Recerca i Universitats

11F

Commemoració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en Ciència

El Departament de Recerca i Universitats liderarà mesures per afavorir la igualtat efectiva de gènere al sistema de coneixement

query_builder   10 febrer 2022 13:08

event_note Nota de premsa

Commemoració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en Ciència

El Departament de Recerca i Universitats liderarà mesures per afavorir la igualtat efectiva de gènere al sistema de coneixement

  • S’afavorirà positivament els projectes liderats per dones investigadores a les convocatòries competitives de recerca
  • Es plantejaran fórmules de suport perquè la maternitat no interrompi la carrera científica de les investigadores
  • Consellera Gemma Geis: “Les protagonistes de la promoció del talent femení en la ciència hem de ser les pròpies dones, per culminar en una igualtat d’oportunitats sense distinció de gènere”
  • La consellera participarà demà al matí en l’acte de presentació del mural Pioneres a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron
11F

El Departament de Recerca i Universitats emprendrà una sèrie d’iniciatives amb l’objectiu de promoure el talent científic present al sistema català de coneixement i afavorir la igualtat de gènere a les universitats i els centres de recerca. Concretament, potenciarà que les properes convocatòries de línies de suport a la recerca del Govern discriminin positivament els projectes encapçalats per dones investigadores. Tal com va anunciar recentment la consellera Gemma Geis, aquesta política en favor de la paritat de gènere en l’àmbit del coneixement tindrà una primera concreció en la propera convocatòria dels ajuts de suport a les activitats dels grups de recerca (SGR), amb la voluntat que s’incorpori als criteris de concessió de la resta d’ajuts competitius a la recerca impulsats des del Departament de Recerca i Universitats.

Complementàriament, també es planejaran fórmules de suport adreçades a les dones investigadores destinades a fer compatible la maternitat amb la seva activitat de recerca. Amb aquestes mesures el Departament de Recerca i Universitats pretén minimitzar l’afectació sobre la trajectòria professional de les investigadores de les baixes per maternitat i les reduccions de jornada lligades a la cura dels infants, que segons diversos estudis afecten negativament la paritat de gènere en els estadis intermedis i superiors de la carrera científica.

En opinió de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, “tenim una tasca ingent per davant per revertir el fet que, per exemple, a Catalunya només el 21% dels titulats en graus TIC, el 20% de les càtedres o el 21% dels càrrecs directius dels centres CERCA siguin dones”. La consellera ha posat de manifest que “les protagonistes de la promoció del talent femení en la ciència hem de ser les pròpies dones, en un procés que ha de culminar en una igualtat d’oportunitats sense distinció de gènere”. En opinió de la titular de Recerca i Universitats, tot i de disposar d’un sistema de coneixement d’excel·lència és necessari que “les dones investigadores hi estiguin representades a l’alçada del que suposen per a la societat. El Govern, com a servidors públics, ha de treballar sense descans per fer-ho possible, per facilitar que aquest talent pugui desplegar-se”.

En aquesta línia de posada en valor de la contribució femení a la ciència, la consellera Geis participarà demà en l'acte de presentació del mural Pioneres, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per donar visibilitat a les dones que han marcat un abans i un després en l’àmbit de les ciències de la salut. Tots aquells mitjans que estiguin interessats en assistir a aquest acte, que començarà  a les 10 del matí, s’hauran de acreditar per correu electrònic a comunicacio@vhebron.net.

 

Sistema de coneixement amb desigualtat de gènere

Al global del sistema de coneixement català, les dones investigadores encara representen un percentatge inferior respecte als homes: del conjunt de 30.159 persones dedicades a la ciència a Catalunya l’any 2020, només 11.696 són dones, un 38’8% del total. El percentatge ascendeix lleugerament fins al 41,1% si es considera el total de persones dedicades a activitats de recerca i desenvolupament (20.868 dones sobre 50.776).

Un altre indicador de la presència femenina en les escales superiors de la carrera científica el trobem en la distribució per gènere dels professors d’investigació d’excel·lència ICREA. Del total de 269 d’investigadors contractats per ICREA el 2020, només 61 (22,68%) eren dones. El percentatge d’investigadores sol·licitants de la convocatòria ICREA Sènior de 2020 va ser del 39’43% (69 sobre 175); de les quals un 35,71% van ser finalment contractades (5 sobre 14).

El pes relatiu de les dones en ciència pel que fa a reconeixements obtinguts també és minoritari. Les investigadores representen tan sols el 20,69% del nombre total de concessions d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) acumulat al sistema català de coneixement fins a l’any 2021 (84 sobre 406). En el cas del Premi Nacional de Recerca, les dones científiques han estat tres sobre l’històric acumulat del guardó, un 27%. El percentatge millora ostensiblement en el cas del Premi Nacional de Recerca al Talent Jove (50%, cinc dones sobre 10 guardons).

Si bé en les primeres escales de la carrera científica el sistema català de recerca presenta un balanç de gènere molt equilibrat (52% de dones investigadores predoctorals als centres CERCA; 48% d'investigadors postdoctorals), les diferències creixen als estadis intermedis i superiors. D'aquesta forma, només un 43% del personal científic dels centres CERCA, un 28% de les caps de grup júnior i un 24% de les sènior són dones.

El mateix patró es repeteix en el cas de les universitats del nostre país. Les dones són majoritàries considerant els nous ingressos de grau (55,6%), titulats de grau (58,5%), nous ingressos de màsters (56,1%) i titulats de màster (58%). El percentatge de tesis llegides s'equilibra pràcticament al 50%, però entre el professorat associat les dones ja són menys que els homes (47'1%) i entre els catedràtics d’universitat i de centres adscrits ja clarament minoritàries (25'5%). La ràtio entre professors titulars i catedràtics per gènere a les universitats públiques catalanes reflecteix aquesta disparitat: pel que fa als homes és només de 2'3 i en el cas de les dones pràcticament es dobla fins al 4,59.

Respecte a estudiants matriculats en graus i màsters tecnològics, al curs 2019-2020 la xifra de dones en especialitats de l’àmbit de l’enginyeria i l’arquitectura era de 12.144, en front dels 38.204 homes, un 24,1% del total.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia