Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

consellera

La consellera Jordà anuncia un pla per fomentar la producció de biogàs a Catalunya

query_builder   3 febrer 2022 14:11

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà anuncia un pla per fomentar la producció de biogàs a Catalunya

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ho ha explicat després de visitar la innovadora planta de Vinkel, la Universitat d’Aahrus i el Bioclúster de Tjele, en el marc de la seva visita institucional a Dinamarca

 

La consellera visitant la planta de biogàs
La consellera visitant la planta de biogàs

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha anunciat avui que s’està elaborant el “Pla del biogàs a Catalunya per poder fomentar la implantació d’aquest tipus d’instal·lacions i aprofitar els purins i d’altres recursos d’origen biològic que genera la indústria agroalimentària i convertir-los en energia renovable”. La consellera ha fet aquest anunci després de visitar la planta de biogàs i upgrading a biometà de Vinkel, una de les plantes més innovadores de Dinamarca. Aquesta planta té una capacitat de tractament de 400.000 tones/any de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics que serveixen per produir un total de 25 milions de m3 de biometà que s’injecta a la xarxa.

Jordà ha explicat que un grup de treball específic treballa des de fa uns mesos en la redacció del pla i en les mesures que incorporarà per fomentar la implantació d’aquest tipus de plantes. En aquest sentit, la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha valorat que "l’aprofitament energètic del biogàs pot tenir un paper estratègic a Catalunya, ja que permet donar resposta a diferents reptes que el país té sobre la taula. El nostre país és un clúster agroalimentari que disposa de gran quantitat de residus i subproductes agroalimentaris amb potencial per a ser utilitzats per produir biogàs i fomentar l’economia circular com preveu l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2021-2030”.

La millora tecnològica en la producció i gestió del biogàs dels darrers anys fa que aquest tipus d’instal·lacions siguin més interessants, ja que permeten impulsar autoconsums més eficients de les explotacions, produir biocarburants o fins i tot injectar biometà a la xarxa després d’un tractament d’upgrading.

Incrementar l’ús d’aquesta tecnologia i el nombre de plantes de producció de biogàs pot ajudar a la gestió i sostenibilitat de les explotacions ramaderes, ja que Catalunya té un model ramader on el porcí té molt de pes i on s’ha de fer una acurada gestió dels purins. Alhora, també poden ajudar a la viabilitat de les explotacions ramaderes, en un context d’alts preus de l’energia, ja que esdevé una alternativa perquè puguin generar energia pròpia o bé valoritzar els seus subproductes, i fomentar l’ús dels fertilitzants orgànics o organominerals d’alta qualitat.

 

Dinamarca, país capdavanter en biogàs

En el marc de la seva visita institucional a Dinamarca, la consellera, acompanyada de la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, també han visitat la Universitat d’Aarhus, capdavantera en el camp de la bioeconomia i on està situat el major digestor de biogàs del món instal·lat en un centre de recerca, i el Bioclúster de Tjele.  

Catalunya genera cada any 9,4 milions de tones de purins i 2,8 milions de tones de fems i gallinasses. Actualment, hi ha 20 instal·lacions de biogàs, 4 que es nodreixen de residus d’origen municipal i 16 de purins i altres substrats. De les plantes que gestionen actualment dejeccions ramaderes, 3 són individuals, 1 col·lectiva i 3 de cogeneració.

3  

Imatges

La consellera visitant la planta de biogàs

La consellera visitant la planta de biogàs 103

Fotografia de la planta de biogàs

Fotografia de la planta de biogàs 145

Imatge de la planta vista des de dalt

Imatge de la planta vista des de dalt 67