- Segons un informe d’ACCIÓ presentat pel conseller Roger Torrent i Ramió les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones
- Gairebé la meitat de les startups catalanes treballa amb tecnologies ‘deep tech’ i sectorialment es dediquen principalment a la salut, els serveis empresarials i les TIC
- L’informe apunta que 1 de cada 4 treballadors de les startups són estrangers i que el 73% de les empreses emergents tenen clients internacionals
A Catalunya hi ha actualment 1.900 startups (2021), un 11,4% més que el 2020 i un 26,4% més que el 2019, abans de la pandèmia provocada per la Covid-19. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- presentat en roda de premsa aquest dilluns pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà Pujol.
Nombre de startups a Catalunya (2016-2021)
Segons el document, que es pot consultar en aquest enllaç, l’ecosistema català de startups ha crescut de forma constant els darrers anys, amb un augment en el nombre d’empreses emergents del 75% des del 2016, el primer any de la sèrie. Pel conseller Torrent, “som en una molt bona posició, consolidats com el primer hub de startups del sud d’Europa”. Una fita important perquè, ha afegit, “ens ajuda a posicionar Catalunya com a país referent en la innovació al servei de la transformació tecnològica i verda que el món actual demana”. Per Torrent, ”això és fruit de l’esforç combinat de molta gent en els darrers 20 anys: emprenedors, inversors i administració pública”. “És a dir, de la col·laboració público-privada, factor clau del creixement de Catalunya com a hub de startups”, ha subratllat.
En aquesta línia, el conseller Torrent ha remarcat la voluntat del Govern de seguir intensificant el suport públic cap a l’increment de startups deeptech “per seguir creixent en quantitat i qualitat”, atès que “les empreses emergents amb una base sòlida són l’avantsala dels futurs unicorns”.
Creació de llocs de treball
L’informe apunta que les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones (dades 2020, les últimes disponibles), un 10% més que el 2019. És a dir, el 2020 es van crear 1.800 nous llocs de treball en les empreses emergents catalanes tot i la situació provocada per la pandèmia. Aquest creixement de l’ocupació ha comportat que les startups hagin guanyat dimensió els darrers anys: el 2018 el 85% de les empreses emergents catalanes tenia menys de 10 treballadors, un percentatge que es redueix fins al 76% el 2020.
En aquest sentit, el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà Pujol, ha destacat que “cada cop augmenta més la mida de les startups catalanes, el que les fa més robustes i capaces de generar valor afegit per ser més escalables i tenir un impacte global”.
També ha registrat aquesta evolució la facturació de les empreses emergents. Si el 2018 el 77% de les startups catalanes facturava menys de 500.000 euros, el 2020 aquest percentatge s’ha situat al 67%, augmentant d’aquesta manera els trams d’empreses que facturen més. Tot i la crisi de la Covid-19, la facturació global de les startups catalanes es va mantenir estable el 2020 amb un volum de 1.710 milions d’euros.
Un ecosistema amb mirada global
L’informe presentat aquest dilluns apunta la forta connexió internacional de l’ecosistema català de startups. En primer lloc, el 26% dels treballadors d’empreses emergents catalanes són estrangers, un 17% en el cas dels fundadors. La majoria de professionals estrangers treballa a les àrees de tecnologia (22%), gestió i estratègia (21%), vendes (17%), màrqueting (16%) i operacions (13%), mentre que principalment provenen d’Europa occidental (41%), Amèrica del Nord (15%) i Amèrica del Sud (15%).
D’altra banda, l’estudi també recull per primera vegada la presència internacional de les startups catalanes. Així, conclou que el 73% de les empreses emergents compten amb clients internacionals, que representen gairebé la meitat (47%) de la seva facturació.
Aposta tecnològica de les startups catalanes
El document presentat aquest dilluns posa de manifest l’aposta tecnològica de les startups catalanes. En concret, apunta que el 47% de les empreses treballen amb tecnologies vinculades al deep tech, és a dir, les basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria. Per tecnologies, destaca l’ús per part de les startups catalanes de la intel·ligència artificial i el big data (36% del total), el cloud i l’edge computing (14%), l’automatització (10%), l’internet de les coses i els sensors (9%), la connectivitat (4%), la realitat augmentada i virtual (4%), la bioenginyeria (3%) i el blockchain (3%). Segons l’informe el 46% de les empreses emergents catalanes té alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement, com un model d’utilitat o secret industrial.
Per sectors, les startups catalanes es dediquen principalment a la salut (16% del total), les solucions empresarials-software (13%) i les TIC (7%). Destaquen també les empreses que treballen en els àmbits dels viatges i l’oci (6%), les fintech (5%), el foodtech (5%) i l’energia (5%).
Per Juncà, el repartiment sectorial reflecteix “la realitat del país amb la gran quantitat de centres de recerca i grans institucions públiques i privades que fan de la salut el pal de paller per aquest lideratge entre les startups”.
Un ‘hub’ per crear i fer créixer startups
D’altra banda, l’estudi explica que el 52% de les empreses emergents catalanes compten amb algun fundador que ja té experiència prèvia en la creació de startups, un percentatge que el 2020 era del 45%. De fet, segons Startup Heatmap Europe, Barcelona és el segon hub de la Unió Europea preferit pels fundadors per crear-hi una startups per la connectivitat internacional, la força de la comunicat emprenedora, la seva percepció i confiança entre els fundadors i el rendiment i impacte a llarg termini en la creació de llocs de treball i empreses. Barcelona se situa així per darrera Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam, Munic, Lisboa i París.
Rècord històric d’inversió
Les startups catalanes han captat 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021, segons recull l’informe d’ACCIÓ a partir de la base de dades internacional Dealroom. Es tracta d’un 246% més que el volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica. Durant l’any 2021 s’han tancat un total de 207 rondes d’inversió per part de les empreses emergents catalanes. Així, Barcelona se situa com la 4a ciutat de la Unió Europea amb més rondes de finançament tancades l’any passat, només per darrere París, Berlín i Amsterdam i per davant d’Estocolm o Munich.
Pel que fa al volum d’inversió captada per les startups el 2021, amb 1.479 milions d’euros, Barcelona ocupa la 6a posició en el rànquing de la Unió Europea. El 51% d’aquest import prové de rondes superiors als 100 milions de dòlars (o 88 milions d’euros) xifra que demostra la maduresa d’aquest tipus de projectes de l’ecosistema català de startups. Igualment, el volum de la resta de rondes que es troben en trams inferiors (entre 0 i 100 milions de dòlars o 88 milions d’euros) han assolit els 724 milions d’euros, que també és la xifra més alta de la sèrie històrica per inversions acumulades d’aquests imports.
Un directori que recull les startups catalanes
L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona&Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
- Facebook @acciocat
- Linkedin ACCIÓ
- Youtube ACCIÓ
1