- La consellera Garriga i Giralt-Miracle formalitzen la donació del fons, imprescindible per al coneixement de l’art i el disseny català contemporani
L’acadèmic, crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle ha lliurat el seu arxiu personal a la Generalitat de Catalunya perquè sigui conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès. Ho ha fet en un acte en què ha participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez; la família de Giralt-Miracle; la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; el director de l’Arxiu Nacional, Francesc Balada; i la directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pilar Vélez; el president del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Oliveras, i el director del Museu de Valls, Jordi París.
L’acte, a més de constituir un reconeixement públic del Govern envers la figura de Daniel Giralt-Miracle, posarà en marxa la formalització legal de la donació del fons, que va ingressar materialment a l’Arxiu Nacional des del seu despatx professional barceloní el passat 9 de desembre, i on ha quedat registrat oficialment com a fons Daniel Giralt-Miracle | ANC1-1337. Durant l’acte, la consellera Garriga ha agraït a Giralt-Miracle tant la donació del seu fons com la seva tasca com a primer cap dels Serveis d’Arts Plàstiques del Departament de Cultura durant l’etapa posterior a la dictadura franquista. En resposta a això, Giralt-Miracle ha agraït tot l’aprenentatge de la seva etapa al Departament, en la qual ha assegurat que va aprendre a estimar l’art de tot Catalunya.
L’arxiu personal de Daniel Giralt-Miracle que s'incorpora a l’Arxiu Nacional una vegada superats els entrebancs provocats per la pandèmia constitueix, no només un testimoni interessantíssim de l’activitat del productor, sinó també un espectacular dipòsit d’informació sobre l’art i el disseny català al segle XX, acumulada amb l’objectiu de bastir els seus projectes de publicacions i expositius. Una vegada duts a terme els treballs de descripció arxivística necessaris i posat a la xarxa a través del portal Arxius en Línia, restarà obert al públic i posat al servei de tothom. Cal remarcar que es tracta d’un fons documental que ja és conegut, valorat i utilitzat pels agents culturals i que consolida l’Arxiu Nacional com un centre de referència també en aquest àmbit.
El contingut del fons documental
El fons documental Daniel Giralt-Miracle tenia, en el moment del seu ingrés a l’Arxiu Nacional, abans de la seva instal·lació definitiva, un volum de 180,3 m (1.803 capses de format estàndard), al qual cal sumar-hi la biblioteca, que s’estima en 15.000 volums aproximadament. Cronològicament, abasta el període 1960-2019 i s’estructura en les següents agrupacions documentals:
- "Crònica d'Art": dossiers biogràfics d'arquitectes i pintors, amb escrits i notes de treball, correspondència i informació aplegada (672 capses)
- "Temes": dossiers temàtics amb manuscrits de treball, notes i informació (504 capses)
- "Gent": dossiers biogràfics sobre altres personalitats (210 capses)
- "Museus": dossiers sobre la relació amb institucions museístiques (56 capses)
- "Disseny": dossiers biogràfics sobre dissenyadors amb materials de treball, correspondència i informació (14 capses)
- "Fotografia": dossiers biogràfics sobre autors amb materials de treball, correspondència i informació (42 capses)
- "Gaudí": organització de l'Any Gaudí i articles, exposicions i catàlegs sobre l'arquitecte (60 capses)
- "Arxiu de gestió": comissariat d'exposicions, Consell de Cultura de Barcelona, Comissió de la Memòria, Patronats, Premis FAD i notes de despatx (140 capses)
- "Textos i correspondència": dossiers d'escrits i cartes no classificades a les cinc primeres sèries (45 capses).
Una vida dedicada a l’estudi i la comunicació de l’art i el disseny
Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez (Barcelona, 1944) va néixer al si d’una família barcelonina fortament connectada amb el món de l’art i l’edició. El seu pare, Ricard Giralt Miracle (una part del fons del qual va ingressar a l’Arxiu Nacional durant els anys 2018 i 2019) va ser un reputat il·lustrador, dissenyador gràfic i tipògraf, que al seu torn havia aprés l’ofici de l’avi, gravador i litògraf. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i després Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona; va completar la seva formació a Alemanya, a la Hochschule für Gestaltung de la ciutat d’Ulm, on es va diplomar en disseny i comunicació.
Especialitzat en l’estudi del disseny i la història de l’art, la seva dedicació docent s’ha desenvolupat a l'Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona ELISAVA (1966-1973), la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona (1978-1987) i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (1979-1980). Com a gestor públic i d’importants equipaments, Daniel Giralt-Miracle ha estat responsable del Servei d'Arts Plàstiques del Departament de Cultura (1982-1987), director gerent de la Fundació Caixa de Catalunya (1987-1989), director del MACBA (1989 -1994) i de l'Espai Gaudí del Centre Cultural Caixa Catalunya (1995-2000).
Referent de la comunicació pública en el seu àmbit, ha comissariat més d’un centenar d’exposicions d’art, disseny i arquitectura. L’any 2002, en reconeixement al seu interès per l’arquitecte, va ser designat comissari general de l’Any Internacional Gaudí, que li va reportar el Premi Nacional de Disseny concedit per la Generalitat de Catalunya. Va ser, també, màxim responsable de l’Any Internacional Dalí (2004). Com a crític d’art des de mitjans dels seixanta ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació d’àmbit català i espanyol, i ha estat fundador i director de la revista Batik (Panorama General de las Artes)
En reconeixement al seu prestigi, Giralt-Miracle és vicepresident emèrit de l'Associació Internacional de Crítics d'Art (AICA); president emèrit de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA); membre de les acadèmies de belles arts de Sant Jordi (Barcelona), San Fernando (Madrid) i Sant Carles (València) i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Medalla d’Or de Barcelona (2019), des del desembre de 2011 forma part del Consell de Cultura de la ciutat i el 2013 va ser distingit pel Govern amb la Creu de Sant Jordi.
La preservació del patrimoni documental sobre l’art i el disseny
El fons Daniel Giralt-Miracle, centrat en la segona part del segle XX, especialitzat en el coneixement dels corrents artístics, les activitats artesanals, el disseny gràfic i industrial i la crítica arquitectònica, complementa el nodrit grup de fons que conserva l’arxiu com a part del patrimoni documental de l’art i el disseny català contemporanis. En aquest sentit, cal destacar els fons, extraordinaris per la riquesa del seu contingut, de la Junta de Museus, el de l’arquitecte-president Josep Puig i Cadafalch, la il·lustradora i dibuixant Francesca Rius i Sanuy, així com el de l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas i Guardiola, incorporat recentment.