Salut

Salut

Salut deixa d'oferir TAR als contactes estrets de l'entorn escolar a partir de dilluns vinent per la baixada de la incidència i la positivitat

query_builder   2 febrer 2022 14:35

event_note Nota de premsa

Salut deixa d'oferir TAR als contactes estrets de l'entorn escolar a partir de dilluns vinent per la baixada de la incidència i la positivitat

  • Es manté la recomanació de TAR per a alumnes d’Educació Especial i per a docents d’Infantil, Primària i Educació Especial, amb pauta completa i asimptomàtics
  • Un 86,6% de la població de Catalunya ha tingut contacte amb el virus o amb la vacuna i té algun tipus d’immunitat enfront del virus
  • Julià Blanco, investigador de l'IrsiCaixa al Campus Can Ruti, afirma que no té sentit protegir-nos de la COVID-19 mitjançant la infecció natural ja que la vacunació ens garanteix molt millor un resultat òptim en la protecció contra el virus
Cabezas i Blanco, avui en roda de premsa
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat avui en roda de premsa que davant la millora de la situació epidemiològica de la pandèmia de la COVID-19 a Catalunya, a partir del proper dilluns, 7 de febrer, es deixarà d’oferir la realització d’un test d’antígens ràpid (TAR) a l’alumnat d’Educació Infantil, Primària, Secundària i ensenyaments postobligatoris, quan es produeixi un o diversos casos positius al grup de convivència estable (GCE). Això sí, es mantindrà la recomanació de TAR per a l’alumnat de centres d’Educació especial i pel professorat d’Educació Infantil, Educació Primària i centres d’Educació especial.

En el cas de l’alumnat de centres d’Educació Especial, en els menors de 6 anys el TAR es farà a l’Atenció Primària i a partir de 6 anys, que siguin asimptomàtics, a les farmàcies. En els professors amb pauta de vacunació completa, i que siguin asimptomàtics, el TAR es farà a la farmàcia.

També, al marge dels col·lectius esmentats, i de manera puntual, es podrà activar manualment l’autorització de TAR en qualsevol alumne o professional dels centres educatius si els Serveis de Vigilància Epidemiològica, així ho indiquen.

Cal recordar que les persones que hagin estat positives per COVID en els darrers tres mesos no tenen indicació de TAR. Tampoc no es farà prova diagnòstica a les persones que tinguin indicació de quarantena. I d’altra banda, les persones que tinguin autoritzacions de TAR vigents durant la setmana del 7 de febrer podran anar a la farmàcia per realitzar-se la prova.

Carmen Cabezas ha recordat que el Departament de Salut va posar en marxa aquest programa de TAR a les farmàcies en el retorn de les vacances de Nadal arran de la creixent incidència de casos de la sisena onada i per tal de reprendre l’activitat escolar amb una capa més de seguretat.

Aquest programa ha permès fer entre l’1 i el 31 de gener, un total de 441.809 testos d’antígens a l’entorn escolar supervisats a les farmàcies amb una positivitat d’un 7,4%. “Es tracta d’un gran esforç de diagnòstic”, ha assenyalat Cabezas, que no ha fet cap comunitat autònoma, com va explicar també fa uns dies el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Cabezas ha assenyalat que s’ha pres aquesta decisió per la disminució de la positivitat i de la incidència de casos de COVID1-9 a Catalunya. “La incidència ja és de baixada ràpida i molt clara, sobretot la dels més joves”. Ara mateix a 7 dies ja és de 2.263 i de 5.549 a 14. La positivitat també cau fins el 19,42%; i la Rt baixa ja per sota de 1 i se situa al 0,75.

La pressió a l’Atenció Primària també disminueix tot i que encara hi ha molta activitat. Aquest dilluns, 31 de gener, va atendre 61.557 visites relacionades amb la COVID-19 i ahir 42.115, lluny del rècord registrat el passat 17 de gener amb 102.513 consultes. “Està baixant claríssimament, però està molt alta. Vull agrair de nou aquesta tasca de l'Atenció Primària i també la gran feina dels Serveis de Vigilància Epidemiològica, del 061 i de tots els implicats”, ha reblat la secretària de Salut Pública.

Un 7,73% dels casos de COVID-19 són reinfeccions. N’hi ha un 8% dels casos en menors de 50 anys respecte un 6,7% en els de 50 anys o més. Ara mateix hi ha 2.946 persones hospitalitzades i 452 ingressades a les UCI, el 73% de les quals amb suport invasiu.

Les dades també indiquen que un 86,6% de la població de Catalunya ha tingut contacte amb el virus o amb la vacuna i té algun tipus d’immunitat enfront del virus.

Per la seva part, Julià Blanco, investigador de l'IrsiCaixa al Campus Can Ruti, ha posat l’accent en la importància de la vacunació: "Davant la disjuntiva com em vull protegir amb una infecció o amb una vacuna, la resposta és clara: em vull protegir amb una vacuna. No té sentit protegir-nos mitjançant la infecció natural, hem d'intentar no infectar-nos. Infectar-nos per tenir immunitat no té cap mena de sentit. Ens exposem a un risc de malaltia i, a més, no sabem quin serà el resultat d’aquesta immunització. Una vacunació ens garanteix molt millor un resultat òptim en la nostra protecció contra la infecció”.

En aquest sentit, Blanco ha subratllat també la importància de la tercera dosi: "Amb la tercera dosi encara augmenta més el descens del risc de mort, perquè impacta positivament en els anticossos. Per això, la dosi de record és fonamental". A més, també ha destacat, com ho ha fet també Carmen Cabezas, que “el tipus vacuna que rebem en la tercera dosi no és rellevant ja que la combinació de vacunes està funcionant molt bé”.

També ha indicat que la infecció amb Òmicron genera una resposta immunitària que podria ser equivalent a una dosi de vacuna, d’aquí que els positius de COVID se’ls recomani la tercera dosi al cap de 5 mesos d’haver passat la malaltia.

Fins ara, Catalunya ja ha administrat més de 15 milions de vacunes, de les quals més de 3 milions corresponen a terceres dosis. Aquestes ja són, de fet, una cinquena part de totes les posades fins ara a Catalunya.

La secretària de Salut Pública ha recordat que “la dosi de record té un gran efecte protector”. Les persones no vacunades majors de 70 anys tenen una probabilitat 5,4 vegades més gran i 11,3 vegades més d’entrar a l’UCI que les d’aquesta edat que tenen la dosi de record.

És per això, que ha fet una crida a agafar cites per la vacunació a través de http://vacunacovidsalut.cat, i ha recordat que “hi ha obertes totes les edats a partir dels 5 anys i moltes cites disponibles”.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 5493

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia