President

El president en un moment de la conferència

President Aragonès: "Iniciaré un diàleg amb les institucions i actors del país per decidir com volem que sigui la Catalunya del futur"

query_builder   14 febrer 2022 20:31

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Iniciaré un diàleg amb les institucions i actors del país per decidir com volem que sigui la Catalunya del futur"

 • El cap de l’Executiu ha pronunciat la conferència “Avancem” a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya
El president en un moment de la conferència (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president en un moment de la conferència (Fotografia: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha pronunciat aquesta tarda la conferencia “Avancem”, a la sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, coincidint amb el primer aniversari de la victoria independentista a les eleccions al Parlament de Catalunya. Us adjuntem onze declaracions de la seva intervenció:

 • “Iniciaré un diàleg amb el conjunt d’institucions del país i amb els principals actors polítics, econòmics, socials, cívics i culturals, no només per compartir anàlisi sinó per traduir aquests consensos en accions polítiques concretes. I ho farem amb unitat d’acció, començant pels diputats i diputades catalans a Madrid i els diputats i diputades catalans al Parlament europeu. Per treballar i decidir conjuntament com volem que sigui la Catalunya del futur”. 

 

 • “Al llarg de les properes setmanes em trobaré amb tots els actors, no només per compartir aquest neguit, aquesta preocupació, si no per fer més forta la idea de posar en moviment els grans consensos que tant ens han fet avançar per superar la situació actual”.

 

 • “El nostre repte avui és atrevir-nos a redefinir el projecte de país. A construir un projecte per a la Catalunya sencera, que signifiqui un nou salt modernitzador en tots els àmbits que arribi a tothom”.

 

 • “Si a la propera legislatura espanyola hi ha un govern del PP i de VOX no serà per culpa de l’independentisme. Serà per la poca valentia de l’actual govern de l’Estat d’afrontar les grans qüestions que resten pendents per resoldre, entre elles el conflicte polític amb Catalunya. I per tant és l’hora de ser valents”.

 

 • “Avui hem d’exigir al Govern de l’Estat que demostri el seu compromís democràtic. Sense la resolució al conflicte polític Espanya llisca cap a l’autoritarisme com demostra l’avenç de l’extrema dreta”. 

 

 • “L’esquerra espanyola ha de triar si es conforma amb ser una democràcia en retrocés, dèbil i defectuosa —que necessita d’una llei mordassa per controlar a la ciutadania, que té un Consell General del Poder Judicial copat per la dreta nacionalista espanyol que condiciona les decisions més importants de la justícia— o per contra si és capaç d’abordar totes les renúncies de la Transició”. 

 

 • “Catalunya vol avançar defensant la democràcia i la llibertat. Catalunya vol avançar exercint un dret a l’autodeterminació que ja forma part dels amplis consensos de la societat catalana com la via òptima de resoldre el conflicte polític amb l’Estat”.

 

 • “Avui hem de compartir amb el conjunt del país que el procés de negociació viu un moment de dificultat i crec sincerament que ho és per la poca valentia del govern espanyol, que no fa una proposta política per a Catalunya. El repte que tenim per davant és immens. Per això no es pot entendre si es vol resoldre aquest conflicte que es dilati la celebració de l’instrument que ha de permetre-ho, de la mesa, de forma reiterada per interessos de partit o electorals”.

 

 • “Hem de forçar el govern de l’Estat a moure’s i que comenci a parlar de propostes que afrontin realment l’arrel del problema. Perquè complir amb les obligacions que estableix l’Estatut o la Constitució o les lleis que ells mateixos han aprovat no és fer una proposta política. Cal afrontar el problema com, per exemple, ho exigeix l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa. Començant per retirar les causes contra el President Puigdemont i la resta de dirigents polítics exiliats. I acabar per trobar una solució democràtica al conflicte”.  

 

 • “Deixem de mirar-nos de reüll. Cal que deixem de competir per veure qui és més independentista o més progressista. Ningú no és més independentista que ningú. No és més independentista aquells que portem dècades militant en aquest moviment,  ni el que avui mateix acaba d’assumir que aquest és el futur del país. Tots tenim un objectiu compartit. I tots hi fem falta. No hi sobra ningú.

 

 • “Avancem amb la proposta que pensa, parla i treballa per la Catalunya sencera. Avancem enfortint la idea que Catalunya és una nació i que tenim unes institucions pròpies on resideix tota la nostra voluntat de sobirania. Avancem enfortint Catalunya com una terra d’acollida i on el català juga un paper essencial de la cohesió social. Avancem reforçant el nostre europeisme. Avancem fent de Catalunya un país d’oportunitats per a tothom, on tot és possible. Avancem partint del feminisme, partint de la lluita contra el canvi climàtic. Avancem fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació. I avancem cap a una Catalunya que volem justa, que volem pròspera. Per això la volem lliure”.

 

1  

Vídeos

Conferència "Avancem"

1  

Fitxers adjunts

Text conferència

Text conferència
PDF | 417