- L’Executiu ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària. Amb aquest vistiplau de l’Executiu, les conselleries de Drets Socials i de Salut fan un pas més per a la creació d’aquest òrgan, que ha de garantir l’atenció integrada a les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, a totes les persones amb necessitats complexes.
Amb la integració social i sanitària es persegueix un dels objectius prioritaris de la legislatura: la creació d’un sistema que faciliti l’atenció centrada en la persona. Aquest nou model ha d’aportar una millor resposta a les necessitats dels col·lectius més vulnerables pel que fa a la salut i al benestar. En relació amb el disseny de les polítiques públiques, s’aconseguirà passar de dues estratègies paral·leles —la social i la sanitària—, a una única estratègia de planificació integrada de país, assegurant una assignació eficient dels recursos i evitant duplicitats.
La memòria preliminar recull com la pandèmia ha posat de manifest més que mai la necessitat d’adaptar i transformar el sistema de serveis socials i el sistema sanitari a la realitat demogràfica actual i a les necessitats de la ciutadania. En aquest sentit, l’agència haurà de promoure la qualitat de vida, l’apoderament i l’autonomia personal. Per fer-ho, es fixa com a objectius millorar l’experiència dels professionals, així com de les persones ateses i les seves famílies, vetllant perquè puguin desenvolupar el seu projecte vital en l’entorn familiar i comunitari.
D’altra banda, amb la regulació de l’Agència es preveu també millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials, mitjançant l’adequació en el cost de l’atenció i garantint la qualitat, l’accessibilitat i l’equitat.
La memòria aprovada avui fixa també els objectius específics següents:
- Transformar els serveis residencials per tal que responguin plenament als projectes vitals de les persones usuàries, al marc de drets i la diversitat de persones i territoris, tot promovent una transició efectiva cap a la desinstitucionalització.
- Enfortir i integrar els serveis i suports d’atenció domiciliària per garantir el dret a viure de forma independent a la comunitat en les millors condicions de salut i qualitat de vida.
- Garantir la interacció entre els àmbits social i sanitari de la xarxa de salut mental amb el desenvolupament d’un model d’atenció integrada.
- Avançar en el model integrat de sistemes d'informació social i sanitari que permeti compartir i integrar la informació generada pel sistema de salut i el sistema social (història social i sanitària compartida), per tal que organitzacions i professionals de diferents àmbits d’atenció puguin coordinar-se i col·laborar.
Els departaments de Drets Socials i de Salut tenen previst impulsar properament una consulta pública oberta al conjunt de la ciutadania i organitzacions. Amb aquesta iniciativa el Govern vol copsar i incorporar el parer dels ens locals, associacions representatives, proveïdors i entitats prestadores dels sistemes de serveis socials i de salut i professionals amb competències relacionades amb atenció integrada.