Els actes d’homenatge als deportats tindran lloc demà, a les 11 h a Agullana i a les 18 h a Palafrugell

Hi participarà el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro

.

Demà, 5 de febrer, el Memorial Democràtic col·locarà tres llambordes stolpersteine a Agullana i cinc a Palafrugell, en record als deportats d’aquests municipis als camps nazis.

Agullana

A les 11 del matí es col·locarà una llamborda en record de Pedro Tibaut, a la plaça de l’Ajuntament, en un acte en què intervindran Josep Jovell, alcalde d’Agullana; Joan Reynal, tinent d’alcalde i regidor de Cultura, i Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic. Posteriorment es col·locarà una llamborda en memòria d’Ildefonso Hernández al carrer Darnius, 47, i una altra, en homenatge a Ramon Pont, al carrer Joaquim Bech de Careda, 17. A les 12, Enric Garriga, autor del llibre L’horitzó del mar de Buchenwald, oferirà una conferència a la Sala Polivalent del municipi.

Nom

Data de deportació

Camp

Situació final

Lloc on es col·locaran

Pedro Tibaut

1944

Buchenwald

Desaparegut

Pl. Major, 7

Ildefonso Hernández

1944

Dachau

Alliberat

C. Darnius, 47

Ramon Pont

1941

Mauthausen  Gusen

Assassinat

C. Joaquim Bech de Careda, 17

Palafrugell

L’homenatge als deportats palafrugellencs començarà a les 6 de la tarda, al mateix lloc on s’instal·laran les plaques, el carrer de la Tarongeta, 27. Hi intervindran l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, i familiars de les persones deportades.

Els deportats a qui s’homenatja amb la col·locació de les plaques són:

Nom

Data de deportació

Camp

Situació final

Lloc on es col·locaran

Francesc Aymerich

1941

Mauthausen
Gusen

Assassinat

C. de la Tarongeta, 27

Joan Bosch

1940

Mauthausen 
Gusen

Assassinat

C. de la Tarongeta, 27

Baldomer Paguina

1941

Mauthausen  Hartheim

Assassinat

C. de la Tarongeta, 27

Josep Solana

1940

Mauthausen

Alliberat

C. de la Tarongeta, 27

Laura Ballart

1944

Ravensbrück

Alliberada

C. de la Tarongeta, 27

2021: 377 llambordes a 56 municipis

Catalunya ha acabat l’any 2021 amb un total de 377 llambordes stolpersteine instal·lades en un total de 56 municipis. Cada llamborda és un homenatge personalitzat a les víctimes de la deportació nazi, que consisteix en la instal·lació de plaques urbanes davant l’última residència on la víctima va viure en llibertat.

A les stolpersteine hi ha gravat el nom complet de la persona, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

En paraules de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, les llambordes “ens permeten recuperar aquelles vides truncades i fer-les visibles, amb un homenatge permanent que sigui útil com a lliçó de present i de futur. Cal dir-ne els noms, perquè una persona només és oblidada quan el seu nom no és recordat. I nosaltres no els volem oblidar. Ni a ells ni a tantes altres víctimes de la repressió”.

Previsions per a enguany

Per a 2022, el Memorial Democràtic treballa amb dues llistes: la de les llambordes ja produïdes i pendents de col·locar i la de les llambordes en procés de petició a Alemanya, que inclou els municipis de Terrassa, Lleida, Arbeca, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Caldes de Montbui, Reus, Tarragona i l’Hospitalet de Llobregat, entre d’altres.

Actualment, les llambordes pendents d’instal·lar, a banda de les d’Agullana i Palafrugell, pertanyen a Avinyó (2) ‒amb data prevista de col·locació el 12 de febrer‒, Vic (10) i Sant Joan Despí (1). Al gener se’n van col·locar a Amposta, Cubelles i Sant Fruitós de Bages.

El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, afirma que “gairebé a totes les poblacions de Catalunya hi ha algú que és objecte natural d’una stolpersteine. Aquesta dispersió territorial ajuda a mantenir la memòria”. Segons el cens Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis, publicat pel Memorial, es calcula en milers les víctimes catalanes del nacionalsocialisme.

2  

Imatges

Llambordes Stolpersteine (Palafrugell)

Llambordes Stolpersteine (Palafrugell) 4259

Llambordes Stolpersteiine (Agullana)

Llambordes Stolpersteiine (Agullana) 191