Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic instal·la dues llambordes stolpersteine a Avinyó (Bages)

query_builder   11 febrer 2022 17:39

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic instal·la dues llambordes stolpersteine a Avinyó (Bages)

L’acte d’homenatge tindrà lloc dissabte, 12 de febrer, a les 12:00 h a la Sala de plens de l’Ajuntament d’Avinyó.

Hi participarà Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic.

Amb la instal·lació de les dues llambordes, Catalunya suma un total de 398 stolpersteine

.

El Memorial Democràtic instal·larà dues llambordes stolpersteine aquest dissabte, 12 de febrer, a Avinyó (Bages), en record de dos avinyonencs que van ser víctimes del nacionalsocialisme. L’acte tindrà lloc a les 12 del migdia, i hi assistirà el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, que farà un parlament institucional. També hi assistiran alguns membres del consistori municipal, els representants de diverses entitats memorialistes i els familiars de les víctimes.

Les llambordes stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades pel nacionalsocialisme alemany. S’emplacen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat.

Els deportats als quals s’homenatja amb la col·locació d’aquestes plaques són:

Nom

Data de naixement

Data de deportació

Lloc

Data de defunció

Lloc on es col·locaran

Josep Girbau Morral

1914

1941

Mauthausen

17.9.1941

Carrer Turic de Dalt, 7

Valentí Vall Riu

1907

1941

Mauthausen

12.8.1941

Carrer Sallent, 2

Després de la rebuda institucional, l’acte es desplaçarà a les residències dels dos deportats per instal·lar les llambordes on es llegirà una breu biografia de cadascun així com un text escrit per sobrevivents dels camps d’extermini.

Projecte educatiu IE Barnola

Els alumnes del l’Institut Escola Barnola participaran a l’homenatge i interpretaran una actuació musical, després de la instal·lació de les llambordes.

A més, aquest centre educatiu ha ideat el projecte “Stolpersteine, pedres contra l’oblit (Avinyó 1939-2022)”, amb l’objectiu d’abastir d’eines l’alumnat per tal “d’interpretar el passat, comprendre el present i construir un millor futur en una societat democràtica”.

2021: 377 llambordes a 56 municipis

Catalunya ha acabat l’any 2021 amb un total de 377 llambordes stolpersteine, instal·lades en un total de 56 municipis. Amb les dues d’Avinyó, Catalunya sumarà un total de 398 llambordes a 60 municipis.

A les stolpersteine hi ha gravat el nom complet de la persona, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

En paraules de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, les llambordes “ens permeten recuperar aquelles vides truncades i fer-les visibles, amb un homenatge permanent que sigui útil com a lliçó de present i de futur. Cal dir-ne els noms, perquè una persona només és oblidada quan el seu nom no és recordat. I nosaltres no els volem oblidar. Ni a ells ni a tantes altres víctimes de la repressió”.

Actualment, es poden trobar les stolpersteine a: Amposta, Agullana, Albatàrrec, Barcelona, Caldes de Montbui, Cardona, Castellar del Vallès, Cervera, Cubelles, el Pont de Vilomara i Rocafort, els Guiamets, Esparreguera, Figueres, Flix, Girona, Gironella, Granollers, Granyena de Segarra, Igualada, Juneda, la Prenyanosa, les Oluges, Lleida, Manresa, Mataró, Mollerussa, Montornès del Vallès, Navàs, Olesa de Montserrat, Palafrugell, Prats de Lluçanès, Pontils, Puig-reig, Ripollet, Roses, Rubí, Sabadell, Sanaüja, Salt, Santa Coloma de Queralt, Sant Fruitós de Bages, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Adrià de Besòs, Sant Antolí i Vilanova, Sant Cugat del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Talavera, Tàrrega, Tarroja de Segarra, Terrassa, Torà, Torrelles de Foix, Vallfogona de Riucorb, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i Vallbona d’Anoia.

Previsions per a enguany

Per a 2022, el Memorial Democràtic treballa amb dues llistes: la de les llambordes ja produïdes i pendents de col·locar i la de les llambordes en procés de petició a Alemanya, que inclou els municipis de Terrassa, Lleida, Arbeca, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Caldes de Montbui, Reus, Tarragona i l’Hospitalet de Llobregat, entre d’altres.

Actualment, les llambordes pendents d’instal·lar, a banda de les d’Avinyó, pertanyen a Vic (10) i Sant Joan Despí (1). Aquest any se n’han col·locat a Amposta, Cubelles i Sant Fruitós de Bages, Agullana i Palafrugell.

El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, afirma que “gairebé a totes les poblacions de Catalunya hi ha algú que és objecte natural d’una stolpersteine. Aquesta dispersió territorial ajuda a mantenir la memòria”. Segons el cens de Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis, publicat pel Memorial, es calcula en milers les víctimes catalanes del nacionalsocialisme.

1  

Imatges

Llambordes d'Avinyó

Llambordes d'Avinyó 123

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia