb l’alcalde, Pau Ricomà, i els operadors jurídics, per comunicar-los l’indret on finalment es construirà el Fòrum Judicial. Han acompanyat la consellera, la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, i la directora dels Serveis Territorials de Justícia, Mònica Solé.

La consellera ha asseverat que “hem estudiat i analitzat honestament les dues opcions que hi havia; no ens hem deixat portar ni per apriorismes ni per condicionaments, al contrari, hem buscat la millor solució per poder tenir com més aviat millor i en les millors condicions possibles un Fòrum Judicial”.

“Tabacalera ens enamorava”

La titular de Justícia ha reconegut que “ha estat una decisió difícil, perquè ens enamorava molt poder-ho fer a Tabacalera, per molts motius; un d’ells és que des del Departament creiem en un urbanisme intel·ligent, que els elements patrimonials juguin al servei de la integració amb la ciutat, un equipament cultural ha de tenir vida, per tot el que això suposa de dinamisme, de cultura, d’apropar aquests elements emblemàtics a la ciutat. És un equipament singular que ens enamorava”.

Lourdes Ciuró ha explicat que s’ha descartat aquesta opció perquè demorava el projecte. D’una banda, es necessiten dos anys de tramitació de l’expedient a la Generalitat, sis mesos més per aprovar el Pla d’infraestructures i uns sis o vuit mesos més per licitar-lo. Així doncs, la consellera ha remarcat que “no és una opció realista si volem complir amb la voluntat de dotar la ciutat d’aquesta infraestructura al més aviat possible; només administrativament, parlem d’una demora de com a mínim tres anys”. I ha remarcat: “Finalment, vam concloure que la Tabacalera era una quimera i no podíem garantir que el Fòrum de Tarragona fos una realitat aviat”. Ciuró ha recordat que en la seva primera visita a Tarragona, el setembre passat, es va comprometre a “desencallar una signatura pendent de fa més de vint anys un Fòrum Judicial en condicions”.

Des de l’Ajuntament de Tarragona, l’alcalde Pau Ricomà s’ha mostrat molt satisfet davant l’anunci i ha destacat que “és una notícia important que referma la capitalitat de Tarragona”, ja que tenir una ciutat judicial és el que toca, perquè Tarragona és l’única capital que no en disposa. “Després de dues dècades de reclamacions, tindrem un servei efectiu i funcional per a la ciutadania”.

“Una solució definitiva a una reivindicació històrica”

“Hem triat la zona del Francolí com la més realista possible”, ha dit la consellera. I ha explicat que, si es compleixen tots els terminis, es preveu que aquest any 2022 ja es tinguin els recursos per al projecte, que estarà acabat a finals d’any. L’estiu de 2023 es podrà començar la licitació de les obres i cap a finals d’any es començarà a la construcció. Està previst que les obres acabin el 2026 i que el Fòrum estigui en funcionament aquell mateix any.

“Es tracta d’una obra d’envergadura. Hem buscat una solució real, efectiva, sostenible, que no sigui fer volar coloms ni llançar la pilota endavant, perquè volem que Tarragona tingui la Ciutat Judicial que es mereix. Volem tenir un servei de justícia àgil, en què la ciutadania sigui el centre de la nostra acció. Tarragona ha de disposar d’aquest Fòrum Judicial, que no és un caprici i que busca unificar les vuit seus judicials escampades en un únic punt”, ha remarcat Lourdes Ciuró.

El nou equipament

Serà una edificació de 32.000 metres quadrats on s’ubicaran tots els equipaments de Justícia, des de l’Audiència Provincial fins a tots i cadascun dels òrgans unipersonals; també, la Fiscalia de Menors, la Fiscalia de Tarragona, els col·legis professionals i els Servis Territorials de Justícia. La consellera ha destacat que “d’aquesta manera es concentraran els òrgans dispersos actualment en vuit punts de la ciutat. Hi haurà espai suficient de creixement, ja que els el òrgans ocupen ara 19.000 metres quadrats, i donarà resposta a les necessitats futures“.

Finalment, la consellera ha dit que els propers dies el Departament encarregarà les gestions a Infraestructures.cat perquè a finals d’aquest 2022 tinguem redactat tot el projecte. La consellera ha posat en relleu que actualment el Departament està pagant anualment 1,2 MEUR per tots els equipaments que hi ha en servei a Tarragona, i que quan el Fòrum Judicial estigui en marxa representarà una racionalització i una eficiència dels recursos públics en matèria de justícia.

 

3  

Imatges

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, anuncia la ubicació del Fòrum de la Justícia de Tarragona

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, anuncia la ubicació del Fòrum de la Justícia de Tarragona 71

La consellera de Justícia es reuneix amb l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà

La consellera de Justícia es reuneix amb l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà 133

Solar.

Solar. 4795