Els Agents Rurals han denunciat dues persones que caçaven fauna protegida amb xarxes abatibles a Santa Susanna
S’han pogut recuperar 45 exemplars vius de cadernera, la majoria mascles, que s’han traslladat a un centre de recuperació de fauna per retornar-los al medi natural
La captura i mort d’espècies protegides o no autoritzades està tipificat com a delicte en el Codi Penal
Els Agents Rurals han interceptat i denunciat dues persones caçant de manera furtiva ocells fringíl·lids al municipi de Santa Susanna, al Maresme. L’actuació ha estat fruit d’una investigació que es va iniciar el mes de desembre després de tenir coneixement que en aquest municipi es podia estar duent a terme caça il·lícita i continuada en el temps d’ocells cantaires migradors arribats del nord d’Europa.
En les primeres indagacions, agents de l’Àrea Bàsica del Maresme conjuntament amb membres del Grup de Suport de Fauna i Flora van detectar una zona agrícola on es podria estar usant la tècnica de l’engranall, consistent en posar aliment per a ocells granívors per tal d’atraure’ls i poder-los caçar. Davant la sospita que darrera hi podria haver una activitat delictiva, es van establir dispositius de vigilància durant els quals els agents van poder constatar que una persona acudia periòdicament a granar la zona i que hi havia instal·lat un parany per caçar ocells de manera clandestina.
Finalment, el dia 16 de gener, agents del Grup Especial d’Antifurtivisme i Verins (GEVA) van interceptar dues persones amb 45 exemplars vius de cadernera (Carduelis carduelis) -la majoria mascles- acabats de caçar amb xarxes abatibles. També van recollir un exemplar mort. A més, es va poder comprovar que el parany estava encara instal·lat i en el vehicle d’un dels investigats es va trobar una gran quantitat d’una llavor que s’usa majoritàriament per caçar caderneres, espècie protegida.
Els agents rurals han denunciat les dues persones interceptades, que es podrien enfrontar a conseqüències penals, ja que la captura i mort d’espècies protegides i/o no autoritzades és il·legal i constitueix un delicte tipificat en el Codi Penal.
Cop a la captura d’ocells fringíl·lids al Maresme
Amb el desmantellament d’aquest punt de caça furtiva d’ocells fringíl·lids, es calcula que s’ha evitat la captura de més de 500 ocells aquest hivern a través del parany fet amb xarxes abatibles i la tècnica de l’engranall. Recentment, els Agents Rurals ja han desmantellat altres dos punts importants de caça furtiva d’ocells protegits a la comarca del Maresme.
Els ocells vius comissats han estat traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya per a la seva reintroducció al medi natural. En el cas de l’exemplar mort, se li practicarà la necròpsia per determinar la causa de la mort.
Des de l’any 2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar exemplars d’ocells fringíl·lids al medi natural. Tot i així, l’activitat ocellaire de concursos de cant no ha disminuït, fet que ha incentivat l’establiment d’un mercat negre sobretot a l’àrea de Barcelona d’aquest tipus d’ocells.
1